Operátor RTI cz vydal brožuru k patnácti letům digitálního rádia v Česku

20. duben 2020

Na digitálním rozhlasovém vysílání se v tuto chvíli podílí operátoři České Radiokomunikace, RTI cz a Teleko. První operátor zajišťuje technicky také chod multiplexu ČRo DAB+, který pokrývá signálem 80 procent populace.

Západočeská společnost RTI cz připravila nový patnáctistránkový dokument, který připomíná patnáctiletou historii digitálního rozhlasového vysílání DAB, později DAB+, v České republice. První událostí, která je v přehledu zachycená, je start měsíčního zkušebního vysílání operátora Teleko v roce 2005. České Radiokomunikace si ale jako první vyzkoušely experiment již o šest let dříve z Žižkova a Cukráku. Druhá kóta se dnes pro digitální rozhlas DAB+ nevyužívá.

„Tento dokument vznikl nejen díky více času zaviněné koronavirovým opatřením ale především díky několikaleté práci ve společnosti RTI cz s.r.o. věnované digitálnímu rozhlasovému vysílání, která se stala i mým koníčkem. Mnoho skvělých lidí co znám se o digitální rozhlasové vysílání DAB zajímá především po technické stránce, ale historie zůstává trochu v pozadí. To byl jeden z důvodů, proč vznikl tento materiál a druhým důvodem je 15 let vysílání DAB / DAB+,“ uvedl za RTI cz Roman Kropáček.

autor: lukpo
Spustit audio

Související