Šavarma


Život v karanténě nám připomíná život s miminkem. Váš společenský život se smrskne na minimum a jeho vrcholem jsou maximálně procházky (s kočárem) kolem bloku. Do restaurace nejdete, jelikož nechcete řevem mimina na sebe upozorňovat a dělat peklo z restauračního zážitku i cizím lidem. Nota bene, když vy už sami peklem procházíte. Teď jsou restaurace zavřené, takže nezbývá nic jiného, než vařit doma. Samozřejmě, že platí odříkaného chleba největší krajíc a dostáváte chuť na jídla vyloženě nedomácí. Žádná svíčková, ani řízky, ale hezky pěkně kebab, nebo gyros. Ale nebojte, i toto dokážeme v domácím prostředí zvládnout! Zde je recept přátelé na šavarmu, což je obdoba gyrosu, respektive kebabu.

No a teď jdeme hledat recept na čínskou pikantní sladkokyselou polévku, po které máme už fakt abstinenční příznaky.

Ingredience
Kuře
90 ml olivového oleje
6 lžic čerstvě vymačkané citronové šťávy
5 stroužků česneku, rozmáčknutých nožem
1 lžička soli
1 lžíce mleté sladké papriky
2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mleté skořice
½ lžičky chilli vloček
½ lžičky mleté kurkumy
½ lžičky mletého černého pepře
1 kg kuřecích stehenních řízků
1 velká cibule
Šavarma chléb
500 g hladké mouky
1 lžička soli
10 g čerstvého droždí
1 lžička krupicového cukru
2 lžíce olivového oleje
Na podávání
1 římský nebo ledový salát, najemno nakrájený
2 rajčata, nakrájené na plátky
1 červená cibule, nakrájená na nudličky
chilli omáčka
200 ml zakysané smetany
1 stroužek česneku, utřený
sůl
pepř
bylinky podle chuti

Postup
Ve velké misce vyšleháme olivový olej s citronovou šťávou, přidáme rozmáčknuté stroužky česneku, sůl, koření a dobře promícháme. Přidáme kuřecí stehenní řízky a obalíme je v marinádě. Misku zakryjeme potravinářskou fólií a necháme minimálně 2 hodiny marinovat v chladničce, ideálně přes noc.

Následující den oloupeme velkou cibuli a nožem ji rozpůlíme. Do spodní poloviny zapíchneme 3 špejle, na které postupně napichujeme naložené kuřecí maso. Jakmile spotřebujeme veškeré maso, zakončíme špíz druhou polovinou cibule.





Pečicí troubu předehřejeme na 200 °C. Špíz postavíme do pekáčku vyloženého alobalem nebo pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 60-90 minut.

Mezitím si připravíme chléb. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a dobře promícháme. Ve 250 ml vlažné vody rozmícháme droždí s cukrem a necháme zhruba 10 minut odstát. Poté směs přilijeme k mouce, přidáme 2 lžíce olivového oleje a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto ještě důkladně prohněteme na vále, vrátíme ho zpět do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme vykynout do dvojnásobného objemu, přibližně 60 minut. Vykynuté těsto poté prohněteme, rozdělíme na 10 stejně velkých kousků (každý o váze cca 80 g) a vyválíme z nich koule. Ty na pracovní ploše zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je 10 minut odpočinout. Z odpočinutých kousků těsta vyválíme na pomoučené ploše velmi tenkou placku o průměru cca 25 cm. Pečeme na rozpálené pánvi zhruba 1 minutu z každé strany (Placku poprvé obrátíme v okamžiku, kdy se začínají tvořit větší puchýře. Obrácenou placku poté přitlačujeme pomocí obracečky na pánev, čímž zajistíme, že se nám krásně vyfoukne.) Upečené placky zabalíme do suché utěrky.

Těsně před podáváním ochutíme zakysanou smetanu utřeným česnekem, solí a pepřem. Podle chuti můžeme přidat zelené bylinky.

Upečený kuřecí špíz podélně okrájíme ostrým nožem na nudličky, které poté balíme do připravených placek společně se salátem, rajčaty a červenou cibulí. Před zabalením ještě důkladně zakápneme chilli omáčkou a připraveným česnekovým dipem.

Vytisknout

Uvařili jsme 18.4.2020


Komentáře

  Bylinky odpovědět
Dobrý den z vašeho blogu jsem nadšený. Zajímalo by mě jaké bylinky by jste mi doporučili? Dnes se chystám udělat pokus tak pak dám vědět jak jsem dopadl ????
   odpovědět
Šavarma vyzkoušena, manžel si nad tou atrakcí velmi pošmakovával.
Dvě placky ještě zbyly na dnešek, ty už dostane pouze s omajdou a na pánvici poškádlenou zeleninou. Díky za bezva inspiraci.
   odpovědět
Zdravím, už dlouho se chystám na tenhle super recept, ale jak sem četl o té čínské polívce, jestli najdete super recept, hned ho sem dejte????
Jen při pomyšlení na ní se mi sbíhají sliny! ????
  Šavarma odpovědět
Zdravím Kublanku!????
Včera jsem připravila šavarmu podle vašeho receptu. Chuťově opět vynikající, jen jsem neměla dostatečně velké cibule na základnu a šavrama se během pečení zřítila????.
To však nic neubralo na konečném výsledku.
Děti byly nadšené, protože se opravdu chuťově blížila šavramě na kterou jsme chodívali k jedněm Arabů ve Vídni. Tam však ve variantě s jehněčím.
Placky jsem opět připravila z špaldové mouky a část jsem nahradila špaldovou celozrnnou. Fungovalo to dobře. Jen by mě zajímalo, jak dlouho dopředu lze placky připravit?
Děkuji Dari
kublanka odpověděl(a)
tak to je skvělé - jo velikost cibule je hodně zásadní, minule nám to taky popadalo :)))))
   odpovědět
Zdravím kublanku, další vynikající recept od vás vyzkoušen. Postup jsem dodržela do posledního zrnka koření, všechno se vydařilo, ale to je vlastně u vašich receptů standard. Díky a ať se vám daří!
kublanka odpověděl(a)
skvěle, děkujeme moc
  Narozeninova šavarma odpovědět
Tak šavarma byla skutečně vynikající. Okamžitě zařazuji do oblíbených receptů.
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 1 jupíííí tak to máme velkou radost, pozdravujte do D.C.
  Narozeninová šavarma odpovědět
Ahoj,
Díky za recept. Zdravím z Washingtonu. Protože jsme taky doma uzavření, brouzdala jsem s rodinou internetem a našli jsme tyhle vaše stránky. Paráda. Zítra náš syn slaví 17. narozeniny a vybral si na oběd právě šavarmu. Maso je naložené v lednici a už se těšíme, jak ho zítra budeme péct, a pak slavnostně pojídat!
kublanka odpověděl(a)
skvělé! děkujeme moc :) zdravíme z Prahy do Washington DC tak snad se zadaří, hlavně použijte velké cibule na podstavec :)
   odpovědět
Super recept, díky! Na jehněčí šavarmu jsem chodil v Anglii k Peršanům a stýská se mi po ní 1
kublanka odpověděl(a)
taky se těším, až si jednou dáme zase tu pravou, dobrou a z jehněčího :) děkujeme
   odpovědět
Dobrý den, chci vás povzbudit: opět jeden recept lepší než druhý a třetí a.... Být doma uzavření není žádný med, ale opět jste začali přidávat skvělé recepty, takže pro mě radost.
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc, to je hezké 1