Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hříchy Velikonoc, potíže s výukou a strach z druhé vlny nákazy: Koronavirus v Epicentru

Autor: Markéta Volfová, Bohuslav Štěpánek - 
19. dubna 2020
06:30

Úskalí při výuce na dálku a otevírání uzavřených škol v Česku, postupy při rozhodování, které obchody a provozovny otevřít. Ale i to, jak by se měli chovat nemocní a nakolik byli lidé o Velikonocích ukáznění a dodržovali protiepidemická vládní nařízení. I to nabídlo v tomto týdnu Epicentrum Blesk Zpráv. 

Policisté o prodlouženém velikonočním víkendu zjistili daleko víc přestupků a porušení nařízení nastavených vládou kvůli koronaviru. V úterý to v Epicentru řekl policejní rada a mluvčí policejního prezídia Ondřej Moravčík. Většinou ale hříšníci byli po upozornění rozumní. „V drtivé většině to pochopili, ještě než jsme je upozornili, protože ve chvíli, kdy viděli policistu, tak ty roušky nandávali,“ uvedl.

Policejní rada a mluvčí policejního prezídia Ondřej Moravčík hostem pořadu Epicentrum dne 14. 4. 2020. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. Policejní rada a mluvčí policejního prezídia Ondřej Moravčík hostem pořadu Epicentrum dne 14. 4. 2020. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. | Blesk:MARTIN PEkÁREK

Rodiče jsou při výuce důležití

Prezident Asociace ředitelů základních škol podle svých slov zaregistroval, že někteří učitelé možná zpočátku do výuky na dálku příliš zapojovali rodiče, kteří jim to vyčítali. „Tohle já nevidím úplně pejorativně, museli jsme si na to zvyknout a pochopit, že ta situace je jiná,“ vysvětlil s tím, že se to již po prvním týdnu změnilo. 

Ředitel Masarykovy školy v Praze Klánovicích a prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý byl hostem pořadu Epicentrum dne 15. 4. 2020. Vpravo moderátorka Markéta Volfová. Ředitel Masarykovy školy v Praze Klánovicích a prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý byl hostem pořadu Epicentrum dne 15. 4. 2020. Vpravo moderátorka Markéta Volfová. | Lukáš Červený

„Spousta učitelů věří, že ta rodina se má do té výuky nějak zapojit a ti rodiče mají vědět, co to dítě v té škole dělá, a být nějak v obraze a pomáhat tomu dítěti. A ti učitelé si vlastně neuvědomili, že teď je jiná situace, to znamená, oni ze začátku opravdu posílali úkoly i pro ty rodiče,“ dodal.

Epidemiolog Rastislav Maďar byl hostem pořadu Epicentrum vysílaného 16. 4. 2020. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. Epidemiolog Rastislav Maďar byl hostem pořadu Epicentrum vysílaného 16. 4. 2020. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. | Blesk:MARTIN PEkÁREK

Lidi, nechoďte s kašlem do práce

Lidé s jakoukoli infekční chorobou by podle epidemiologa Rastislava Maďara neměli chodit do práce, ale pokud to zvládnou, tak odstonat virózu doma.

„Takhle by se měli chovat lidé odjakživa, jenomže až koronavirus to teď všechny učí, že není dobré ze sebe dělat hrdinu a s virózou jít do MHD a potom do open officu si sednout, do kanceláře a ještě se chlubit, jak je statečný a za hrdinu, že to zvládá,“ řekl s tím, že to vidí jako ponaučení, které nám současná pandemie zanechává.

Záznamy celých dílů pořadu najdete zde:

Video  Ředitele Černého vláda nepřekvapila. Kdo však bude děti ve školách učit?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Mluvčí policie Moravčík: Lidé při pohledu na policisty nasazovali roušky.  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...
Video  Epidemiolog Maďar: Stále nemáme lehké spaní, může přijít druhá vlna nákazy.  - Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa