Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Do ČT nepustili Prymulu, Bartoš zůstal přede dveřmi a Borhyová vyměnila roušku za štít

Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
19. dubna 2020
06:30

Upírají se na ně zraky milionů Čechů. Televizní reportéři a moderátoři jsou poslední týdny hlavním zdrojem informací o šíření kornaviru - vedle deníku Blesk. Aby nebylo ohroženo vysílání, zavedla přísná opatření nejen Česká televize, ale i stanice Nova a Prima. Do studií nemohou hosté, rozhovory se točí venku a zvukaři používají místo malých portů velké mikrofony, aby se co nejvíce zamezilo kontaktu dvou lidí. Pravidla platí bez vyjímky pro každého, okusili je už politici i experti hovořící v médiích k tématu koronaviru.

Okamžitě po vyhlášení nouzového stavu, ke kterému vláda přistoupila 12. března kvůli šíření nákazy novým typem kornaviru, se zraky diváků upnuly směrem ke zpravodajství. Informace čerpají zejména od pracovníků České televize.

Stanici ČT24 dokonce 15. března sledovalo nejvíc lidí za celých 15 let její existence. Během dne na ni přepnulo celkem 4,15 milionu diváků. Celodenní podíl stanice činil 18,2 %, což je historicky pátý nejlepší výsledek. Řekla to mluvčí Karolína Blinková.

Česká televize například dočasně zrušila vysílání některých pořadů. Tím vzniklo více prostoru pro kontinuální vysílání. „Všechny týdeníky ČT 24 ustoupily aktuálnímu zpravodajství, na které alokujeme kapacity,“ uvedla mluvčí ČT Blinková.

Aby mohli televizní reportéři informovat celou zemi o vývoji pandemie koronaviru, musí ale po dobu nouzového stavu chránit především sebe. Velké televizní redakce v zemi tak zavedly přísná bezpečnostní opatření.

Před karanténou byl v ČT i Duka

Posledním hostem, který usedl konkrétně ve studiu pořadu Interview ČT24 byl kardinál Dominik Duka. Krátce na to ale zamířil do karantény, protože byl v kontaktu s teď už vyléčeným biskupem Karlem Herbstem. Další den se na dálku vysílalo spojení s předsedou ODS Petrem Fialou a poté byl ve stejném pořadu hostem předseda Pirátů Ivan Bartoš. Toho už do studia nepustili.

Posledním hostem ve studiu pořadu Interview ČT24 byl kardinál Dominik Duka. (26. 3. 2020) Posledním hostem ve studiu pořadu Interview ČT24 byl kardinál Dominik Duka. (26. 3. 2020) | Reprofoto Interview ČT24

Moderátorku Janu Peroutkovou vyměnila kolegyně Zuzana Tvarůžková a ta se s Bartošem propojila elektronicky. Stál před budovou televize na Kavčích horách.

V dalších dnech už podobně z různých míst v pořadu promlouvali epidemiolog Roman Prymula nebo ředitel společnosti Život 90 Jan Lorman a ekonom Miroslav Zámečník. Několik hostů se ještě vystřídalo například v pořadu Události, komentáře. Nyní už i tam chodí respondenti jen „na dálku“.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš při vysílání pořadu Interview ČT24 stál před budovou České televize. (30. 3. 2020) Předseda Pirátů Ivan Bartoš při vysílání pořadu Interview ČT24 stál před budovou České televize. (30. 3. 2020) | Reprofoto Interview ČT24

Právě ve střídání moderátorů a ostatních pracovníků redakce má ČT speciální systém. Celé týmy se střídají po čtrnácti dnech. „Maximálně jsme snížili počty lidí v budově, část reportážních týmů a moderátorů jsme zorganizovali tak, aby vůbec nemuseli přicházet do zpravodajství. Vytvořili jsme strukturu, která se opírá o to, že část lidí neustále držíme v bezpečné záloze. Pokud někdo onemocní, jsme schopni ho díky tomuto rotačnímu systému nahradit,“ vysvětlila pro Blesk Zprávy mluvčí ČT Blinková.

