Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

[Indexy] Analýza 21. 4. 2020 – Akcie rostou už 4 týdny

Publikováno

Akciové trhy prodloužily svůj odraz vzhůru už o 4. týden. Růst byl způsoben hlavně pozitivními zprávami o postupném stahování karanténních opatření a účinnosti antivirotika remdesivir.

Desítky milionů nově nezaměstnaných v Evropě i Americe však budí obavy, jak dlouho ještě tento optimismus na straně investorů bude trvat?

Kde indexy shortovat?

Aktuálně se nacházíme ve 2. fázi medvědího trhu. Trh smazal své ztráty o zhruba přesných 50 %. Jak bylo řečeno v minulé analýze, současné grafy indexů představují zajímavou příležitost k prodeji.

SP 500 proti mým očekáváním opravdu překonal mnou minule zvýrazněnou rezistenci 2830 a dotkl se i klouzavého průměru s periodou 100.

Dow Jones jako obvykle zaostává za S&P i NASDAQ. Dow zatím neprorazil v minulé analýze zmíněnou rezistenci 25400, přestože se k ní už blíží. Rovněž tato cenová linie se vyplatí sledovat pro možné otevření krátké pozice.

 

Proč indexy prodat?

Jakmile se trh propadne o více než 20 % ze svých maxim (1. fáze), vstupujeme do tzv. medvědího trhu. Druhá fáze se vyznačuje vzepětím býků nakupujících akcie v domnění jejich nynější levné ceny vzhledem k nedávným vrcholům.

Není jednoznačné, jak dlouho 2. fáze trvá, nicméně pro obchodníky představuje příležitost, jak otevřít krátké pozice, a vydělávat tak po směru klesajícího trendu. Třetí fáze trvá minimálně několik měsíců. Místo rapidních pádů se zde jedná o pomalé postupné poklesy cen.

V současnosti se nacházíme ještě na začátku ekonomické recese a navzdory intervencím centrálních bank lze předpokládat, že aspoň v době hospodářského zpomalení a vysoké nezaměstnosti hodnoty volatilních cenných papírů jako akcie půjdou dolů.

Poznámka

TIP: Chcete se o akciových indexech dozvědět více? Přečtěte si náš podrobný článek: Co jsou to indexy?

Kladné hlasy z politiky a negativní ekonomická data

Pandemie koronaviru už celosvětově připravila o život 166 tisíc lidí. Počet nakažených dále stoupá, ale snižujícím se tempem.

Akcie poslední týdny rostly i kvůli zprávám o neutuchající snaze Fedu pumpovat do ekonomiky další a další peníze, naposledy 2,3 bilionu USD. Byť Jeremy Powell, předseda americké centrální banky, řekl, že množství a frekvence kvantitativního uvolňování se bude postupně snižovat.

Obdobně se o akciové trhy stará i americká administrativa Donalda Trumpa, z jejichž řad vycházejí hlasy volající po otevření ekonomiky od začátku května. Americký president poslední čtvrtek poslal guvernérům jednotlivých států doporučení, jak postupně rušit záchranná nařízení.

Malochodní tržby ve Spojených státech ochably v březnu o 8,7 %, což je největší pád od doby, vláda publikuje tyto data, tedy od roku 1992.

Americký úřad práce ohlásil další týdenní nárůst žádostí o podporu v nezaměstnanosti o 5,25 milionu. Za poslední měsíc se počet nezaměstnaných Američanů podle těchto údajů vyšplhal na 22 milionů.

Trvalo tak pouhý měsíc, aby americká ekonomika ztratila množství nově vytvořených pracovních pozic za celých uplynulých 11 let.

Americke tydenni zadosti o podporu v nezamestnanosti
Americké týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti

Akcie farmaceutické společnosti Gilead ve čtvrtek a pátek povyskočily o více než 8 %, jakmile její testování remdesiviru zaznamenalo pozitivní účinky proti COVID-19. Remdesivir už v minulosti vykazoval slibné výsledky při aplikované léčbě jiných koronavirů – SARS a MERS.

V případě, že vidíte šanci, jak na dnešních volatilních trzích vydělat, otevřete si účet u jednoho z prověřených brokerů níže.

Favorit redakce

Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
Výhody
  • Nákup a prodej akcií i ETF bez poplatku
  • Možnost nákupu frakčních akcií a ETF
Nevýhody
  • Absence některých oblíbených finančních instrumentů – opce, dluhopisy, podílové fondy apod.
  • Danění českých dividend 35% sazbou
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
Líbil se vám tento článek?
2
1

Autor

Tradingu CFD se věnuji aktivně od léta 2018. Hlavní zaměření: Forex a akcie, daytrading i dlouhodobé investování. Vždycky mě nejvíce zajímá, jak věci fungují. Proto studium technické a fundamentální analýzy patří mezi mé hlavní koníčky.

Baví mě podchytit jádro problému a informaci srozumitelně předat dál, ať už v psané nebo v mluvené formě. Už od mala rád píšu a svými články na Finexu mám v plánu podílet se na vybudování top ekonomického portálu v Česku.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