Hlavní obsah

Účinná akce dnešní doby: Hudbou proti smutku

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Domova důchodců v Ústí nad Orlicí stále hledá další a nové možnosti jak zpříjemnit jeho obyvatelům současnou smutnou a tíživou situaci.

Foto: Stanislava Dvořáková

Četné balkony domova důchodců jsou tím nejkrásnějším hledištěm koncertních vystoupení.

Článek

Zelené louky, rozkvetlé zahrady, sluneční paprsky, tak se každý den představuje měsíc duben. I když příroda nezapomněla na nic, co se k probouzejícímu jaru patří, po společenské stránce vzhledem k celosvětové pandemii onemocněním Covid-19 a nutným opatřením na její zvládnutí, je na aktivity, doprovázející obvykle toto období, chudý.

Obyvatelům Domova důchodců v Ústí nad Orlicí nezbývá než se těšit na krátká posezení na čerstvém vzduchu v novém parčíku, na lavičkách v pergole, či u jezírka. Sestřičky proto pro ně připravily od 13.30 do 14.30 hodin pobyt na sluníčku, samozřejmě v rouškách, kdy mohou pozorovat rozkvetlé květinky, rašící bylinky i barevnou krásu stromů a keřů.

A přece této pohodě něco chybí. Je zde nezvyklé ticho bez přátelského povídání s nejbližšími a známými, kteří zůstali za branami domova jakoby v jiném vzdáleném světě.

Tak nezbylo vedení domova než hledat cestu, jak tyto dva světy spojit. Taková písnička jakéhokoliv žánru dokáže přinést radost posluchačům i účinkujícím. Navíc chodník před domovem poskytuje rozsáhlé pódium a budova s četnými balkony dokonalé koncertní hlediště. Skvělá příležitost pro soubory, žáky ZUŠ Jaroslava Kociana i jednotlivce - kytaristy i harmonikáře. I pro ně by mohlo být toto vystoupení vytržením z nuceného osamění bez posluchačů.

Další příležitostí, jak přijít na jiné myšlenky je časopis domova "Měsíčník" z pera kolektivu autorů z řad sociálních pracovnic domova, v čele s Evou Plívovou a Danou Matouškovou. Nechybí v něm vyprávění o jaru, Velikonocích, událostech v domově, ve světě i České republice se vzpomínkou na Danu Zátopkovou.

Samostatnou rubriku tvoří upomínka na narození Jana Drdy s líčením jeho života a díla. "České pohádky" s typickým drdovským humorem a láskou k prostým lidem, známé i z filmového zpracování, jsou tím pravým pokladem pro dnešní smutnou dobu.

Na veselou notu, po pranostikách, pak hrají četné tréninky paměti s kvízy a hádankami (kdo dnes ještě ví, co to jsou družbance?), ukončené pravými českými vtipy: Co dělá 17 blondýnek před kinem? Čekají, až přijde ještě jedna, protože film je přístupný až od osmnácti.

Po navození příjemné atmosféry v domově, personál musí vyřešit praktické záležitosti. Díky podpoře a srdečnosti dárců, roušek různých střihů a barev mají dostatek, chybí však jednorázové pláště.

A jako by pohádka pokračovala, ozvala se Radka Vašková se skupinou "Pomáhejme si na Orlickoústecku", jejíž švadlenky zkusí ušít ochranné pláště, které se dají vyvařovat a znovu použít.

Reklama

Výběr článků

Načítám