Moderátoři na ulici a méně doteků

„Moderátorská stanoviště stavíme v otevřených exteriérech, což je bezpečnější pro naše zaměstnance i hosty. A snažíme se odtamtud odbavovat maximum možného,“ konkretizovala Blinková.

To se nyní týká třeba moderátorů Daniela Takáče a Tomáše Drahoňovského. Oba mají na starost moderace z venkovního improvizovaného studia, které je na Malostranském náměstí přímo před budovou Poslanecké sněmovny. Blízko to sem je i z Úřadu vlády a některých ministerstev.

„Máme týmy, které působí uvnitř ČT. I štáby, které jsou mimo Kavčí hory – vzhledem k neustále se měnící situaci musí být všichni neustále na místě, připravení prakticky okamžitě vstoupit do vysílání,“ dodala Blinková s tím, že pracovní postupy dokonce konzultují s hygieniky. Přísná hygienická opaření v ČT platí i pro veškeré technické vybavení.

Pozornější diváci už si také mohli všimnout, že hosté ve vysílání, mezi kterými byla třeba ministryně financí Alena Schillerová, si musí držet v ruce sami mikrofon. Kvůli maximálnímu zamezení jakýchkoli kontaktů se totiž respondentům nenasazují porty. Obvykle je totiž hostům instalují zvukaři přímo pod oblečení.

Port pod oblečení nedostala ani ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Mikrofon si kvůli co největšímu možnému zamezení dotyků drží respondenti sami. (1. 4. 2020) Port pod oblečení nedostala ani ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Mikrofon si kvůli co největšímu možnému zamezení dotyků drží respondenti sami. (1. 4. 2020) | Reprofoto ČT24

Reportéři Primy nejezdí do rizika

Do studií nezve hosty ani televize Prima. „Domlouváme se s nimi pouze na živých vstupech z exteriérů,“ upřesnil za zpravodajství Primy a chystaného, nicméně stále nespuštěného, CNN Prima News mluvčí Adam Halmoši.

I zde chrání své pracovníky rozdělením do skupin a navíc dbají na to, aby snížila pravděpodobnost, že s nákazou reportéři přijdou do styku. „Důraz v těchto dnech klademe na ochranu zdraví našich pracovníků, a to tím, že je neposíláme do míst s vysokým rizikem nákazy,“ upřesnil pro Blesk zprávy Halmoši.

Reportéři České televize se při práci dostávají do kontaktu i s lidmi, kteří nerespektují nařízení nosit roušky. (19. 3. 2020) Reportéři České televize se při práci dostávají do kontaktu i s lidmi, kteří nerespektují nařízení nosit roušky. (19. 3. 2020) | Reprofoto ČT24, Události v regionech

Řada pracovníků také informuje veřejnost přímo z svých domovů. „Například se vybraní reportéři nepotkávají s dalšími skupinami, které pracují v režimu home office. Máme omezený pohyb po budově a omezený přístup do newsroomu. Zároveň jsme do redakce umístili dávkovače s dezinfekčními gely a maximálně dodržujeme nařízení včetně toho, že moderátoři všech zpravodajských relací moderují v rouškách. Co se týče online redakce střídají se jen hlavní editoři, zbytek má home office,“ popsal Halmoši.

Borhyová prozradila, kdo může do studia

Televize Nova má na svá opatření, kterými bojuje proti koronaviru informační embargo. „Nezlobte se, ale k internim věcem se nebudeme vyjadřovat, děkuji za pochopení,“ napsala na dotazy šéfka komunikace společnosti Lucie Melecká.

Podle informací Blesk Zpráv ale v budově televize na pražském Barrandově vybavili všechny vstupy speciálními automatickými dveřmi. Všichni zaměstnanci také mají povolený vstup pouze do některých místností. Kdo přijde jindy, než má, riskuje pokutu. Všudypřítomné jsou v redakci antibakteriální gely. Svým moderátorům dokonce vedení stanice dodává přísun vitamínů a roušky.

