Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do skupin, od sebe a hrajte! Brněnští fotbalisté se vrátili na hřiště

  9:33
Takovou chuť do trénování už fotbalisté dlouho neměli. V pondělí poprvé od začátku karantény směli znovu ve větším počtu na hřiště. Maximálně v osmi lidech a minimálně dva metry od sebe, ale hlavně s míčem a na hřišti. Konečně to připomínalo fotbal.

Fotbalisté brněnské Zbrojovky měli první trénink na hlavním hřišti v Králově Poli po uvolnění restriktivních opatření kvůli pandemii naplánovaný tak, aby se nemohli dostat do zakázaného kontaktu. | foto: Martin Lísal, FC Zbrojovka Brno

„V první chvíli, když jsem si představil, že jsme po krátké době na začátku další přípravy, jsem se zhrozil. Dnes ale převládla radost, že můžeme po měsíci být spolu. Bylo super vidět kluky aspoň v těch osmi. Díky tomu se kousneme a budeme se těšit na zápasy, které mají přijít,“ popsal náladu na hřišti Jakub Šural, obránce druholigové Zbrojovky Brno.

S velkými rozestupy, výrazně dál od sebe, než je předepsané minimum, si hráči nahrávali a znovu se seznamovali s balonem. „Šlo se na hlavní hřiště, s míčem, všichni byli rádi,“ shrnul další brněnský zadák Lukáš Kryštůfek. Ten měl pauzu ze všech nejdelší - vrací se po listopadové operaci kolena.

Co bylo rájem pro hráče, bylo nezvyklou výzvou pro trenéry. Ti museli svěřence rozhodit do skupin a plánovat přípravu na etapy. V Líšni tamní druholigový nováček využil tří prostor - hlavního hřiště, umělé trávy a místa za tribunou - a zvládl tak všechny členy kádru zaměstnat naráz. Na jednom „stanovišti“ se cvičila kombinace a střelba, na druhém vedení míče, na třetím kondice. Po půl hodinách se skupiny točily, aby každý absolvoval vše.

Kryštůfek se mučil v kopcích

V kopcovitém kraji Vysočiny, kde jízdou na kole sílí i olympijská šampionka v rychlobruslení Martina Sáblíková, nabíral kondici během rekonvalescence fotbalový obránce Lukáš Kryštůfek.

„Napřed jsem měl nohu po operaci hodně oslabenou a nemohl jsem běhat, takže jsem byl na kole často. Pak jsem kolo a běh střídal. Podmínky na to tady jsou. Jedu se projet, trasa má 35 kilometrů a z toho 30 je do kopce. Žádná sranda,“ hlásí s úsměvem člen zadních řad brněnské Zbrojovky, žijící v Jihlavě.

Lepší fráze než „mít štěstí v neštěstí“ se k jeho příběhu nehodí. Po listopadové operaci kolena v zimní pauze místo hraní jen trénoval, dlouho pracoval na návratu a v ideálním případě se měl k zápasu dostat v polovině jara. Fotbalová pauza mu ale umožní, aby byl připraven pro celý zbývající program ve 2. lize.

Lukáš Kryštůfek

Stejně tak útočník Jan Pázler, který měl kvůli zranění dokonce vynechat celé jaro, v pondělí se Zbrojovkou nastoupil do tréninku. „Počítám s tím, že oproti ostatním budou mít handicap. Vždycky je to otázka adaptace na běžný tréninkový režim, důvěry v léčené místo. To chce čas,“ říká brněnský trenér Miloslav Machálek. Oba dva rekonvalescenty včera bedlivě sledoval. „Musím říct, že Kryštůfek nedělá některé věci stoprocentně, noze ulevuje, uhýbá. Pázler vypadal vcelku normálně,“ sdělil Machálek svoje poznatky.

Kryštůfek si uvědomuje, že ho v případě dohrávání soutěže dál nečeká nic snadného. Všeobecně předpokládaný scénář počítá s tím, že přípravné zápasy nebudou a rovnou se začne hrát o body.

„To je samozřejmě nepříjemné. Pro mě zvlášť, ale i pro ostatní kluky. Trénink zápasy nenahradí. Pro nás by ale i tak bylo ideální, kdyby se soutěž dohrávala, protože bychom měli šanci postoupit,“ připomíná zkušený obránce týmový cíl.

