Dotace by mohla vědeckotechnický park zaplatit více než z poloviny

  9:02
Zhruba 250 milionů korun může získat Karlovarský kraj na stavbu vědeckotechnického parku, jehož projekt oprášil před několika měsíci. Stavbu tehdy hejtmanství odhadlo na 395 milionů korun. Pokud by dotaci dostal, mohl by park postavit podle již existujícího projektu. O příspěvek se musí přihlásit do konce srpna.

ilustrační snímek | foto: Klimentovská a.s.

„Musíme teď dopracovat dokumentaci k vědeckotechnickému parku, na což musíme uvolnit peníze. Vzhledem k současné situaci ohledně koronaviru by to ale mohl být problém,“ naznačil krajský radní pro regionální rozvoj Josef Janů

Ten se rozhodl přesvědčit kolegy z krajské rady, které žádá o podporu. „Byla by ohromná škoda, kdybychom o šanci na stavbu vědeckotechnického parku přišli. Podporuje jej krajská hospodářská komora, Společnost vědeckotechnických parků ČR i ministerstvo průmyslu. Je to jedna z aktivit, která by mohla region posunout a vytvořit podmínky, abychom do něj natáhli lidi,“ doplnil radní.

V současné době připadá pro vědeckotechnický park v úvahu několik velkých témat. Jedním z nich je společnost Vodafone, která bude v Karlových Varech a okolí rozjíždět sítě označované jako 5G. Podle Josefa Janů by byl region díky své velikosti zajímavým testovacím místem pro pokrytí celého kraje. 

Dalším momentem je i příchod společnosti BMW na Sokolovsko, která chce na Podkrušnohorské výsypce stavět své testovací centrum. V úvahu ale přicházejí i další věci.

„Ještě před pandemií koronaviru jsme se bavili o virtuálních učebnách a podobných projektech, které by tu mohly vzniknout. V současné situaci se ukázalo, že je to opravdu cesta, které by se dalo využít, ať už v případě konferencí, učení nebo čehokoli, při čem lidé nemusejí tolik cestovat,“ zmínil Josef Janů. 

Domnívá se přitom, že témata pro vědeckotechnický park jsou pro region skutečně zajímavá a jde o to, přesvědčit lidi, že se po koronaviru vrátí život zase zpátky. „Jen si musíme uvědomit, že tu jsou věci, na které se musíme připravit a reagovat,“ řekl.

Vědeckotechnický park podle něj pomůže regionu nejen s takzvanou diverzifikací, ale také třeba s určitou soběstačností i v oblasti zpracovatelského průmyslu, ať už by se to týkalo například kaolinu, dřeva či nerostného bohatství. „Jsme snad jedním z posledních krajů, který vědeckotechnický park nemá. Pokud chceme být plnohodnotným regionem, tak bychom jej mít měli,“ řekl.

Vyšší platy i více vzdělaných lidí

Ředitel krajské hospodářské komory Stanislav Kříž očekává, že by novinka přinesla výrobu. „Mohly by vznikat výrobky s přidanou hodnotou, koncové výrobky, znamenalo by to vyšší platy, více vzdělaných lidí a tak dále,“ vyjmenoval. 

Hospodářská komora už dala před lety vědeckotechnickému parku kladné stanovisko a Stanislav Kříž věří, že i firmy ze zpracovatelského průmyslu budou určitě pro.

Projekt vědeckotechnického parku pochází z roku 2012 a kraj stavební povolení neustále prodlužuje. Platné je do roku 2021. Vyrůst by měl v areálu krajských institucí v karlovarské městské části Dvory, kde nyní kromě krajského úřadu sídlí například také krajská hygienická stanice, krajská knihovna, úřad práce, krajské policejní ředitelství, ředitelství silnic a dálnic a tak dále.