Hlavní obsah

Ve středu večer odvysílá Slovácké divadlo záznam hudební inscenace Villon F.

Novinky, Petra Kučerová

Každou středu od 20 hodin vysílá Slovácké divadlo na facebookových stránkách záznam některé ze svých slavných inscenací. Ve středu 22. dubna přijde řada na původní českou hru Villon F. (Na krk oprátku ti věší).

Foto: archiv Slováckého divadla

Villon F. (Na krk oprátku ti věší) se stal jednou ze tří největších událostí roku 2007, když zabodoval na festivalu České divadlo v Praze.

Článek

Autory dramatizace hudební inscenace jsou Vladimír Fekar a Jakub Maceček, který se ujal i režie.

„Villon F. byl mezi diváky mimořádně oblíbený a stal se jednou ze tří největších událostí roku 2007, když zabodoval na festivalu České divadlo v Praze,“ přibližuje další neobvyklý divadelní zážitek, který v době karantény nabízí Slovácké divadlo svým příznivcům, ředitel hradišťské scény Michal Zetel.

Příběh sleduje životní osudy Francoise Villona, geniálního francouzského básníka, tuláka a rozervance. Hudbu složil David Smečka a výpravu vytvořila Eva Jiřikovská.

V ústřední roli Francoise Villona exceloval Miroslav Zavičár. „Byly to pro mě poslední okamžiky herce ve Slováckém divadle. A byl to pro mě taky klíčový mezník v profesním a především v osobním životě,“ svěřuje se.

„Mám DVD se záznamem Villona celou tu spoustu let doma, ale neodvážil jsem se ještě kouknout. Mám ho v knihovně a říkám si, že se mi možná v důchodu zasteskne. Chci si to zachovat tak, jak si to pamatuju. Rychle zapomínám, ale vždycky mám vjem, dojem, pocit, který si pamatuju. Ale ano, na Villona se určitě mrknu jedním okem,“ svěřil se Miroslav Zavičár, který po šesti letech ve Slováckém divadle a dvanácti v Klicperově divadle v Hradci králové nyní zakotvil v pražském Divadle v Dlouhé.

Miroslavu Zavičárovi zdatně sekundovali Zdeněk Trčálek, Jaroslava Tihelková a další. Villon F. (Na krk oprátku ti věší) měl ve Slováckém divadle světovou premiéru 31. března 2007.

V minulém týdnu divadelníci na Facebooku odvysílali slavnou Lišku Bystroušku. Její záznam je tam stále k vidění, stejně jako tomu bude u dalších streamovaných inscenací ze zlatého fondu Slováckého divadla.

Která inscenace přijde na řadu jako třetí, se zájemci dozví v neděli večer na Facebooku Slováckého divadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám