Hlavní obsah

Některé olomoucké festivaly budou z května přesunuty na podzim

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvůli pandemii koronaviru přijde Olomouc v květnu o řadu tradičních festivalů s dlouholetou historií. Některé z nich se však pořadatelé rozhodli přeložit na podzim letošního roku.

Článek

Patří k nim přehlídka Divadelní Flora, nejstarší česká přehlídka populárně vědeckých filmů Academia film Olomouc (AFO), i tradiční olomoucký majáles, který letos slaví desáté výročí, zjistila ČTK. Naopak festival Dvořákova Olomouc se letos neuskuteční vůbec, filharmonie bude posluchačům vracet vstupenky.

Mezinárodní hudební přehlídku Dvořákova Olomouc s šedesátiletou historií plánovala letos Moravská filharmonie v termínu od 14. do 22. května. Program sedmi koncertů už filharmonie zveřejnila v březnu, nyní bude vracet zakoupené vstupné. Uspořádat akci nelze kvůli nouzovému stavu v České republice, ale i v řadě dalších zemí Evropy. „Ochrana zdraví je nyní samozřejmě celosvětovou prioritou a opatření, která s sebou nesou omezení svobody pohybu a sdružování, mají vliv na celou naši koncertní činnost a konkrétně i na koncept Dvořákovy Olomouce s řadou mezinárodních sólistů a interpretů,“ sdělil ČTK ředitel filharmonie Jonáš Harman.

V květnu se neuskuteční ani festival Divadelní Flora. Jeho 24. ročník, který má nést leitmotiv Krásný nový (rok) svět!, byl naplánován na 13. až 24. května. Návštěvníci by však o něj letos přijít nemuseli. Pořadatelé plánují, že přehlídku nabízející každoročně exkluzivní představení s tuzemskými i zahraničními divadelními hvězdami odloží na listopad. „Stále věřím, že to možné je a že by festival proběhl v polovině listopadu, byť v jiné podobě, než bylo původně v květnu plánováno. Byl by stoprocentně menší, nebudeme mít takovou možnost vzhledem k divadelní infrastruktuře odehrát toho tolik, kolik jsme toho naplánovali,“ řekl dnes ČTK ředitel festivalu Petr Nerušil.

Olomoučané možná nepřijdou ani o další tradiční přehlídku, Academia film Olomouc, jež se měla původně uskutečnit na přelomu dubna a května. Festival pořádaný od roku 1966, na který každoročně zavítají tisíce návštěvníků i vědců z celého světa, se pořadatelé rozhodli odložit na 1. až 15. října. Jeho hlavní téma bude adaptace, což bude přímo souviset se současným děním. Festival se uskuteční v co největším rozsahu, ale trochu netradičně - nejprve v Olomouci a poté v Praze. AFO55 se tak spojí s partnerským pražským festivalem Life Sciences. „Festivaly budou mít jedno téma adaptace a tyto ročníky proběhnou společně, společný bude i soutěžní program a ceny,“ řekl již dříve ČTK ředitel festivalu Jakub Ráliš.

Na podzim se posouvá i letošní ročník olomouckého Majálesu, který se měl původně uskutečnit 6. až 10. května. V plánu byla velkolepá oslava desátého jubilea. Majáles by se měl nově uskutečnit 29. září spolu s akcí pro všechny nové olomoucké prváky MEET UP. Pořadatelé přitom slibují, že by diváci neměli přijít o žádný z hlavních bodů původního programu.

Reklama

Doporučované