Sezona Vsetína: rozpaky ze základní části už zažehnat nestihl

Foto: Martin Pavlík, hc-vsetin.cz

Propadák to nebyl, ale velká sláva taky ne. Vsetín sice v základní části skončil třetí, ale s výraznou ztrátou na vítězný Motor i druhý Přerov.

Vsetín po loňském semifinále, kdy vyhořel s Motorem, stavěl tým právě pro vyřazovací boje. Chtěl přivést typy hráčů pro play off.

V základní části to nebylo ono, vzhledem k tomu, jak zkušený měl Vsetín tým, by se to ale třeba v play off otočilo. To už jsou ovšem jenom domněnky... 

Jaká tedy byla základní část Vsetína slovy, obrazem a čísly?

Umístění po základní části: 3. místo.

Co se povedlo?

Narozeninové oslavy. Celá sezona se nesla ve znamení oslav 80. narozenin vsetínského hokeje. A byly to skutečně velkolepé oslavy: Valaši oblékli hned šest různých dresů. Kromě tradiční žluté a zelené sady ještě červené, modré, bílé a k tomu dresy s podobiznou Josefa Ryžova v rámci akce Legenda pomáhá.

Marketingové akce. Obecně bylo na Valašsku hodně živo. Vsetínské legendy odjely do Třince na exhibiční utkání, na vsetínském zámku proběhla vernisáž o klubové historii, klub opět pomohl dobré věci v rámci charitativní akce Hokej na dřeň... Úchvatné jsou navíc nástupy na led za zvuků klubové hymny nebo hry se světly.

Domácí síla. Na Lapači se nikomu nevyhrávalo lehce. Vsetín doma nebodoval jen v šesti zápasech z 29. 

Vstup do druhé části sezony. Začátek nadstavby přinesl velké naděje. Valaši totiž v úvodních jedenácti duelech slavili devět výher.

Návštěvnost. Průměrná návštěvnost sice oproti předešlým dvěma sezonám o zhruba stovku klesla, pořád šlo ale o parádní číslo. Na Lapač v průměru chodilo 2 902 fanoušků. Větší podporu měl jen Motor.

Atmosféra. A nejen že měl Vsetín výbornou návštěvnost, zároveň těch 2 902 diváků vytvářelo mimořádnou atmosféru. Lapač se prostě musí zažít...

Tvořiví beci. Ondřej Slováček a Jakub Teper jsou obránci, které závidí Vsetínu každý prvoligový tým. Pod Jiřím Dopitou dostali volnost a mnohdy připomínali čtvrté útočníky. Oba zářili už loni, letos pak potvrdili, že nešlo o náhodu. Udrželi se mezi špičkou. Slováček ale nyní Vsetín pravděpodobně opustí.

Hvězdná defenziva. Obecně se ve vsetínské obraně sešla hodně zajímavá jména. Slováček, Teper, Hunkes, Kudělka, Drtina, Holomek, Dudáš, Smetana, Jeřábek... Ohromná konkurence! Velká škoda, že se play off nehrálo. Přínos Hunkese, Kudělky nebo Drtiny by se ve vyřazovacích bojích díky jejich zkušenostem ještě zvýšil.

Vlach zpátky na Lapači. V minulosti za Vsetín válel Rostislav Vlach, letos si na Lapači zahrál jeho syn Roman. Vlachův příchod byl v Chance lize největší bombou během přestupové uzávěrky. I proto, že se Vlach rovnou domluvil na smlouvě i pro nadcházející ročník. Před zrušením sezony stihl za VHK sehrát jedenáct utkání (4+3).

Co se nepovedlo?

Nenahrazení Roba. Luboš Rob byl loni vyhlášen nejlepším hokejistou Chance ligy. V létě se proto vydal za novou výzvou do Plzně, kde také ukázal svoje střelecké schopnosti. Vsetín jeho odchodem dost ztratil. Zatímco loni měli Valaši jednu špičkovou lajnu, která rozhodovala zápasy, letos vsadili na vyrovnanost jednotlivých formací. V základní části to trochu drhlo, v play off ale právě vyrovnanost útoků mohla sehrát důležitou roli. Jenže...

Přesilovky. Horší úspěšnost v přesilovkách měl z týmů z horní nadstavby pouze Chomutov. Vsetín využil jen 16,49 % početních výhod. Právě v téhle situaci citelně scházel výše zmíněný Rob.

