Hlavní obsah

Austrálie: Nevěříme Číně ani WHO, chceme nezávisle vyšetřit, kde se koronavirus vzal

Novinky, ČTK, nčs

Austrálie bude požadovat mezinárodní vyšetřování, které by objasnilo původ nového typu koronaviru a jeho rozšíření. Uvedla to o víkendu australská ministryně zahraničí Marise Payneová, která zpochybnila to, jak Čína o situaci informuje. Uvedla také, že podle ní by vyšetřování neměla vést Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Profimedia.cz

Australská ministryně zahraničí Marise Payneová

Článek

Dosud se uvádělo, že se virus rozšířil zřejmě z trhu se zvířaty v čínském Wu-chanu. Čína čelí obviněním, že zpočátku informace o nákaze tajila. Payneová uvedla, že její pochyby ohledně čínské transparentnosti jsou „velmi velké”.

„Záležitosti kolem koronaviru si zasluhují nezávislé prošetření a já si myslím, že je důležité, abychom to udělali. Austrálie na tom bude trvat,” sdělila v neděli Payneová v australské televizi ABC.

Jednotlivé země by podle ní měly zajistit „mechanismus přezkumu, ve který může mít mezinárodní společenství důvěru”.

Ani pod taktovkou WHO

Payneová se domnívá, že by vyšetřování neměla vést WHO. „Sdílíme se Spojenými státy určité obavy z WHO,” poznamenala Paynová s narážkou na komunikaci a vyšetřovací práci WHO na začátku epidemie.

Americký prezident Donald Trump za postup v době epidemie pozastavil americké příspěvky WHO a označil ji za příliš zaměřenou na Čínu.

Kritizovaný šéf WHO Tedros: úspěšný politik a spojenec Číny

Zahraniční

Přístup organizace kritizoval také australský ministr zdravotnictví Greg Hunt. „Některé reakce jejích představitelů v Ženevě světu podle nás nepomohly. My jsme vyvázli dobře, protože jsme zavedli vlastní opatření,” řekl Hunt.

Austrálie má v pondělnímu poledni přes 6600 nakažených a 71 obětí. Počet nakažených se v zemi už osmý den zvyšuje o méně než jedno procento, což je mnohem lepší situace než v dalších státech.

Čína je pro Austrálii nejvýznamnější obchodní partner, vztahy obou zemí se ale zhoršily, když Austrálie Čínu obvinila z vměšování do vnitřních záležitostí a kritizovala za její rostoucí vliv v oblasti Tichomoří.

Trump pohrozil Číně

Americký prezident Donald Trump v sobotu prohlásil, že pokud Čína vědomě nezasáhla a nezabránila šíření koronaviru, ponese následky. Nákaze podlehlo celosvětově přes 160 tisíc lidí, přičemž nejvíce mrtvých, přes 40 tisíc, mají Spojené státy.

„Mohlo to být v Číně zastaveno dřív, než to přišlo do celého světa. Ale nebylo. Pokud se ukáže, že se jednalo o úmyslné jednání, musí nést následky,” řekl v sobotu v Bílém domě Trump. Jaké následky měl na mysli, však neupřesnil.

Foto: Al Drago, Reuters

Americký prezident Donald Trump při víkendovém brífinku.

„Copak někdo těm číslům věří?” ptal se prezident řečnicky při pohledu na grafy srovnávající počty mrtvých na sto tisíc obyvatel v různých státech světa, které Čínu řadí mnohem níž než silně postižené evropské státy či právě USA, které jsou vůbec nejpostiženější zemí. V minulosti Trump postup Číny chválil.

Novináři, kteří informovali o situaci ve Wu-chanu, se stále pohřešují

Koronavirus

Čína už v minulosti čelila nařčením, že manipuluje s čísly o počtu nakažených a mrtvých. Minulý týden wuchanské úřady zrevidovaly oficiální počet mrtvých a původní počet 2579 obětí v souvislosti s nákazou novým koronavirem se zvýšil o polovinu.

Epidemii koronaviru na svědomí nemáme, tvrdí šéf laboratoře ve Wu-chanu

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám