Kverulant vyzval Prahu, aby vypověděla 27 nemravných smluv uzavřených s billboardáři ještě za dob Krnáčové

16. 4. 2020

Přestože Praha deklaruje, že omezuje vizuální smog, ani po téměř dvou letech vládnutí Pirátů nevypověděla 27 nemravných smluv na pronájmy městských pozemků, na kterých stojí 30 obřích billboardů. Obecně prospěšná společnost Kverulant.org k tomu dnes vyzvala primátora.

Tyto smlouvy jsou ještě pozůstatkem vládnutí ANO. Právě parazité na veřejném prostoru  v pražských volbách v roce 2014 velmi pomohli hnutí ANO výměnou za zastavení významného omezení billboardů prostřednictvím Pražských stavebních předpisů. Ale to nebylo to jediné, co ANO pro billboardáře udělali.

Volby do zastupitelstva hlavního města proběhly 5. a 6. října roku 2018 a ANO v nich propadlo. Přesto stará rada v čele s Adrianou Krnáčovou ještě 30. října 2018 schválila uzavření 19 dodatků k nájemním smlouvám uzavřeným mezi Prahou a billboardovými společnostmi, kterými se změnily doby platnosti smluv z doby určité na dobu neurčitou. Rada také uložila magistrátním úředníkům sjednat pro billboardové firmy 8 nových nájemních smluv. Smlouvy se týkají 30 billboardů a magistrát dostává  za pronájem jednoho místa v průměru 200 tisíc korun ročně. Přitom roční příjem z pronájmu inzertních ploch je více než čtyřnásobně vyšší. Příjem billboardových společností z oboustranného billboardu umístěného na lukrativním místě se pohybuje kolem 850 tisíc korun ročně. Za 30 billboardů dostává magistrát ročně 6 milionů, ale billboardáři inkasují 25,5 milionu.

Kuriózní na celé situaci je skutečnost, že v realizaci billboardového usnesení minulé koalice pokračuje i stávající vedení Prahy. Před necelým měsícem byla uzavřena poslední z 8 nových nájemních smluv. Šlo o smlouvu o pronájmu pozemku pro obří billboard poblíž magistrály. V tomto případě magistrát za pronájem dostane necelých 160 tisíc korun ročně, ačkoli roční příjem z pronájmu je pětinásobně vyšší. A ne dosti na tom: Praha 20 nedávno pronajala se souhlasem magistrátu pozemek pro billboard v Horních Počernicích. V tomto případě dokonce jen za 42 tisíc korun ročně.

Kverulant si toto chování Pirátů nedokáže vysvětlit jinak než korupcí.  Loni  se ukázalo, že Piráti dostali od firmy JCDecaux na volební billboardy slevu 75 %, a Michaela Krausová musela rezignovat na svoji funkci předsedkyně pirátských zastupitelů v Praze poté, co se přišlo na její tajné schůzky s Tomášem Tenzerem, technickým ředitelem JCDecaux soudem obžalovaným z korupce v souvislosti s pronájmem reklamních ploch v metru. Bývalý úředník pražského magistrátu Ivo Mates, kterého na základě Kverulantova trestního oznámení šetří policie, jezdil zadarmo luxusním vozem Volvo XC60 reklamních společností Big Board.

Kverulant dnes odeslal primátorovi Prahy a všem členům rady dopis, ve kterém je vybízí, aby konečně začali čistit Prahu od billboardového smogu, jak slíbili a vypověděli všech 27 nemravných smluv s billboardáři. Mělo by to být relativně snadné. Všechny by měly mít roční výpovědní lhůtu v případě výpovědi bez udání důvodu.

Další podrobnosti o Kverulantově boji proti billboardům naleznete v kauze Odstraňme z Prahy billboardový smog.

Vojtěch Razima, ředitel a zakladatel Kverulant.org

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments