Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Živnostníci otevřeli, ale… Psí salony praskají ve švech, instalatér po 30 letech končí!

Autor: K. Beránková, ČTK - 
21. dubna 2020
14:30

Ten dělá to a ten zas tohle… Tady je tesař, klempíř, zedník a ten, co otesává kameny, je kameník. Ten může otevřít, ten ještě ne a ten možná neotevře už nikdy, mohl by pozměnit Jan Werich (†75) legendární písničku z filmu Císařův pekař. První živnostníci dostali v pondělí zelenou a konečně opět přivítali zákazníky.

Konečně otevřeno! Po měsíci včera přivítali první zákazníky řemeslníci, kteří mají vlastní provozovnu. Zatímco třeba zámečníci, ševci, truhláři, hodináři či klenotníci se mohou radovat, za zavřenými dveřmi na »své« datum v jízdním řádu uvolňování karantény čekají pedikérky či třeba provozovatelé solárií. A kadeřnické salony? Záleží, zda jejich zákazníci štěkají, nebo ne. Otevřely se jen úpravny psů, lidé si budou muset na služby kadeřníků a holičů počkat.

Psi jako první

Náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula (56) to vysvětlil tím, že v klasickém kadeřnictví jsou lidé v těsném kontaktu a to je z hlediska epidemie rizikové. „U pejsků ten problém není zdaleka takový, z tohoto úhlu pohledu je to bezpečnější,“ myslí si. Stopku ale dál mají všichni, jejichž provozovny jsou součástí nákupních center. Někteří živnostníci pak neotevřou vůbec. Jejich byznys karanténu zkrátka nepřežil.

Ve všech provozovnách musí mít lidé roušky, udržovat minimálně dva metry odstup a k dispozici zde musí být dezinfekce a rukavice. Další vlna otvírání obchodů přijde 27. dubna. Otevřou obchody a provozovny do 200 metrů čtverečních, pokud nejsou v obchodních centrech nad pět tisíc metrů.

Autosalony: Radost, ale ztráty půjdou do milionů

Ve Zlíně se zákazníkům otevřela společnost Samohýl Motor, která zahrnuje autosalony Škoda, Volkswagen, Mercedes a Audi. V prvních hodinách do nich zavítala víc než desítka lidí. „Jsme hodně rádi, že jsme opět zahájili provoz. V březnu fungoval omezeně jen servis,“ řekl předseda představenstva Martin Samohýl (34), podle něhož se návštěvnost snížila. „Stejně jako počet objednávek na nové vozy i servisní zakázky. Lidé šetří na tom, co není momentální prioritou.“

Firma chce změnit celkový přístup k zákazníkům, více se prý soustředí na online nabídku. „Zatím ještě nejme schopni pokrýt stoprocentně provoz. Ztráty půjdou do milionů, ale na vyčíslení je ještě brzy. Klesla poptávka, a protože jsou zavřené školy a školky, řada zaměstnanců je s dětmi doma. Máme tedy jednosměnný provoz od sedmi do tří místo do šesti večer,“ přiblížil Samohýl.

Podle Martina  Samohýla je pro autosalony zásadní, aby automobilky už  začaly vyrábět. Podle Martina Samohýla je pro autosalony zásadní, aby automobilky už začaly vyrábět. | Zpravodajové Blesku

Včelařskou prodejnu vzali zákazníci útokem

Od roku 1992 má Dušan Straňák s manželkou Evou prodejnu se včelařskými produkty a potřebami v Jihlavě. Na Vysočině je to jediný kamenný obchod tohoto druhu. Nápor zákazníků, jaký včera po znovuotevření zažili, nepamatují!

„Museli jsme zavřít v tom nejkritičtějším období, v době sezonních prací,“ říká Straňák. „Měli jsme nakoupeno zboží, mezistěny, truhlíky a najednou přišel zákaz prodeje. Včelaři měli v tu chvíli smůlu, vše se zastavilo,“ vysvětluje prodejce a hlásí, že obchod vzali lidé útokem: „Nápor zákazníků se zvýšil odhadem o dvacet až třicet procent.“

Psí salon: Plno do půlky května

Ostříhat a upravit přerostlou srst, zapilovat drápky. Majitelé chlupatých mazlíčků museli na služby psího salonu Dog Wellness ve Zlíně-Malenovicích čekat více než měsíc. Ale byť salon otevřel včera, už má plno do poloviny května!

„Jen za pátek si objednalo péči o psy 15 lidí,“ libovala si provozovatelka salonu Lucia Lovásková, která na nadcházející týdny musela přesunout všechny objednávky z doby, kdy byl salon zavřený. Za den prý stihne upravit zhruba pět psů.