O ten by se rád popral přímo na hřišti. Cesta zpět pro něho byla trnitá. „Dlouho jsem měl nohu v ortéze, celý sval mi opadl. Teď je fyzička zpátky, do přípravy jsem po několika týdnech běhání nastoupil připravený. S balonem to sice zpočátku bylo takové, že mi to skákalo všude možně, ale to už je snad taky v pohodě,“ zhodnotil se.

To na Zbrojovce chodily osmičlenné skupiny na stadion postupně, takže trenér Miloslav Machálek nad nimi vartoval dohromady sedm hodin. „Od toho tady jsme,“ glosoval délku šichty Machálek. Svoje svěřence rozdělil podle věku na mladé, střední generaci a starší. „Nedělali jsme z toho vědu. Šlo nám o pocit míče, žádné velké zatížení. Chtěli jsme to udělat pestré, to se povedlo, a budeme pokračovat,“ rekapituloval kouč první den po restartu společné přípravy.

V týdnu budou zbrojovácké skupiny také trénovat souběžně, v pátek si je trenér Machálek zase prohlédne jednu po druhé.

Problém s tím, že i při plném soustředění na trénink nesmí hráči zapomínat, že je zakázáno se k sobě přiblížit, během prvního dne společných příprav nenastal. „Cvičení jsou dělaná tak, že ke kontaktu mezi sebou nemáme příležitost, takže není potřeba na to myslet,“ pravil Šural. Obtíže hráčům nečinila ani jiná nařízení, snad kromě určitého nepohodlí při cestě v použitém tréninkovém oblečení.

„Samozřejmě se musíme převlékat doma, nemůžeme do šatny, jinak je ale všechno stejné. Přezujeme se na lavičce a jdeme pracovat,“ upřesnil 23letý stoper, zařazený ve Zbrojovce do skupiny nejstarších.

Tři a půl měsíce po lednovém srazu a jeden a půl měsíce po úvodním mistrovském utkání jsou fotbalisté na prahu další přípravy. Rozdíl oproti začátku roku, kdy se sešli po svátcích, ale hráči včera pociťovali.

„Klasicky na začátku přípravy víte, že vás čeká dvouměsíční blok, což není úplná pohoda. V tomto případě by se mohlo začít za pět nebo šest týdnů hrát, navíc by se šlo hned do mistráků. Hned se trénuje líp,“ podotkl Kryštůfek.

Navíc jako profesionálové se borci ve Zbrojovce v pondělí sešli s tím, že v minulých týdnech individuálně trénovali, takže pro ně pobyt na hřišti nebyl takovým utrpením, jako kdyby měli teprve nabírat kondici.

„Osobně se mi během karantény běhalo o dost líp než na začátku přípravy. Tu jsme už jednu absolvovali, i jeden ligový zápas, a kondičně jsme na tom byli skvěle,“ pozoroval na sobě Šural. To spíš s míčem byly první doteky kostrbatější. „Na míč jsme si zvykali, to bylo vidět. Ale máme dost času to vypilovat,“ pousmál se obránce Zbrojovky.

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Slavia prohrála v Plzni, Sparta se po týdnu vrací do čela. Na dně je Karviná

13. dubna 2024  14:30,  aktualizováno  14.4 20:21

Příliš dlouho v čele Fortuna ligy nevydrželi. Slávističtí fotbalisté nezvládli šlágr 28. kola a v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Fiorentina 0:0, domácí hlavně bránili, i tak dál drží šanci na semifinále

11. dubna 2024  17:28,  aktualizováno  20:42

Plzeňští fotbalisté uhráli v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy proti italské Fiorentině cennou...

Vystál si frontu na rovníku. Svéráz Eneme teď léčí energii Vyškova

19. dubna 2024

Vlasy má pečlivě spletené do jednotlivých afrocopánků s korálky a ty zase svázané do velkého trsu...

OBRAZEM: Tréninková fantazie! Teplické fotbalisty podpořily dvě tisícovky dětí

19. dubna 2024  9:59

Nevšední den pro fotbalisty i školáky. Prvoligové Teplice ve čtvrtek uspořádaly na Stínadlech...

Nechte auto doma. Slavia bojuje proti bezohledným řidičům u Edenu

19. dubna 2024  9:47

Trpělivost došla. Městská policie na Praze 10 společně s fotbalovým klubem SK Slavia Praha...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...