Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Jockey club by chtěl závodit už v květnu, na konkrétní datum se ale čeká. Problém mají hlavně tříletí koně

I dostihový sport se musí vypořádávat s následky pandemie koronaviru. Zrušeny už byly všechny dubnové mítinky a odložena je i květnová Jarní cena klisen v Mostě. Červnové České derby ani vrchol překážkové sezony, Velká pardubická, zatím ohroženy nejsou. Jockey club by rád začal sezonu už v květnu a spoléhá při tom na schválení svého návrhu podle irského modelu, podle kterého by se mohlo začít s dostihy už před 8. červnem. O současné situaci v dostihovém sportu diskutovali předseda Jockey clubu Josef Bečvář, ředitel chuchelského závodiště Martin Pecka a majitel stáje Loko Trans Karel Jalový. Tento i další rozhovory najdete také v audioverzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás.

Situace českých dostihů je specifická v tom, že na většinu sportovních odvětví padl nouzový stav a zákaz akcí uprostřed sezony, ta dostihová ale vůbec nezačala. "Jsme teď pouze v tréninkovém módu, koně se smějí trénovat i za této situace. Pokud to mám brát pozitivně, tak nám to dalo možnost udělat více prací na opravách a úpravách závodiště. Během dvou týdnů budeme připravení na jakýkoliv provoz, který, jak doufáme, už brzo přijde," říká ředitel chuchelského závodiště Martin Pecka.

Nejistota ohledně konečného termínu startu sezony se samozřejmě odráží i na nejasnostech v termínové listině. "Neustále vyjednáváme s pořadateli, který dostih by se dal odložit a který by byl případně zrušen. Není to samozřejmě jednoduché, protože nám chybí to zásadní – konkrétní datum, kdy můžeme začít," vysvětluje předseda Jockey clubu Josef Bečvář.

Se současnou situací není příliš spokojen majitel stáje Loko Trans Karel Jalový. "Očekávali bychom od Jockey clubu třeba tři návrhy termínové listiny. Že když začne sezona třeba 25. května, tak to bude vypadat takhle, když 10. června, tak zas takto. Tohle nám výrazně chybí," stěžuje si Jalový.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

Největším problémem je ovšem situace tříletých koní, kteří běhají rovinové dostihy včetně Klasické trojkoruny a právě tato sezona je klíčová pro celou jejich závodní kariéru. "Pro tyhle koně je letošek alfa a omega všeho. Musíme doufat, že sezona začne a oni zvládnou odběhat všechny dostihy, které mají," přeje si Bečvář.

"Každý majitel, který kupuje ročka nebo dvouletého koně, sní o tom, že bude startovat v derby. Na základě závodů v té sezoně se stanoví rating koně, nasazení do dostihů i to, jestli z něj bude valach, nebo zůstane hřebcem. Tenhle rok je v životě koně nejdůležitější, derby totiž může běžet jenom jednou," doplňuje Jalový.

Jockey club proto zpracoval návrh podle irského modelu. Sezona by začala v omezeném režimu na čtyřech hlavních závodištích – v Chuchli, Mostě, Karlových Varech a Pardubicích. "Předpokládám, že bychom závodili bez diváků i majitelů koní. Základem návrhu je přítomnost pouze nezbytného minima osob na jednotlivých ˈpracovištíchˈ, ať už je to paddock, vážnice nebo třeba parkoviště. Vždyť areály v Praze nebo Pardubicích mají přes 50 hektarů, takže myslím, že by tento návrh mohl být po dohodě s příslušnými orgány přijat," věří Bečvář.

Důležité je to také pro žokeje, neboť na finančních bonusech z dostihů jsou do značné míry závislí. "Jezdci teď u nás nechodí do práce každý den, ale tak zhruba na půl úvazku. Zároveň žokejové počítali s tím, že od dubna budou jezdit po víkendech závody a vydělávat si tam. Není to pro ně úplně existenční, ale pro některé to teď znamená propad příjmů až o dvě třetiny," vysvětluje Jalový.

Závody bez diváků ovšem znamenají také znatelný výpadek na příjmové stránce u pořadatelů mítinků, což by se zpětně promítlo i do prize money. "V současnosti je to tak, že pořadatel musí zajistit většinu finančních prostředků. U některých sponzorů už došlo k odřeknutí letošní sezony, další čekají. Řešíme proto s Jockey clubem nějakou podporu, protože bez vstupného bychom měli peníze vlastně jen z přihlášek a nebylo by z čeho dostihy financovat," uzavírá Pecka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články