I při stříhání  psů musí mít Lucia Lovásková  roušku. I při stříhání psů musí mít Lucia Lovásková roušku. | Zpravodajové Blesku

Hodinář: Lidé bez hodinek jako bez ruky

Pět neděl měl zavřené své hodinářství u kostela sv. Markéty ve Strakonicích Petr Dvořák. Včera konečně mohl otevřít. Práce měl od rána nad hlavu, nestačil měnit baterie do hodinek a při tom vydával hotové opravy. „Zákazníci říkali, že když jim došla baterka, byli bez hodinek nesví. Připadali si prý jako bez ruky. Volali, že nás potřebují,“ poznamenal a zmínil státní příspěvek 25 tisíc Kč.

„Je to jen malá injekce na to, když je člověk bez jakéhokoliv příjmu. Stačí sečíst náklady na sociální a zdravotní pojištění, na nájem, topení, telefony, internet. Vše musím platit, i když jsem měl zavřeno,“ poznamenal Dvořák a dodal, že vše hradil z úspor. Přišel proto o plánovanou letní rodinnou dovolenou.

Na úřad se strachem

Jedním z prvních, kdo zamířil na znovuotevřené úřady, byla i Tatiana Kiška (19). Víc než zdržení se ve frontách obává nákazy, věří však, že lidé jsou po týdnech karantény zodpovědní. Tatiana i s partnerem zamířila včera na radnici městské části Praha 7. „Dlouho jsme čekali na možnost vyřídit si záležitosti. A vlastně jsme ani nevěděli, kdy ji budeme mít,“ řekla Blesku.

„Na internetu se totiž objevují pokaždé jiné informace. A online nejde vyřídit vše. Zkoušela jsem různé úřady obcházet už během opatření, ale často bylo zavřeno,“ uvedla. Přestože schvaluje přísné hygienické podmínky, za kterých teď instituce fungují, z nákazy má přece jen obavy: „Určitě si budu udržovat stanovený odstup od lidí. Čekání zvládnu, ale front se bojím po zdravotní stránce.“

Instalatéra  a topenáře dělal  skoro 30 let, teď se nechal zaměstnat jako údržbář. Instalatéra a topenáře dělal skoro 30 let, teď se nechal zaměstnat jako údržbář. | Zpravodajové Blesku

Instalatér Radek: Vláda nás chce zničit, končím!

Instalatér a topenář Radek Pavlíček (51) z Rantířova na Jihlavsku mohl včera otevřít. Místo toho se však rozhodl s podnikáním nadobro skončit! „Tahle vláda nastavuje živnostníkům podmínky, aby se jich zbavila. Teď se v době koronaviru holedbá finanční pomocí malým podnikatelům, ale víte, co je s tím spojeno za administrativu? Makali jsme od nevidím do nevidím, víkendy nepočítaje. Každý večer pak nastala druhá směna, nezbytná administrativa. Konec! V tomhle už nejedu,“ říká Radek Pavlíček. Řemeslo provozoval bezmála 30 let. Teď se nechal se zaměstnat jako údržbář…

Video  Schillerová tasila schodek 300 miliard.  - abl
Video se připravuje ...

 

Petr Dvořák tvrdí, že lidé jsou disciplinovaní a vstupují do provozovny po jednom. Petr Dvořák tvrdí, že lidé jsou disciplinovaní a vstupují do provozovny po jednom. | Zpravodajové Blesku

gabreta ( 21. dubna 2020 21:43 )

Souhlasím s tebou. Za třicet let má nasušíno a teď v klidu doklepe do důchodu v teple! Tohle udělalo několik mých známých instalaterů dávno před koronou!! Jsou to všechno jen kecy!!

jtabp ( 21. dubna 2020 19:18 )

V čem má jako pravdu? Pokud dělal od nevidím do nevidím včetně víkendů, při sazbách jaké si dnes řemelsníci říkají tak jeho příjmy museli být doslova astronomické. Jestli dosáhne jako údržbář na třetinu tak může být rád. Tohle je akorát pohádka pro nemyslící jedince.

Japan11 ( 21. dubna 2020 17:27 )

Pan instalatér má pravdu. Jako údržbář bude mít mzdu, soc a zdravotní zaplacené, po 8 hodinách spokojeně doma nebo na fušce. Ztratný jistě nebude, zvláště když od srpna začne platit EET i pro tyto živnostníky. Myslím si, že mnoho podobných OSCČ začne přemýšlet o podobně. zvláště když jsou zvyklý jako živnostníci odvádět výtečnou práci nebudou mít o zaměstnání nouzi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa