Udělalo na mě dojem, jak Češi opatření proti koronaviru přijali, říká britský velvyslanec

Události, komentáře: Koronavirová krize pohledem britského velvyslance (zdroj: ČT24)

Pragmatický přístup a disciplína Čechů při plnění opatření proti šíření koronaviru. To jsou hlavní dojmy, které v posledních týdnech v Praze nabyl britský velvyslanec Nick Archer. Pracovní povinnosti jej sice drží v Česku, velmi pečlivě ale sleduje i situaci ve Velké Británii. A navzdory pochybnostem a kritice, že britská vláda zavedla přísná opatření proti nákaze pozdě, Archer za kroky kabinetu Borise Johnsona stojí. S Nickem Archerem hovořil v pořadu Události, komentáře Martin Řezníček.

Kde je pro vás v tuto chvíli lepší být? Tady v Praze, nebo v Londýně? Proč jste zvolil Prahu jako své současné působiště?
Musím zde být, protože zde je pro nás důležitá práce. To rozhodlo. V Praze se velice dobře žije i v běžných podmínkách. Je to velice lidské město a jsem velice rád, že můžu být u vás v Praze.

Jak velká část Britů, kteří zde dlouhodobě žijí, se rozhodla vrátit do Velké Británie?
Vždycky se najdou lidé, kteří se z osobních –⁠ neočekávaných rodinných důvodů –⁠ vrátit musí. Přicházejí za námi a říkají, že se musí vrátit. Naštěstí je to stále možné. Ale myslím, že populace Britů, kteří zde žijí, chce zůstat. Mají zde domovy a práci. Ti, kdo se zpočátku snažili dostat domů, byli hlavně turisté a návštěvníci.

Jak velkým přelomem bylo pro britskou veřejnost ve vnímání nebezpečí viru, když se premiér Boris Johnson ocitl na jednotce intenzivní péče?
Nemyslím si, že jsme zásadně změnili svůj přístup nebo pohled. Od začátku jsme si přáli strategii, která nezahltí Národní zdravotní systém a nenažene lidi do izolace už v raném stadiu. Protože jsme si byli jistí, že to je problém, který přetrvá. Devadesát procent lidí uvítalo, že se přes víkend rozhodlo o tom, že izolace bude pokračovat. (Koronavirus) není něco, co zmizí za 14 dní.

Britská vláda čelí kritice za to, že opatření zavedla příliš pozdě, že se domnívala, že to nebude tak vážné. I když už byla situace velmi vážná v Itálii nebo ve Španělsku. Jak to vysvětlujete českým partnerům?
Kritiky jsem četl. Ale podpora vlády je silná, 60 procent lidí podporuje vládu za její přístup ohledně izolace. Samozřejmě je nám líto každého zemřelého. Každý život, který lze zachránit, musíme zachránit. Nicméně to, co nyní vidíme, je, že se utváří systém, který nám v budoucnu bude dobře sloužit.

Takže nemáte obavu, že by se péče Národního zdravotního systému (NHS) stala pro Brity kvůli přetížení nedostupnou?
Každý den, který máme za sebou, vidíme, že se objevují nové nemocnice, vidíme i někdy kontroverzní zdroje zdravotnického materiálu, který přichází ze světa. Naše NHS je nyní daleko robustnější a rezistentnější. Není to dokonalé, ale NHS je v poměrně solidní pozici.

Vzkaz pro zdravotníky před univerzitní nemocnicí v Liverpoolu
Zdroj: Phil Noble/Reuters

Britové si vždy i ve velmi těžkých časech dokázali zachovat své tradice. Vy máte zkušenosti i s Českou republikou. Jaký je rozdíl v tom, jak vnímají opatření lidé v Česku a Velké Británii?
Udělalo na mě značný dojem, jak snadné se to zde zdálo. Lidé byli připraveni akceptovat disciplínu a nezpochybňovat opatření. Za ten měsíc se samozřejmě situace změnila, ale mám velice pozitivní dojem z toho, jak pragmatičtí Češi jsou. U nás je to něco podobného. V Británii jsou lidé, kteří zažívají těžké časy, nemohou se vídat, ale myslím, že to zvládají podobně jako Češi.

V pondělí začalo nové kolo pobrexitových jednání mezi EU a Velkou Británií. Vidíte naději, že se na budoucích vztazích podaří dohodnout do konce roku?
Ano, myslíme si, že ta šance existuje. Diskuse se příliš nezveřejňují, protože se hovoří hlavně o koronaviru. Ale rozhovory probíhají a probíhaly během celého tohoto období (koronavirové epidemie, pozn. red.).

Celý pokrok bude zhodnocen v červnu, budeme se také zaobírat tím, jak realizovatelné je dosažení dohod do konce roku. Pro unijní sedmadvacítku to bude těžké, ale nemůže si dovolit nevyřešené vztahy s Velkou Británií. Proto je třeba se na práci soustředit a do konce stanoveného období ji dovést ke zdárnému konci.

(Redakčně kráceno, celý rozhovor ve videu.)