19. 4. 2020

Novinka pod lupou: Mrs. America (Hulu)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Mrs. America
Žánr drama, retro, minisérie, životopisný
Stanice Hulu
Premiéra 15. 4. 2020
Vysílání středa
Délka pilotu 46 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh podles kutečné události o hnutí za rovnoprávnost a nečekaný dopad, který způsobí konzervativní žena Phyllis Schlafly. Seriál na problematiku pohlíží očima žen tehdejší éry, hrdinky i dalších feministek jako Gloria Steinem, Betty Friedan, Shirley Chisholm, Bella Abzug a Jill Ruckelshaus.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Celou dobu jsem si myslela, že je to stoprocentně feministický seriál. Nakonec jsem ale pochopila, že se tady ukazují dvě strany – nejen feministické hnutí za rovnoprávnost mužů a žen, ale i prosazování tradičních rodinných hodnot. Rozhodně je zajímavé, že máme možnost nahlédnout pod pokličku a díva se na stejný problém ze dvou různých úhlů pohledů.

Seriál mi připomíná Fosse/Verdon. Sice jde o úplně jiná témata a pravděpodobně i historické zasazení, ale tak nějak z toho cítím podobnou atmosféru. Jde o jednu z těch minisérií, která pravděpodobně vyhraje několik cen Emmy a Glóbů, ale za mě jí trošku chybí šťáva.

Takovéto vznešené seriály jsou taková smetánka. Jsou hodně nóbl, vynikají špičkovou technickou stránkou, hereckými výkony i chytrým scénářem. Ale jsou to v podstatě snobky – neví, co je to zábava. Jejich forma zábavy je koktejlový večírek a ingelitentní konverzace o aktuálním dění se stejnou smetánkou. Ale pokud se na to dívají „normální“ lidé, kteří ujíždí na Love Is Blind nebo The Circle (a kterých je, přiznejme si, v rámci televizního publika maximum), asi se u takového nóbl seriálu budou lehce nudit.

Neříkám, že je na podobných seriálech něco špatného, právě naopak. Je potřeba, aby se občas točily kvalitní kousky, aby nedocházelo k tak rapidnímu poklesu quality TV, který se stále se zvyšující masovou produkcí průměrných a nenáročných oddychovek jasně děje. Jen říkám, že lidi jsou čím dál více pohodlní a dávají přednost seriálům, u kterých nemusí přemýšlet. Takže quality TV včetně Mrs. America prostě nebude budit nikdy takový zájem a sledovanost se bude držet na nižších číslech.

  • technická stránka
  • herecké výkony
  • quality TV
  • podle skutečné události
  • je to trošku nuda
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Až do poslední chvíle jsem nevěděl, co si o seriálu mám myslet. Čekal jsem běžnou životopisnou minisérii, kterou za posledních pár let vyhodila ven skoro každá menší kabelovka.

Jenže FX loni touto dobou začala vysílat Fosse/Verdon se Samem Rockwellem a Michelle Williams (a nutno podotknout, že kromě kritiků seriál nikdo nesledoval) a letos jde ještě o stupínek výš. Jak jinak si vysvětlit, že stanice nacpala do jedné minisérie Cate Blanchett, Rose Byrne, Uzo Adubu, Sarah Paulson, Margo Martindale, Johna Slatteryho… tady stanice očekává úspěch jako hrom.

A co říct k samotnému pilotu? Že se mu nedá příliš mnoho vytknout. Vše je perfektní. Dialogy. Kamera. Cate Blanchett, na které je vidět, že dokáže jen pousmáním změnit vyznění celé scény. Možná vás může odradit pomalejší tempo, ale když se soustředíte na příběh, už vás nepustí.

Když ale odhlédneme od všech technických věcí, vyznění celého seriálu je mnohem hlubší a ukazuje, že americká společnost před padesáti lety byla. A že aby byla žena v této společnosti úspěšná, musela se usmívat, i když ji muži okolo považovali za méně než psací stroj. A to je něco, co by nikdo z nás neměl dopustit. Už nikdy.

  • Cate Blanchett
  • jasný kandidát na Emmy
  • pomalejší tempo
90 %
Mé hodnocení
Seraphine313
Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Užila jsem si to, upřímně se v této problematice vůbec neorientuju, takže pro mě všechna...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Pravděpodobně jdu s křížkem po funuse, ale kdyby náhodou byl tvůj dotaz stále aktuální, tak celá...
před 3 roky
IrmaVep

IrmaVep

To sice ano (nekdo uz byl tak laskavy, ze mi hned napsal a poradil), nicmene moc dekuju! To mi pripomina,...
před 3 roky
Další články k tématu