Roušky nasadili i moderátoři TV Nova. (19. 3. 2020) Roušky nasadili i moderátoři TV Nova. (19. 3. 2020) | Reprofoto TV Nova

Pracovníci na Nově dokonce chodí jinými vchody a do jiných místností, než kam se mohou dostat respondenti, se kterými se dělá rozhovor do vysílání. Často se tak s hosty moderátoři spojí na dálku, nebo se rozhovory točí v jiných prostorách televize, jak záběry ze zpráv ukazují, například jednoduše na chodbě.

„Je to kolektivní týmová práce, ale je tam samozřejmě omezený provoz. To znamená, že je tam co nejméně lidí, ale zase co nejvíce tam musí být,“ popsala v nováckém pořadu Spolu z domu moderátorka Lucie Borhyová.

„Když natáčíme, tak ve studiu to probíhá standardně jako vždycky. To znamená kameraman, druhý kameraman, já s Reyem. Když točíme Víkend, tak je tam i víc kameramanů, v režii je vlastně celý štáb, ale ten počet lidí je omezený, jak jsem řekla, na to nejnutnější minimum,“ popsala Borhyová. 

Lucie Borhyová s kolegou Reyem Korantengem moderovali Televizní noviny v roušce od 19. března. I přesto, že se Boryhová s diváky loučila slovy o tom, že se na ně budou těšit zase zítra, den nato už Televizní noviny moderovala Iveta Vítová a Petr Suchoň.

Roušky ale při artikulaci moderátorům často klouzaly dolů. Měsíc nato, konkrétně 17. dubna se moderátorská dvojice Borhyová a Koranteng objevila ve večerních zprávách s obličejovými štíty. Ty zatím používají například překladatelé do českého znakového jazyka na České televizi. U těch je totiž nutné vidět i pohyby rtů, když naznačují jednotlivá slova.

huvess ( 19. dubna 2020 20:28 )

Dobrý je, že si NOVA udělala zprávu jak se musí všichni nosit povině roušky . Ale že NOVA na to z vysoka.. ( a nejen NOVA), toho si nechce všimnout nikdo. Ani min. zdravotnictví, ani min. vnitra ani epidemiolog.
Tyhle pleksikla bez roušky je buď špatný vtip nebo chce někdo občanům dokázat, že pro někoho platí nařízení a pokuty a pro někoho neplatí nic.

Ale možná má Borhy s Reyem někde v koutě křovinořez a po skončení zpráv jdou rovnou na druhou šichtu.

ki33 ( 19. dubna 2020 18:36 )

VVypadají jak po lobotomii . A potřebovala by přepudrovat. Pěkně se leskne

nespokojeny ( 19. dubna 2020 17:46 )

ČT je katastrofální. Ve snaze za senzací poráží ostatní televize. Jsou totálně nespravedlivý. Stále dávají prostor tzv. 5% stranám. Předsedům, ředitelům různých
spolků a organizací jen ,aby mohli účelově pomlouvat a vytvářet paniku.
Těším se již na spuštění zpráv CNN na PRIMĚ.
Jinak Moravce, Jílkovou, Fridrichovou, Takáče nekritizuji, protože se na ně prostě nedívám. To je ztráta času!!!! dryáčnické pořady, které ještě nikdy,nic nevyřešily.
Jen bych si přál, abych poplatky, ze zákona povinné, za ČT mohl určit na jiné dobročinné účely.

naidka ( 19. dubna 2020 14:11 )

Oni už neví, co by si na sebe nasadili. Další level k ochraně obličeje bude pro někoho milosrdná svářečská kukla.

1pravda1 ( 19. dubna 2020 13:41 )

U sebestředného samolibého chirurga na titulce není diskuze, tak doufám, že se mu toto vyhne... namistrovaný až běda, mám až pocit, že se vysmívá těm, co nepřežili tu chřipečku a jejich pozůstalých... a rakvím v podzemních garážích a hromadných hrobech v USA. Alespoň trochu úcty a pokory k silně infekční nemoci, proti které není lék. ....­....­....­....­....­....­....­....­....­.. www.a­azdra­vi.cz­/vyle­cene-pacienty-covid-19-trapi-nevysvetlitelna-mozkova-mlha/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa