Ze dna moře po letech vytáhli utopené kontejnery s auty, jsou překvapivě fit

Pochopitelně nečekejte, že by tyto vozy někdo vysušil, odbahnil a vrátil na silnice. Přesto mají daleko k troskám, které by člověk po dlouhém vystavení působení slané vody čekal.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Zajímavosti

Ze dna moře po letech vytáhli utopené kontejnery s auty, jsou překvapivě fit

19.4.2020 | Petr Miler

Ze dna moře po letech vytáhli utopené kontejnery s auty, jsou překvapivě fit

/

Foto: Archiv Autoforum.cz

Pochopitelně nečekejte, že by tyto vozy někdo vysušil, odbahnil a vrátil na silnice. Přesto mají daleko k troskám, které by člověk po dlouhém vystavení působení slané vody čekal.

V roce 2018 putovala jedna velká nákladní loď ze Spojených států do Austrálie. Byla to dlouhá cesta, která se obešla bez větších komplikací, pouhých 25 kilometrů před cílem cesty ale plavidlo zachvátila silná bouře. Loď samotná ji přežila bez úhony, 81 špatně uchycených kontejnerů s nákladem ale šlo přes palubu.

Hloubka v těchto místech se pohybuje mezi 100 a 150 metry, takže nebylo reálné, aby někdo náklad bezprostředně po neštěstí zachránil. Trvalo dva roky, než se Australané do takové akce pustili a za pomocí zkušených potápěčů vysvobodili z Poseidonových spárů alespoň část nákladu.

Loď převážela hlavně auta a pneumatiky, a tak bylo ze dna zatím vytaženo několik převozních schránek obsahujících právě to. Ve dvou kontejnerech se nacházely kdysi nové Chevrolety Silverado, které mají k novým nyní opravdu daleko, ne ale zase tak daleko, jak by člověk čekal. I když byly kontejnery poničeny nárazem a tlakem vody, auta vypadají překvapivě fit.

„Pochopitelně, pád z výšky asi 120 metrů na hladinu a následný dopad na dno autům neprospěl,” řekl Scott Wilson, který řídí záchrannou akci. Sám ale musel uznat, že vozy jsou na tom lépe, než čekal - samotné nárazy je neponičily příliš, lak zůstal na svém místě a koroze se objevuje pouze na několika málo částech.

Interiéry byly podle Wilsona poškozeny slanou vodou silněji, podle něj ale jen proto, že auta měla při převozu stažená okénka, jinak by prý následky byly mírnější. Vozy tak jako tak čeká sešrotování a na vyhození jsou jistě zralé i pneumatiky ze zbylých kontejnerů.

Australská akce, na kterou bylo vyčleněno 9,5 milionu tamních dolarů (skoro 152 milionů Kč) bude pokračovat až do konce dubna. Vyzvednuto má být alespoň 62 kontejnerů, možná nás jejich obsah ještě překvapí.


Ze dna moře po letech vytáhli utopené kontejnery s auty, jsou překvapivě fit - 1 - Po dvou letech vytahli kontejnery s auty ze dna more 01Ze dna moře po letech vytáhli utopené kontejnery s auty, jsou překvapivě fit - 2 - Po dvou letech vytahli kontejnery s auty ze dna more 02Ze dna moře po letech vytáhli utopené kontejnery s auty, jsou překvapivě fit - 3 - Po dvou letech vytahli kontejnery s auty ze dna more 03Ze dna moře po letech vytáhli utopené kontejnery s auty, jsou překvapivě fit - 4 - Po dvou letech vytahli kontejnery s auty ze dna more 04Ze dna moře po letech vytáhli utopené kontejnery s auty, jsou překvapivě fit - 5 - Po dvou letech vytahli kontejnery s auty ze dna more 05Ze dna moře po letech vytáhli utopené kontejnery s auty, jsou překvapivě fit - 6 - Po dvou letech vytahli kontejnery s auty ze dna more 06Ze dna moře po letech vytáhli utopené kontejnery s auty, jsou překvapivě fit - 7 - Po dvou letech vytahli kontejnery s auty ze dna more 07
Ze dna moře vytáhli v Austrálii kontejnery, které kdysi spadly z nákladní lodi do hloubky přes 100 metrů. Byla v nich i auta, navzdory dvou letům pod mořem vypadají překvapivě fit

Zdroj: Newcastle Herald

Petr Miler

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše