Tipy na čtení s Magnesií Literou – pro mladé

Petr Borkovec: Každá věc má něco společného se štěstím
Petr Borkovec: Každá věc má něco společného se štěstím

Máte doma mladého knihomola, kterému chcete udělat radost? Nebo naopak nadchnout dítko, které čtení zatím příliš neokouzlilo? Nominace na cenu Magnesia Litera za rok 2019 v kategorii Litera za knihu pro děti a mládež inspirují a pomohou vám je smysluplně zabavit. Děti, které se rády trochu bojí, ocení příběh o bývalém sirotčinci. Pro ty, které se rády dozvědí něco nového, je ideální ilustrovaná encyklopedie o Antarktidě a pro starší milovníky básniček se nabízí nová sbírka Petra Borkovce. Vítěze se letos dozvíte až na podzim, máte tedy spoustu časy najít svého favorita!

 

O Magnesii Liteře

Cena Magnesia Litera už 19. let propaguje kvalitní literaturu napříč žánry. Stejnou pozornost upíná na všechny literární tvůrce – spisovatele, básníky, překladatele, nakladatele i literární vědce a teoretiky. Letos do soutěže dorazilo rekordních 448 knih ze 124 nakladatelství. Knihy a autory nominované do užšího výběru představila tisková konference v Knihovně Václava Havla. Vítěze v devíti kategoriích pak prozradí moderátoři Daniela Písařovicová a Jiří Havelka na podzim během slavnostního ceremoniálu na nové scéně Národního divadla a v přímém přenosu na ČT art.

 

Petr Koťátko: Anička, mluvící potok a další chovanci ústavu paní Majerové

(Ilustrovala Eva Koťátková, Meander, Praha. 162 s.)

Nominace na Literu v kategorii Kniha pro děti a mládež

Alenka v říši divů nebo Medvídek Pú, k těmto dílům je přirovnávána nová kniha Petra Koťátka. Příběh odehrávající se v domě, který býval sirotčincem, vypraví o paní Mayerové, která se o obyvatele domu a přilehlé zahrady stará stejně jako v dávné minulosti o sirotky ze svého ústavu. Dějové linie z dvou období tajemného domu se zajímavě proplétají a nedovolí čtenáři se od knihy odtrhnout.

 

David Böhm: A jako Antarktida – Pohled z druhé strany

(Raketa/Labyrint, Praha, 80 s.)

Nominace na Literu v kategorii Kniha pro děti a mládež

Jaký je život v tiché bílé pustině, jaká zvířata můžete na Antarktidě potkat nebo proč je důležité chránit zdejší ledovce? Území Antarktidy zmapoval výtvarník David Böhm a čtenářům ji představuje ve své encyklopedii, která je díky fotografiím, rozkládacím albům, komiksu a dokonce i plyšovým 3D modelům zvířat knihou pro celou rodinu.

 

Petr Borkovec: Každá věc má něco společného se štěstím

(Ilustroval Martin Krkošek, František Havlůj – Běžíliška, Praha. 44 s.)

Nominace na Literu v kategorii Kniha pro děti a mládež

Básnická sbírka Petra Borkovce se inspiruje událostmi a věcmi každodenního života. Čtenářům, kterými by měly být spíše starší děti, se tak do rukou dostávají verše s tématy rodinné večeře nebo dětství u babičky. Ilustrace Martina Krkoška nejrůznějšími emocemi nabité verše ideálně dokreslují.

Comments

comments

Vyhledat