První vítězství Red Bullu je už 11 let staré

Už je to přesně jedenáct let a jeden den, kdy dnes již stálý člen kalendáře formule 1 tým Red Bull Racing získal své první vítězství v závodě královny motorsportu. Tento triumf se však nerodil příliš snadno a málem místo oslav mohl Red Bull počítat škody.

Štítky: Historie Red Bull Zveřejněno 20. 04 2020 — Lukáš Podstata

Velká cena Číny sezony 2009 nachystala pro všechny účastníky hodně peprné podmínky. Na Shanghai International Circuit se snášely doslova provazy vody. Na pole position se postavil tehdy mladičký Sebastian Vettel, který po přestupu z Toro Rosso do hlavního týmu dokázal naplňovat veškerá očekávání.

Start závodu proběhl za bezpečnostním vozem. Jezdci za ním kroužili dlouhých osm kol. Nezvyklý start nakonec proběhl bez větších problémů. Následně však bohužel někteří piloti ve velmi zrádných podmínkách nedokázaly své monoposty zvládnou a to zapříčinilo spoustu nehod.

Sebastian Vettel si však na svůj věk počínal bravurně. Krizový moment ale nastal na dlouhé rovince, kde došlo ke kontaktu mezi vozem Vettela a Sébastiena Buemiho ze sesterského týmu Toro Rosso. Naštěstí pro Vettela a celý Red Bull jeho monopost přežil a mohl se hnát tak za prvním triumfem pro rakouský tým.

Němec nakonec dokázal závod vyhrát a celý tým mohl slavit svůj první triumf po pěti sezonách účasti v seriálu formule 1. Dávku radosti ještě umocnil Mark Webber, který protnul cílovou pásku jako druhý. Red Bull Racing tak získal nejenom první vítězství, ale také první double ve své historii.

Mark Webber, Sebastian Vettel a Jenson Button.

Vítěz závodu z GP Číny 2009 byl po závodě hodně dojatý. „Je to neuvěřitelné, jsem tak šťastný. Byl to pro mě nesmírně těžký závod, protože se na trati nacházela spousta vody. Spoustu mých soupeřů odpadlo a tým mě neustále nabádal abych byl obezřetný. Naštěstí se vše podařilo a můžeme společně slavit důležitý milník.“

Velkou radost měl po triumfu i majitel týmu a celé značky Red Bull Dietrich Mateschitz. Ten se dokonce přiznal, že oslavy budou trvat až do ranních hodin. „Odlet mám až zítra, takže mám na oslavy celou noc. A vy moc dobře víte, jak Red Bull dokáže slavit,“ řekl tehdy Mateschitz.

Po tomto vítězství se začala psát opravdu úspěšná historie. Red Bull od sezony 2010 až do konce ročníku 2013 nepoznal v poháru konstruktéru přemožitele. Nyní se však Rakušané propadly za dominantní Mercedes a je otázkou, zda nová hlavní tvář Red Bullu, Max Verstappen, dokáže navázat na předchozí tituly Sebastiana Vettela.

Radost týmu Red Bull po vítězství Sebastiana Vettela.

Diskuse k článku

Napsat komentář