Chytrou hru Edudadoo, která rozvíjí schopnosti dětí, vymyslel táta z Brna

od Nikola Jaroschová
4 minuty čtení
dite tablet
dite tablet

Aplikací pro děti je v internetových obchodech přehršel. Děti zabaví, ale přidaná hodnota je často nijaká. Brněnský programátor a otec dvou dětí Adam Vlček se proto rozhodl, že si vytvoří vlastní. Svět jeho aplikace Edudadoo je plný barev a ručně malovaných obrázků, které si děti mohou propojit s fotografiemi rodičů či sourozenců. Malé uživatele přitom aplikace nejen zabaví, ale také jim pomáhá trénovat paměť a komunikační dovednosti. V neposlední řadě je motivuje i k aktivitě v reálném světě.

Cílem bylo rozmluvení syna

Adam Vlček se v pracovním životě věnoval například vývoji softwaru pro dopravní letadla. K aplikacím pro děti jej přivedli jeho vlastní potomci. „Jsem táta dvou dětí. Když se staršímu Štěpánovi nechtělo mluvit, hledali jsme se ženou, jak bychom mu pomohli. Večer jsme četli pohádky, šli jsme za logopedkou, hráli si, ale nic nefungovalo. Zkoušeli jsme i různé dětské edukační aplikace, ale moc se nám nelíbily,“ vysvětluje Adam Vlček, proč se rozhodl vytvořit jednu sám.

Zdroj: Edudadoo

Česká aplikace

Nechtěl přitom vytvořit další aplikaci, u které by děti seděly dlouhé hodiny se skelným pohledem a nijak se u ní nerozvíjely. Jeho základní požadavky byly, aby byla aplikace v češtině a bez reklam, měla jednoduché ovládání a nebyla jen o bezduchém klikání a koukání na videa. A co je hlavní, aby uměla přidávat vlastní obrázky a zvuky, pracovala s přidaným obsahem a zároveň děti naučila, že zabavit se mohou jak u tabletu, tak i ve skutečném světě.

Vlastní obsah

„V aplikacích pro děti jsou zpravidla jen obecné obrázky, které ani nebývají hezké na pohled, a bez přidávání unikátního obsahu tam rodiče nikdy nedostanou to, co konkrétně jejich děti milují, tedy svou rodinu a okolí, oblíbené hračky, stejně jako zvuky, kdy si dítě něco samo pojmenuje. I podle názoru logopedky děti spíš rozmluví právě věci z jejich okolí než třeba fotka cizího psa, byť by byla sebekrásnější,“ říká programátor. Podle jeho slov bylo při navrhování a vývoji rovněž důležité, aby aplikace nebyla jen pro děti. Vymýšlení toho, jaké fotky a zvuky do ní přidat, by totiž měla být činnost, kterou budou ti nejmenší dělat společně s rodiči. Stejně tak chtěl, aby společný čas trávili i při plánování toho, jak si svět z aplikace vezmou s sebou do toho reálného při domácích hrách i výletech do přírody. A tak vzniklo Edudadoo.

Zdroj: Edudadoo

Konzultace s odborníky

„Trvalo dlouho, než jsem první verzi ukázal kamarádům. Jejich reakce mě přesvědčily, že má smysl na tom zapracovat. Bavil jsem se s logopedy, učitelkami a psychology, testoval s rodiči i s dětmi, několikrát jsem změnil vzhled, funkce i jméno, ale nakonec do sebe všechno zapadlo. Název Edudadoo je přitom složenina slov edukační a přezdívky dadoo, kterou mi vymyslel syn. A jakmile jsme začali říkat ušatým příšerkám z aplikace edíci, bylo jasné, že už to tak zůstane,“ popisuje autor aplikace.

Zdroj: Edudadoo

Fotografie rodiny a domácích mazlíčků

Specifikem Edudadoo je, že je celé ručně kreslené. Všechny postavičky edíků, lidi, zvířata, rostliny, ikony a další prvky autor kreslí na papír pastelkami a barevnými fixy. Aplikace zároveň umožňuje rodičům, aby ji dětem maximálně přizpůsobili dle jejich okolí. Mohou do ní nahrát libovolné množství fotografií a zvuků, které je každý den obklopují. „K malovaným obrázkům pejska nebo kočičky, rodičů a sourozenců jde přidat vlastní fotky. Ty na děti také mohou, díky možnosti nahrát zvukovou stopu, mluvit skutečným hlasem. Podobně lze přidat fotky rostlin či zvířátek z výletu a mnohé další,“ říká Adam Vlček.

Edíky si děti mohou přenést i do skutečného světa

Svět Edudadoo ale nekončí za hranou displeje telefonu. Děti si jej totiž mohou vzít i do toho skutečného. Na aplikaci lze najít pohádky, jejichž hrdiny jsou právě edíci, stejně jako vystřihovánky a omalovánky. Barevné edíky si tak malí uživatelé mohou za pomoci rodičů třeba vystřihnout a zahrát si s nimi divadlo nebo je vzít na výlet do přírody. Nebo se s nimi v pohodlí obývacího pokoje mohou vydat na cestu za pokladem.

Pozor na čas!

„U telefonu či tabletu by děti neměly trávit příliš mnoho času. Edudadoo jim má pomoci rozvíjet některé dovednosti, jako je mluvení či jemná motorika, je ovšem důležité čas strávený s aplikací limitovat. Místo toho, aby ji rodiče dětem jednoduše vypnuli, mohou edíky a jejich svět přenést do toho našeho. Díky tomu mohou přesměrovat jejich pozornost ke kreativní aktivitě ve skutečném světě,“ vysvětluje Adam Vlček. Edudadoo je ke stažení pro tablety a telefony s iOS i Android zcela zdarma. Rozšířená verze, v níž je k dispozici velká řada dalších obrázků a neomezené přidávání vlastních fotografií, vyjde na 99 korun.

Autor: Sára Vojtěchovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články