Umění pomáhá i v těžkých časech – Aukce VIRUS

Jan Kaláb Virus 2020
Jan Kaláb Virus 2020

Nejen obdivovatelé současného umění mají nyní v těžkých časech koronavirové pandemie možnost spojit dobrý skutek s vlastním potěšením. V mimořádné online aukci pořádané Galerií KODL a Trafo Gallery si mohou zakoupit jedinečné dílo Jana Kalába VIRUS 0420 a podpořit tak pět neziskových organizací. Jednu z nich vybere vítězný dražitel.

„Při pohledu na záběry opuštěného Karlova mostu mě s mojí ženou napadlo, že tam musíme nafotit můj další obraz do projektu „Art In Public“. Téma mikrokosmu je pro mě dlouhodobě velkou inspirací, a tak namalovat moji verzi viru byla okamžitá výzva,“ říká Jan Kaláb. Následně společně s Trafo Gallery oslovil další umělce, aby toto téma zpracovali také a společně uspořádali výstavu 19 výtvarníků s názvem „KarARTena“. Cílem bylo povzbudit ostatní a ukázat, že je i v této situaci možné se přizpůsobit přinášet nové nápady a něco dělat.

„Při malování obrazu VIRUS 0420 (anticovid) jsem myslel na ty, kteří usilovně pracují na vývoji protiléku, vznikl tedy na jejich počest. Jakmile bude dostupný lék, z Covidu se skutečně stane prostě jen další chřipka.  Reakce na můj obraz na sociálních médiích mě přivedly k myšlence obraz prodat a výtěžek věnovat výzkumným pracovištím. Bylo mi jasné, že abych obraz prodal za nejvyšší cenu, potřebuji tu nejlepší aukční síň. Proto jsem kontaktoval Martina Kodla. Když jsem se pak znovu zamyslel, komu peníze darovat, uvědomil jsem si, že s vývojem léku bude spojen obrovský byznys a politika, a proto bude lepší podpořit ty, kteří jsou více opomíjeni,“ vysvětluje Kaláb.

Galerie KODL dlouhodobě podporuje nejrůznější dobročinné a charitativní organizace. Již se stalo tradicí, že současní umělci darují do dobročinných aukcí této galerie špičková díla. Proto Martin Kodl okamžitě uvítal ideu Jana Kalába. Sekci současného umění mají v naší galerii na starosti moje děti, ale já sám jsem do tohoto světa vtahován stále více. Autorem jednoho z dalších příběhů tohoto žánru je Honza Kaláb. Myslím si, že má skvělý nápad a navíc jeho obraz má parametry nejvyšší kvality. I když si přál začínat s velkorysou vyvolávací cenou 1 Kč, tajně doufám, že konečná cena by mohla rezonovat na čtvrt milionu a více.  Jedná se o unikátní práci podloženou spontánním příběhem a suverénně namalovanou pod vlivem pevné víry ve vítězství vědy a medicíny nad záhadnou nemocí,“ říká Kodl a věří, že nejen solidarita, ale i její investiční přesah dokáže zaujmout řadu lidí.

Neziskové organizace a občanské iniciativy nyní pracují naplno a pomáhají situaci s koronavirovou pandemií zvládnout. Od prvních dnů poskytují pomoc těm nejslabším a nejzranitelnějším skupinám. Šijí a distribuují roušky, tisknou ochranné štíty na 3D tiskárnách, připravují dezinfekci, nakupují potřebným potraviny, léky a hygienické potřeby nebo poskytují potřebnou psychologickou pomoc. Zástupci Galerie KODL a TRAFO Gallery vybrali čtyři neziskové organizace, jež patří k méně viditelným a těm se rozhodli pomoci. Pátou si zvolí vítězný dražitel. Výtěžek z prodeje obrazu bude rozdělen mezi všech pět rovným dílem.

 

Zájemci o aukci tohoto obrazu mohou po registraci dražit přímo na aukční platformě LiveBid (https://www.livebid.cz/auctions) nebo si mohou podat v Galerii KODL tzv. pevný limit, ve kterém jasně určí, do jaké výše by chtěli dané dílo dražit. Tento úkon pak za ně provede zástupce Galerie KODL. Vyvolávací cena činí 1,- Kč.

Aukce začne ve středu 22. dubna v 10 hodin a bude zakončena v neděli 10. května v 16 hodin.

Obraz je možné si prohlédnout v Trafo Galerii na výstavě KarARTena po individuální domluvě – spojení níže v kontaktech.

Platforma LiveBid a Galerie KODL poskytují své služby v rámci této mimořádné dražby zdarma. K dosažené částce tedy nebudou připočítávány žádné další poplatky a celý výtěžek bude věnován subjektům, kterým pandemie ztížila činnost.

 

Kam půjdou vydražené peníze:

1) Pečovatelské centrum Praha 7 – pomáhá seniorům širokým spektrem služeb. V současnosti především obstarává nákupy potravin, vyzvedávání léků a poskytuje psychologickou podporou.

2) Aliance pro individualizovanou podporu – péče pro zdravotně postižené osoby se v době koronavirové pandemie v ČR výrazně snížila. Aliance navrhla sadu opatření, která by mohla zdravotně postiženým v karanténní době pomoci.  V současné chvíli Aliance sdružuje čtyřicet rodičovských, pacientských a zastřešujících organizací. Zakladatelskými organizacemi jsou Asistence, ČOSIV – Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání, Děti úplňku a Parent Project CZ.

3) D.O.M.A. – Důstojnost, Otevřenost, Management, Atmosféra  – projekt na podporu důstojné a kvalitní péče o seniory. Poslední měsíc se angažuje v zásobování domovů seniorů ochrannými pomůckami a dezinfekčními prostředky. Snaží se reagovat na to, co je aktuálně potřeba a postupně pomoc rozšiřují tam, kde to nejvíce třeba. Nyní řeší, jakou formou přivést k osamělým a od světa odříznutým seniorům kulturní projekty.

4) Projekt šance – preventivním a humanitárním programem pomáhá již více než 20 let dětem ulice postavit se na vlastní nohy. Jedná se nejčastěji o zneužívané děti a mládež či oběti obchodování s lidmi či děti, které skončily na ulici vinou dysfunkční rodiny.

5) Poslední subjekt vybere vítězný dražitel. Takto zapojujeme kreativitu samotných dražitelů a dáme jim šanci ovlivnit, kam půjdou jejich peníze. Mnozí z nich podporuje nějaké projekty a mohou tak spojit příjemné s užitečným.

 

Veškeré informace k této mimořádné dražbě naleznete na webových stránkách www.galeriekodl.cz a www.trafogallery.cz.

 

Comments

comments

Vyhledat