V souvislosti s novým koronavirem začalo na sociálních sítích přibývat klamavých, poplašných a matoucích informací. V reakci na to se na nově vzniklé platformě COVID19CZ dala dohromady skupina lidí z českých technologických firem, IT nadšenců, lidí z organizací a jako jsou neziskové organizace Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU. Denně tak skupina zpracovává tisíce zmínek a článků v českém mediálním prostoru, třídíme a odhalujeme záměrně matoucí informace, poplašné zprávy, podvody a dezinformace, které se v souvislosti s novým typem koronaviru objevují. Nejrozšířenější a nejzávažnější z nich ověřuje a počínaje začátkem dubna poskytuje pravidelný infoservis.

/Dezinformace/: Bývalý ruský tenista Marat Safin: Pandemie koronaviru je předem naplánovaná a všichni lidé budou brzy očipovaní

  • Bývalý profesionální ruský tenista řekl, že pandemie koronaviru je přípravou na to, aby byli lidé po celém světě očipováni. Jedná se o ničím nepodložený osobní názor, který se neopírá o žádné důkazy ani fakta, přesto se objevil mimo jiné i v takových českých médiích, která jindy přinášejí kvalitní žurnalistiku.
  • Fact-checking: Výše uvedený výrok je čistě osobním názorem Marata Safina. Jeho tvrzení o chystaném čipování lidí nelze potvrdit, protože neexistuje žádný důkaz či informace potvrzující to, že by lidé měli být očipováni. Své tvrzení se Safin snaží podpořit výrokem Billa Gatese, který v roce 2015 na ekonomickém fóru v Davosu upozornil na hrozbu pro celý svět v podobě pandemie. Podle bývalého tenisty Bill Gates tuto hrozbu nejen předpovídal, ale údajně o ní již věděl. Opět se jedná o osobní názor či dojem Marata Safina a nijak nepodloženou informaci.
  • Vyjádření Marata Safina se objevilo na ruskému portálu Sports.ru a informoval o něm web Championat.com. Přestože jde pouze o nepravdivý výrok a dojem bývalého ruského tenisty, na internetu se šíří velmi rychle. Z českých médií článek nejdříve zveřejnil server megazpravy.cz, následně byla zpráva sdílena například na tenisportal.cz, pravdive.eu, extra.cz a také mnoha velkými médii, jako je sport.tn.nova.cz nebo iHNed.cz.    

/Dezinformace/: USA tajily Covid-19 již od podzimu

  • Docent geologie a člen KSČM Václav Ziegler v rozhovoru pro Parlamentní listy tvrdí, že ve Spojených státech amerických o viru covid-19 zřejmě věděli už od podzimu a informace o něm tajili. Zdrojem této informace je pravděpodobně článek ze serveru AERONET, který čerpá z prohlášení čínského ministerstva zahraničí. Tato dezinformace byla již opakovaně vyvrácena.

/Dezinformace/: Biolaboratoř ve Wu-chanu lovila k výzkumným účelům netopýry z jeskyní, z nichž byl vystopován původ COVID-19. Program financovaly USA

  • Web reformy.cz uvádí, že virus SARS-CoV-2 unikl z virologického institutu ve Wu-chanu, kde se epidemie nemoci COVID-19, kterou tento virus způsobuje, objevila nejdříve. Článek dále přináší informaci o tom, že výzkum zmíněného institutu byl finančně podporován USA. Dále jsou v textu uvedené poněkud nesourodé informace o výzkumech, které institut prováděl v minulosti, jenž mají potvrzovat domněnku, že za únik viru z laboratoře je mimo jiné zodpovědná vláda USA. Článek vychází z textu, který byl uveřejněn na Dailymail.co.uk. Uveřejněny a přeloženy jsou z něj ovšem pouze některé části. Obecně Daily Mail Online není považován za příliš důvěryhodný zdroj.
  • Podrobný fact-checking naleznete ZDE

Kontakty na ověřovatele: