Jiřina Bohdalová: Přiklepli jí 1, 5 milionu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jiřina Bohdalová: Přiklepli jí 1, 5 milionu!

Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová (FTV Prima)

Posun v kauze padělaných obrazů. Účastníci řízení již mají písemné vyhotovení rozsudku Krajského soudu v Praze z loňského srpna. Mezi poškozenými je také herečka Jiřina Bohdalová (88). Soud stanovil, že obdrží 1,5 milionu s úroky z prodlení 9,5 procenta. Peníze ovšem ještě nedostane.

Verdikt padl už loni v srpnu, ale písemné vyhotovení trvalo přes půl roku, má totiž 213 stránek. Soudkyně Iva Říhová v něm navrhuje podle Radiožurnálu, který informaci přinesl, Jaroslavu Fröhlichovi 8 let, jeho ženě Evě 6 let a pomocníkovi Milanu Trokanovi 7 let vězení, vše nepodmíněně. Všichni se ale odvolali, takže rozsudek není pravomocný. „Obžalovaní jsou vinni, že jako členové organizované skupiny vydávali padělky uměleckých děl za originální obrazy předních českých autorů, mimo jiné Josefa Čapka, Josefa Lady, … Emila Filly, Václava Špály, … Jana Zrzavého, … a dalších. Opatřovali k nim znalecké posudky, laboratorní zprávy a různá odborná vyjádření…,“ píše se v rozsudku.

Peníze v mrazáku

Trojice měla získané peníze uložené nejen svých na účtech, ale taky například v mrazáku. „V mrazicím boxu lednice v kuchyni a jinde v domě ukrýval výnosy z trestné činnosti,“ píše soudkyně. Odmítají ale, že by vědomě prodávali falza a tvrdí, že žádné falzifikátory neznají.

Konkrétně Jiřina Bohdalová si zakoupila padělek obrazu kubistického malíře Emila Filly Zátiší s hrozny a dýmkou a ještě další dva obrazy, u nichž se ale neprokázalo, že by pocházely od manželů Frölichových. Dohromady za ně dala 5 milionů korun.

Herečku na to navedl její bývalý osobní bankéř z Komerční banky Radek Pokluda. „Poškozená si myslela, že jde o obrazy Komerční banky, která je někomu zabavila a pak je prodává. Poškozenou by nikdy nenapadlo, že si Radek Pokluda dělá vedlejší kšeft na sebe,“ vypověděla podle rozsudku Bohdalová. Přes svého právního zástupce Michala Morawskiho podala žalobu rovnou na peněžní ústav, který podle ní nese odpovědnost za svého tehdejšího zaměstnance. Banka se ale od Pokludy distancuje. Bankéř opustil republiku a údajně nyní žije na Fidži. Podle zmiňovaného rozsudku má ale i on nárok na odškodnění, protože prý nevěděl, že kupuje falza.

Díla za 50 milionů

Většina údajně padělaných děl malířů zvučných jmen se na trhu objevila v letech 2013 až 2016. Manželé Fröhlichovi a Milan Trokan prodali desítky olejomaleb, akvarelů i náčrtů za více než 30 milionů korun. Další padělky v hodnotě přes 50 milionů byly ještě připraveny v nabídce.

Herečka není jediná

Vedle Jiřiny Bohdalové je mezi poškozenými také režisér Ivan Zachariáš (48), který má dostat 1 200 000 Kč. Autor několika znělek pro karlovarský filmový festival se podílel taky na úspěšných seriálech Pustina a Bez vědomí.

Už aby byl konec! Jiřina Bohdalová (88) trpí kvůli novému pořadu

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.