Zmijovec a užovník? Kytky pro nepřítele | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zmijovec a užovník? Kytky pro nepřítele

Užovník nící
Užovník nící (Foto pro Aha! – Václav Straka)

Smrdí tak, že s nimi v místnosti není k vydržení. Přesto mají zmijovce a užovníky díky unikátnímu květu v oblibě pěstitelé i botanické zahrady. Ve strakonickém zahradnictví vykvetly tyto páchnoucí rostliny současně.

I přes nepříjemný odér se setkal zmijovec indický u návštěvníků s velkým ohlasem. Exotický květ totiž dorostl do délky dvou metrů. „Vykvetl po pěti letech. V publikacích se uvádí, že kvete po sedmi letech, ale když má dobrou péči, je to dříve. Má rád vlhko a teplo a přes léto ho máme venku,“ řekl vedoucí zahradnictví U Blatenského mostu ve Strakonicích Václav Straka. Rostlina kvete asi 10 dní, z toho čtyři dny vydává odpudivý zápach připomínající hnijící maso. „Láká tím hmyz. Současně nám tu kvete i několik rostlin užovníku. Tato rostlina má sice květ menší a barevnější, ale páchne ještě intenzívněji. Někteří lidé ji mají doma, vykvete ale málokomu,“ dodal Václav Straka.

Zmijovec indický
Hlíznatá rostlina roste na kraji tropických pralesů v jihovýchodní Asii, v Africe, Austrálii a Polynésii. Velké využití má v čínské medicíně. Užívá se proti rakovině, snižuje údajně i cholesterol. V Indii dělají z usušené hlízy mouku a z ní chleba. ¨

Užovník nící
Sauromatum venosum se skládá z podzemní hlízy a listu. Z hlízy vyrůstá neobvyklé květenství tvořené hnědočerveně skvrnitým toulcem a palicí květů, které je až 50 cm vysoké. Květenství vydává intenzivní odér, který láká mouchy. Rostlina pochází z jihovýchodní Asie a využití má v indické a čínské medicíně.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.