Venkovní zápasy. Jedenáct výher, osmnáct porážek. To je bilance Vsetína na stadionech soupeřů. Méně výher měla z první osmičky jen Poruba.

Říjen. Po první části sezony skončil Vsetín až šestý. Může za to i horší forma v říjnu – v rozmezí 9. až 16. kola bral Vsetín jen tři výhry z osmi zápasů.

Závěr základní části. Vsetín by do play off nevstoupil se zrovna dobrou výsledkovou formou: v posledních dvanácti kolech prohrál osmkrát!

Přístup hráčů? Jiří Dopita, který po sezoně na střídače skončil, naznačil, že nebyl spokojený s přístupem některých svěřenců. I proto před play off proběhla schůzka hráčů s trenéry. Nešlo prý o žádný extra velký problém, ale přece jen... 

Zranění opor. Nevyrovnanost vsetínských výkonů souvisela i s početnou marodkou. Delší dobu chyběli například Martin Dudáš, Ondřej Holomek, Jakub Teper, Radim Kucharczyk nebo David Březina. Před play off se v podstatě všichni dali do kupy, Vsetín tak věřil, že dá na nemastnou a neslanou základní část zapomenout.

Hráč sezony podle hokej.cz – Ondřej Slováček

Dva obránci letos v Chance lize dokázali vyhrát bodování svého týmu. Českobudějovický Pavel Pýcha a právě vsetínský Ondřej Slováček. Oba dva by měli v příští sezoně působit v extralize. U Pýchy je to jasné, s Motorem postoupil. Slováček se do nejvyšší soutěže zřejmě také vydá – a rozhodně si může udělat dobré jméno i tam. 

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Hráčské statistiky v základní části

Kanadské bodování:
1. Ondřej Slováček, 39 b
2. David Tůma, 38
3. Antonín Pechanec, 38
4. Vít Jonák, 37
5. Radim Kucharczyk, 36
6. David Březina, 33
7. Branislav Rehuš, 31
8. Vlastimil Dostálek, 26
9. Sebastian Gorčík, 24
10. Martin Procházka, 22

Kanadské bodování obránců:
1. Ondřej Slováček, 39 b
2. Jakub Teper, 22
3. Jiří Drtina, 16
4. Jiří Hunkes, 13
5. Radek Jeřábek, 12

Juniorské bodování:
1. Tom Ondračka, 5 b

Nejlepší střelci:
1. David Březina, 19 g
2. David Tůma, 18
3. Radim Kucharczyk, 17
4. Vlastimil Dostálek, 16
5. Martin Procházka, 15

Nejlepší střelci mezi obránci:
1. Ondřej Slováček, 6 g
2. Jakub Teper, 5

Vítězné góly:
1. David Březina, 6 g

Přesilovkové góly:
1. Radim Kucharczyk, 8 g

Přesilovkové góly mezi obránci:
1. Ondřej Slováček, 3 g 

Nahrávači:
1. Ondřej Slováček, 33 a
2. Antonín Pechanec, 27
3. Vít Jonák, 24

Statistika +/-:
1. David Tůma, +15
2. Radim Kucharczyk, +13
3. Branislav Rehuš, +13
4. Martin Dudáš, +10
5. Ondřej Holomek, +10

Nejhorší +/-:
29. Adam Hořanský, -7
28. Jiří Karafiát, -6
27. Vojtěch Šilhavý, -6

Trestné minuty:
1. Martin Dudáš, 60 TM

Nejvíc zblokovaných střel:
1. Jiří Drtina, 66 AB
1. Radek Jeřábek, 66

Nejlepší hráč na buly:
1. Roman Vlach, 57,14 %

Nejvytíženější hráč:
1. Tomáš Kudělka, 19:34 TOI/GP

Úspěšnost gólmanů:
1. David Gába, 90,35 %
2. Ondřej Bláha, 90,07 %

Průměr gólmanů:
1. David Gába, 2,33 G/Z

Čistá konta:
1. Ondřej Bláha, 2 ČK

Odchytané minuty:
1. David Gába, 1 909 min.
2. Ondřej Bláha, 1 605 min.

Sezona obrazem

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Pavlík, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Pavlík, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Pavlík, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Pavlík, hc-vsetin.cz

Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Současný sportovní manažer Radim Tesařík si udělal na Vsetíně skvělé jméno už jako hráč.

Současný sportovní manažer Radim Tesařík si udělal na Vsetíně skvělé jméno už jako hráč. | Foto: Martin Vojtěch Víta, hc-vsetin.cz

Videomomenty

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz