Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Archiv Blesku

Pro vytvoření protilátek na covid-19, musíte sníst až 50 kilo netopýrů nebo 3 luskouny, tvrdí imunolog

Pandemie nového koronaviru je ve světě podle všeho teprve na začátku a lékaři i vědci všude po světě přemýšlejí, jak dál. Jelikož tu s námi bude vir nejspíš poměrně dlouho, jako jedna z logických a potencionálně nejúspěšnějších strategií je vyvinout si protilátky. Dokud nebude vakcína, jediná možnost na vytvoření protilátek je nám všem známé promořování.  Jak se však ukazuje, promořování nemusí být tou jedinou spásou. Existují i jiné způsoby, jak si v těle vytvořit protilátky. 

„Jak jistě víte, ten současný kmen koronaviru nejspíš na lidi přenesli netopýři. To je poznatek, kterého se můžeme držet, protože netopýři mají proti tomuto koronaviru vyvinuté protilátky. Vir sice mohou šířit, ale nic jim neudělá. Toho bychom se měli držet a hlavně využít.

Z netopýrů můžeme samozřejmě protilátky extrahovat laboratorně, ale to by mohlo trvat klidně i několik let. Z toho důvodu je rychlejší dostat do lidského organismu celého netopýra a věřit, že tělo si z něho vezme to nejdůležitější. Tedy i protilátky proti koronaviru. 

Podle nejnovějších výzkumů mají však netopýři v těle těch protilátek poměrně málo. Proto aby to mělo pro člověka nějaký smysl, musí podle našich výpočtů sníst minimálně padesát kilo za týden,“ vypočítal imunolog Zdeněk Vláha z Brněnského institutu imunologie a netopýrů v trojobalu.

„Je to poměrně fuška, ty netopýry nachytat. Celou noc se síťkou pobíhám po parcích a lesích a mám akorát tři. Navíc taková nedochůdčata,“ postěžoval si pan František, který bedlivě sleduje nejnovější koronatrendy, a informaci o pojídání netopýrů tak zachytil mezi prvními.

Podle svých slov si netopýry osmažil na pánvičce jen tak na kmíně a másle a bylo mu po nich blivno.

„Konzumace netopýrů na sebe váže spoustu rizik, neboť tito tvorové mohou být nositeli řady chorob včetně vztekliny. Je proto nutné netopýry důkladně tepelně upravit,“ myslí si veterinářka Jarmila Blatná, která konzumaci netopýrů nedoporučuje. S tím však profesor Vláha nesouhlasí.

„Není třeba jezení netopýru nějak démonizovat. Pokud se dostatečně tepelně upraví, žádné riziko tam nevidím. Tepelnou úpravou protilátky proti COVID sice zmizí, ne však zcela. Jestliže v rámci prevence proti koronaviru chce jíst člověk tepelně upravené netopýry, musí jich sníst kolem sta kilogramů za týden. V tomto případě bych doporučil jíst spíš luskouny, kteří protilátky rovněž obsahují,“ upozornil na zajímavou možnost Zdeněk Vláha.

Kde ale v našich končinách sehnat luskouna, to už nedodal. Pokud se člověk dosud nepromořil a nechce se mu čekat na vakcínu, tak jediná cesta, jak získat imunitu, je jíst sto kilo tepelně upravených netopýrů týdně či třicet kilo syrových netopýrů a risknout vzteklinu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pojídání luskounů a netopýrů vám imunutu vůči covidu nezvýší, skutečností ale je, že smysl má brát vitamín D a různé detoxy vám můžou ničit zdraví.