„Bavíme se o stávkové pohotovosti, protože to odstavení vysoké pece vnímáme jako opravdu obrovský krok, který ohrožuje firmu do budoucna,“ řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty Česká republika Petr Slanina.

„Reakcí odborů jsme velmi zklamáni, protože máme za to, že není doba pro porušení sociálního smíru, ale pro to, abychom společně vyvedli firmu ze současné nepříznivé situace způsobené globální pandemií,“ uvedlo ve svém vyjádření vedení firmy.

Poptávka je nižší

Vedení Liberty Ostrava minulý týden oznámilo, že kvůli pandemii koronaviru dočasně odstaví vysokou pec číslo 2. Firmě to umožní omezit výrobu o 20 % a snížit skladové zásoby oceli, což jí má pomoci lépe se přizpůsobit výraznému ochlazování ocelářského trhu v Evropě.

Zákazníci podle firmy hlásí o 30 % nižší poptávku. Opatření má trvat do konce srpna. Huť nechce propouštět, ale téměř 400 zaměstnanců se bude střídat doma se sníženou mzdou.

„Předložené dokumenty nás nepřesvědčily o tom, že vedení společnosti zvolilo strategii adekvátní současné situaci v souvislosti s covid-19, ale má pouze snahu tuto situaci využít pro snížení výroby,“ uvedli odboráři v novém prohlášení.

Lidé bez práce?

Provoz na jednu vysokou pec je podle nich pro společnost finančně nevýhodný. Slanina řekl, že huť funguje jako celek. „Tato huť není stavěna na to, aby jela na jednu vysokou pec. Jsme soběstační, využíváme dál vysokopecní plyny, všechno má návaznost na sebe. Je to komplex, celá huť je stavěna na objem, proto má i takové možnosti, že máme na výstupu veškeré portfolio od kulatiny, plechů, drát, stavební ocel,“ uvedl.

Snížení výroby podle odborářů ohrozí zaměstnanost. Je riziko, že zkušení zaměstnanci odejdou, a firma se zbaví desítek agenturních pracovníků.

Současné zakázkové naplnění na květen a červen podle něj svědčí o tom, že poptávka bude mnohem nižší než v minulých letech, zvláště ze strany zahraničních zákazníků, kteří z ostravské huti odebírají více než 55 procent oceli. „Návrat k dvoupecnímu provozu plánujeme, jakmile to podmínky na trhu umožní, což bude dle našich předpokladů nejpozději do konce srpna,“ uvedlo vedení firmy.

VIDEO: Ministryně Schillerová tasila schodek 300 miliard.

Video
Video se připravuje ...

Schillerová tasila schodek 300 miliard. abl