Spejbl a Hurvínek vychází už 90 let na deskách. A mají jich víc než Karel Gott!

Šelakové a vinylové desky, audiokazety, videokazety, CD a DVD – z toho všeho v průběhu mnoha desetiletí s úspěchem vyprávějí své veselé příběhy Spejbl a Hurvínek… Da hudebních nosičích mluví i zpívají tihle dva popletové už přes devadesát let a na svém kontě mají víc desek než náš nejslavnější zpěvák Karel Gott!

První nahrávka se Spejblem a Hurvínkem vznikla v červnu 1929. Vyšla na značce His Master´s Voice. Jde o parodie písniček Sonny Boy a Maminko, mámo.

První nahrávka Josefa Skupy se Spejblem a Hurvínkem pro značku Ultraphon, což je historický předchůdce Supraphonu, je z 31. července 1930 a jde o Pohádku o chcíplé vodě. Další vznikly v listopadu 1930 pod názvem Hurvínkův dějepis.

Revue z donucení z listopadu roku 1930 – tak se jmenuje první nahrávka, ve které promlouvá Mánička. Jde o hlas Anny Kreuzmannové, první interpretky Máničky, a ještě rozbitnou šelakovou desku vydanou na značce Esta.

Spejbl a Hurvínek hlasem Miloše Kirschnera poprvé promlouvají v nahrávce podle textu Josefa Barchánka: Spejbl básníkem a Čím bude Hurvínek. Jde o nahrávky ze studia Mozarteum ze 14. února 1957.

První nahrávka Máničky na značce Supraphon je z 3. července 1957. Jde o Pohádky tetinky Švitorkové a Máničku namluvila Božena Velebová. V této nahrávce také poprvé pro Supraphon zaštěká Žeryk.

Mezi autory, kteří psali scénáře pro nahrávky Divadla Spejbla a Hurvínka, byli především Josef Skupa, Miloš Kirschner, Helena Štáchová, Martin Klásek, ale také Denisa Kirschnerová, Josef Barchánek, Pavel Cmíral, Josef Svoboda, Augustin Kneifel, Pavel Grym, Jan Fuchs a nebo například Frantisek Nepil.

První nahrávka s Helenou Štáchovou v roli Máničky vznikla 2. února 1969 a jde o scénku Hurvínkovi k narozeninám.

Martin Klásek poprvé namluvil Spejbla a Hurvínka v nahrávce z roku 1997 pro titul Hurvínek mezi Přemyslovci.

V průběhu desetiletí vyšly nahrávky Divadla Spejbla a Hurvínka postupně na malých i velkých šelakových a vinylových deskách, na audiokazetách, videokazetách, CD i DVD. V uplynulých letech se celkem prodalo na značkách Ultraphon, Esta a Supraphon úctyhodných 5 428 000 zvukových nosičů. Nyní jsou k mání tyto nahrávky i v digitální podobě – ke stažení z digitálních servisů, jako je například Supraphonline.cz.

Se Spejblem a s Hurvínkem spojili v nahrávkách Supraphonu svůj hlas takové osobnosti, jako jsou například operní pěvci Eduard Haken a Ivo Žídek, zpěváci Waldemar Matuška, Karel Černoch, Karel Gott, Jitka Zelenková, Václav Neckář nebo Hanka Křížková a především herci jako například Svatopluk Beneš, Josef Bek, František Filipovský, Rudolf Hrušínský, Dana Medřická, Miloš Kopecký, Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková, Lubomír Lipský, Josef Větrovec, Jiřina Jirásková, Jiří Krampol, Jiří Lábus, Jana Preissová, Simona Stašová, Filip Blažek, Vojta Kotek a mnoho dalších.

Po hudební stránce na nahrávkách Divadla Spejbla a Hurvínka spolupracovali takové osobnosti jako Karel Vlach, Václav Vobruba, Václav Zahradník, ale také například Jiří Stivín, Emil Viklický, Lubomír Brabec nebo Jan Rotter.

Nahrávky Divadla Spejbla a Hurvínka získaly celkem 40 Zlatých desek a 26 Platinových desek Supraphonu. V celé historii Divadla Spejbla a Hurvínka je nejprodávanější nahrávka v němčině Hurvínek und Herr Spejbl zum Geburtstag, které se prodalo 101 403 kusů zvukových nosičů. Z bohatého katalogu českých titulů Spejbla a Hurvínka byl nejprodávanější Vánoční kapr u Spejblů, kterého se prodalo celkem 92 939 kusů zvukových nosičů.

Ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová převzala v rámci slavnostního otevření zrekonstruovaného divadla v Dejvicích dne 1. dubna 2010 Diamantovou desku Supraphonu.

Za 90 let spolupráce Divadla Spejbla a Hurvínka se Supraphonem bylo celkem prodáno 5 427 000 zvukových nosičů (šelakové a vinylové desky, audiokazety a videokazety, CD a DVD) vydaných na značkách Ultraphon, Esta a Supraphon.

Foto: Supraphon