Pro již sedmý Fashion Revolution Week byl kvůli plošnému zákazu velkých společenských akcí program přizpůsobený tak, aby příznivci nebyli přesyceni online obsahem. Největším počinem, který v ČR vznikne, bude spolupráce se značkou ODIVI, která byla zařazena do unikátního globálního programu Fashion Open Studios vedle předních udržitelných módních značek. Česká návrhářka Iva Burkertová uvede v sobotu 25. 4. 2020 od 18 hodin na IGTV @ODIVI videozáznam, kde uvede svou nejnovější upcyklovanou kolekci. Mimo to zveme i na akce Fashion Revolution Global, kde v diskuzi o současných východiscích pro budoucnost módního průmyslu zasedne celosvětově známá Kate Fletcher nebo Kenya Hunt. Celý program najdete zde.

“Móda ve své podstatě povrchní není, povrchní je její aktuální stav”, řekla Iva Burkertová pro magazín Studenta v říjnu 2019. Současná situace v ČR odhaluje, že dovednost práce za šicím strojem má svou nezpochybnitelnou hodnotu.

Proč revoluce?

Současně se nacházíme v unikátní situaci, kdy nákupy oděvního zboží klesly a zároveň vidíme, že módní značky i designéři flexibilně reagují na ohrožující situaci. Po uvolnění poměrů může pravděpodobně dojít k nedostatku dostupného zboží i oslabení ekonomiky. Toto však může být odrazem ke vzniku udržitelnějšího módního průmyslu a k mnohým trvalým pozitivním změnám, které už na začátku roku 2020 prorokoval magazín Business of Fashion jako jeho největší letošní výzvu.

Během aktuální globální pandemie COVID-19 byly v Bangladéši rušeny zakázky v celkové výši 1,5 mld USD v přibližně 1809 oděvních továrnách. Velké módní značky a dodavatelé, kteří zakázky zadali, odmítají převzít zodpovědnost za následky, kteří ponesou nezaplacení dělníci a tyto dílny jsou dočasně uzavřeny. Naproti tomu při situaci COVID-19 vidíme altruistické činy, které přichází z módní scény nejen ze světa, ale i na domácí půdě. Nedostatek roušek podnítil naše designéry, šicí dílny a švadleny, aby začali šít tyto ochranné pomůcky pro širokou veřejnost mnohdy bez nároku na honorář. Jejich nezištnou službu společnosti letos oslavíme updatem kampaně #WhoMadeMyClothes kampaní #sijemerousky. Tento update proběhne výlučně v České republice a na Slovensku. Tvůrci roušek se vyfotografují s grafikou “Ušil jsem tvou roušku” a tyto fotografie budou sdílet na svých sociálních sítích.

Fashion Revolution v ČR

Hnutí Fashion Revolution funguje v České republice od roku 2014. Od roku 2017 je zaregistrována jako nezisková organizace Fashion Revolution, Česká republika, z.s. První koordinátorkou se stala Kamila Boudová, organizátorka eventů SLOU Days a přední odbornice na slow fashion v ČR i ve světě. Následující národní koordinátorka Veronika Blabla Hubková vytvořila ojedinělé české dílo Příběh skříně, které se erudovaně věnuje problematice důsledků existence fast fashion v etické a environmentální rovině. Současný tým pod vedením Zuzany Ryšavé spolupracuje s Fashion Revolution Slovakia na edukačních programech do škol a možnostech zveřejnění transparentnosti pro módní značky v zemích V4. Mezi významné současné členy a podporovatele patří Lucie Poubová, zakladatelka Swap Prague!, Steffi Černá, autorka mobilní aplikace Alpaka vytvořené pro výpočet Cost Per Wear, Romana Tomášková, která do upcyclingu promítá svou oblibu ve folklorní vyšívce, David Severa, organizátor brněnské Malé noci módy, Michaela Lysková, odbornice na vintage módu a konečně Světlana Kulíšková Ruggiero, zakladatelka středoškolského studijního oboru Ekotextil design, jež nemá v evropském regionu žádné obdoby.

Kampaň #WhoMadeYourClothes

Online happening, při kterém uživatelé sociálních sítí vyžadují zodpovědnost módních značek za způsoby a podmínky výroby jejich sortimentu. Zapojit se může jakýkoliv uživatel sociálních sítí následovně:

  1. Vyfotí se v oblečení naruby, tak, aby byla vidět cedulka se jménem značky
  2. Nasdílí svou fotku na sociálních sítích a označte ji jménem značky
  3. Přidá #WhoMadeMyClothes

 

ODIVI

Iva Burkertová se svou značkou ODIVI patří mezi významná lokální jména, která se každou sezónu objevuje na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. Svou tvorbu prezentovala i na zahraničních módních akcích. Upcycling se objevil už v jejích prvních pokusech, kdy se snažila zužitkovat bílá prosteradla. V záři 2019 na pražském fashion weeku upozornila na naléhavost změny fungování módního průmyslu přehlídkou, při které poslala na molo nahé modely. Tímto se rekrutovala jako výrazná osobnost, která dostává prostor veřejně mluvit o tom, jak funguje módní průmysl a jaké změny potřebuje, abychom si zachovali zdravou planetu.

Fashion Open Studio

Kurátorovaný program se realizuje od roku 2017. Letos proměnili nominace návrháři a módní značky z České republiky, Německa, Indie, Íránu, Mexika, Nového Zélandu, Nigérie, Skotska, Švýcarska, Zimbabwe a Vietnamu. Cílí se tím na poukázání nejlepší praxe vybraných nominovaných z oblasti příkladné udržitelné módy. Všechny Open Fashion Studia budou narozdíl od minulých ročníků ke shlédnutí online. Úplný seznam zúčastněných designérů a značek jsou dostupné na ​www.fashionopenstudio.com​.

@fash_rev @fash_revczechrepublic @fashionopenstudio @odivi #WhoMadeMyClothes #WhatsInMyClothes #IMadeYourClothes #FashionRevolution #LovedClothes Last #sijemerousky