„Vzhledem k prohlášení vlády je nám jasné, že do 8. června žádný festival nemůže proběhnout, ačkoliv oficiálně to vláda zatím nezakázala. Ale stačí i takové maličkosti, jako to, že do tohoto data nebudou otevřeny hranice a nebudou fungovat hotely,“ uvedl na stránkách Metalfestu Jiří Daron z pořádající agentury Pragokoncert. Festival je přitom na zahraničních skupinách postaven, do Plzně by se však nemohli dostat ani fanoušci ze zahraničí.

Jedenáctý ročník se tedy ze začátku června přesouvá, jedna z možností je letošní září, ani tu ale nevidí Daron moc nadějně. „Nemyslíme si, že jsme schopni v krátké době získat schválení ze strany vlády. Jako daleko jistější se nám tedy jeví přesunout festival na začátek června 2021,“ pokračoval s tím, že o novém termínu by mělo být jasno na konci dubna.

Program, jehož hvězdami jsou například Within Temptation, Running Wild nebo Doro, by v tom případě neměl doznat velkých změn. „V zásadě všichni účinkující souhlasí s přeložením a novým termínem. Výrazným bonusem v tom případě bude rozšíření festivalu o čtvrteční den a řadu kapel, se kterými jsme si už před započetím pandemie potvrdili hraní na příštím ročníku,“ dodal.

Opilec se nedokázal postavit na vlastní nohy.
Opilci skončili na záchytce

Už zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti na nový termín. „Vstupné vracet nebudeme. Udělali jsme si právní rozbor na přeložení akce z hlediska zásahu vyšší moci a tento postup nám to umožňuje. Ono by ani nebylo možné, kdybychom třeba měli vrátit peníze všem. Z utrženého vstupného se již odvedlo DPH státu, zaplatily se zálohy kapelám, investovalo se do reklamy a tak dále,“ vysvětlil Daron.

Flintu do žita naopak ještě úplně nehodili pořadatelé obnoveného Basinfirefestu ve Spáleném Poříčí. „Uvidíme, jak se celá věc vyvine. Zatím stále ještě čekáme, co bude,“ řekl nám hlavní organizátor akce Josef Bruha.

I proto v minulých dnech pořadatelé oznámili další kapely, které by měly na jihu Plzeňska na konci června vystoupit. Seznam účinkujících rozšířili němečtí deathmealisté Obscura, britští progresivisté Haken, jejich styloví kolegové z Polska Riverside a americké hvězdy Symphony X. Tato jména by měla doplnit dosud oznámené kapely, mezi které patří američtí glammetalisté Steel Panther, nu-metaloví průkopníci P.O.D., metalcoristé Jinjer a Suicide Silence či představitelé gotického black metalu Moonspell a Rotting Christ.

Rekonstrukce exteriérů i interiérů kláštera v Chotěšově
FOTO: V klášteře restaurují malby

Pořadatelé v případě, že festival uskutečnit nepůjde, rovněž počítají s přesunem na příští rok. „Alespoň vidíte, jak finální sestava měla vypadat a dokážete si tak představit, kam se festival dramaturgicky ubírá a co od nás v následujících letech lze očekávat,“ stojí v oficiálním prohlášení pořadatelů festivalu.