Hlavní obsah

Dezinfoservis: čipovat nás nebudou, jak tvrdí bývalý ruský tenista Safin

Foto: ČTK

Marat Safin.

Reklama

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Očipují nás? Jde jen o nepodložený názor ruského tenisty

O co jde? Bývalý profesionální ruský tenista Marat Safin řekl, že pandemie koronaviru je přípravou na to, aby byli lidé po celém světě očipováni. Jedná se o ničím nepodložený osobní názor, který se neopírá o žádné důkazy ani fakta.

Fact-checking: Výše uvedený výrok je čistě osobním názorem Marata Safina. Jeho tvrzení o chystaném čipování lidí nelze potvrdit, protože neexistuje žádný důkaz či informace potvrzující to, že by lidé měli být očipováni. Své tvrzení se Safin snaží podpořit výrokem Billa Gatese, který v roce 2015 na ekonomickém fóru v Davosu upozornil na hrozbu pro celý svět v podobě pandemie. Podle bývalého tenisty Bill Gates tuto hrozbu nejen předpovídal, ale údajně o ní již věděl. Opět se jedná o osobní názor či dojem Marata Safina a nijak nepodloženou informaci.

Vyjádření Marata Safina se objevilo na ruskému portálu Sports.ru a informoval o něm web Championat.com. ​Přestože jde pouze o nepravdivý výrok a dojem bývalého ruského tenisty, na internetu se šíří velmi rychle. Z českých médií článek nejdříve zveřejnil server megazpravy.cz, následně byla zpráva sdílena například na ​tenisportal.cz​, ​pravdive.eu​, extra.cz​ a také mnoha velkými médii, jako je ​sport.tn.nova.cz​ nebo ​ihned.cz.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i portál Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i organizací a „nevládek“, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Iniciativa s pracovním označením „c19 dezinfoservis“ je na samém začátku a postupně ladí detaily, proto žádá čtenáře o shovívavost. Její členové také ocení vaše rady či podněty ke zlepšení poskytovaného servisu. Připomínky můžete posílat na c19@dezinfoservis.cz, kde se také můžete přihlásit k odběru infoservisu.

Čínská propaganda: USA o covid-19 věděly už od podzimu

O co jde? Docent geologie a člen KSČM Václav Ziegler v rozhovoru pro Parlamentní listy tvrdí, že ve Spojených státech amerických o viru covid-19 zřejmě věděli už od podzimu a informace o něm tajili. Zdrojem této informace je pravděpodobně článek ze serveru Aeronet, který čerpá z prohlášení čínského ministerstva zahraničí. Tato dezinformace byla již opakovaně vyvrácena.

Fact-checking: Informaci prověřoval už server Manipulátoři.cz. Původně informace pochází z čínských úřadů, konkrétně z tweetu Lijian Zhaoa, mluvčího čínského ministerstva zahraničí. Zhao tvrdí, že ředitel amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield „přiznal“, že někteří z letošních zemřelých nejspíše zemřeli na covid-19 a ne na chřipku, jak mají uvedeno v úmrtním listu. Redfield však nemluvil o podzimu 2019, nýbrž o jaru 2020.

Obvinění je součástí a další verzí čínské propagandy, že do Číny virus zavlekli američtí sportovci při říjnových World Games ve Wu-chanu. Tuto dezinformaci jsme podrobně přezkoumali na Seznam Zprávách.

V závěru je potřeba dodat, že článek prezentuje Zieglera jako odborníka, a tím jeho názor legitimizuje. Nicméně Ziegler není odborníkem v epidemiologii ani v jiném příbuzném oboru.

V laboratoři ve Wu-chanu zkoumali SARS-CoV-2, ne SARS-CoV.

V laboratoři ve Wu-chanu zkoumali vir způsobující onemocnění SARS, ne covid-19

O co jde? Web reformy.cz uvádí, že virus SARS-CoV-2 unikl z virologického institutu ve Wu-chanu, kde se epidemie nemoci covid-19, kterou tento virus způsobuje, objevila nejdříve. Článek dále přináší informaci o tom, že výzkum zmíněného institutu byl finančně podporován USA. Dále jsou v textu uvedené poněkud nesourodé informace o výzkumech, které institut prováděl v minulosti a jež mají potvrzovat domněnku, že za únik viru z laboratoře je mimo jiné zodpovědná vláda USA. Článek vychází z textu, který byl uveřejněn na ​Dailymail.co.uk​. Uveřejněny a přeloženy jsou z něj ovšem pouze některé části. Obecně Daily Mail Online není považován za příliš důvěryhodný zdroj.

Fact-checking: Autor dává dohromady výzkum na netopýrech se SARS-CoV-2 způsobujícím covid-19, jenže v laboratořích zkoumali SARS-CoV, který je příčinou onemocnění SARS (článek o výzkumu byl v roce 2017 publikován v prestižním vědeckém časopise). Oba viry plete i v dalších částech článku, objevují se i další nesrovnalosti a zavádějící tvrzení, které jsou podrobně popsány zde.

Reklama

Doporučované