Krize v krizi: Covid-19 může nadobro zničit naději na ekonomický růst v rozvojových zemích

Humanitární pomoc téměř stojí.

Humanitární pomoc téměř stojí. Zdroj: CARE

Země, které byly postiženy humanitární krizí již před vypuknutím pandemie Covid-19, se nyní potýkají s obrovskými problémy. Válkou či přírodními katastrofami zdevastované zdravotnické a ekonomické systémy těchto států nefungují. Pomoci zlepšit tuto situaci může každý z nás. 

V současné chvíli se obyvatelům mnoha rozvojových zemí nedostává ani akutní zdravotní péče, natožpak jakékoliv jiné pomoci ze strany vlády. Ani humanitární organizace, které jsou pro lidi v nouzi často jediným zdrojem životně důležitých potřeb, však na aktuální situaci nestíhají reagovat. Vlivem epidemie Covid-19 se totiž sami potýkají s nedostatkem finančních prostředků a lidských kapacit.

Marc Nosbach, ředitel divize humanitární organizace CARE v Mosambiku, komentuje aktuální situaci: „Museli jsme nadobro zastavit naši rozvojovou pomoc, kterou zde v Mosambiku poskytujeme od 80. let. V tuto chvíli se zaměřujeme výhradně na humanitární podporu, distribuujeme čistou vodu a hygienické pomůcky. Snahy o zlepšení ekonomické situace a zvýšení soběstačnosti hospodářství země jsou teď bohužel vedlejší. Všichni naši pracovníci se soustředí na záchranu životů.“

V zemích, které v posledních letech sužují válečné konflikty, je situace extrémně kritická. “Nemocnice a zdravotnická centra v Sýrii byla poničena během války. Nespočet zdravotnických pracovníků opustilo zemi a asistence nakaženým lidem je tak téměř nemožná,“ komentuje situaci Nirvana Shawky, regionální ředitelka CARE pro Střední východ a severní Afriku. Ani vyspělé země v současné chvíli nejsou schopny bojovat efektivně s nákazou, následky rozšíření pandemie v Sýrii budou fatální. „Žijeme ze dne na den a snažíme se o nemožné. Nikdo si ani nedokáže představit, v jakém stavu se bude nacházet celková infrastruktura země po skončení epidemie,” upozorňuje Nirvana Shawky.

Včasné zamezení šíření nemoci Covid-19 v zemích postižených humanitární krizí přispěje k záchraně mnoha lidí. A snad i ke zvýšení šancí na důstojný život a zlepšení ekonomické situace po odeznění pandemie. Ředitelka CARE Česká republika Katarína Klamková říká: „V tuto chvíli je potřeba přizpůsobit se aktuální situaci a udělat maximum pro to, abychom uspěli v potlačení šíření viru na globální úrovni. Snažíme se zajistit životně důležité prostředky pro lidi v nouzi a umožnit obyvatelům zasažených zemí dodržovat preventivní opatření. Dále se musíme postarat především o ochranu zdravotnických a humanitárních pracovníků, bez kterých nemáme v boji s nákazou šanci uspět. Díky těmto opatřením se alespoň částečně dokážeme připravit na přicházející krize.“

Lékařům, humanitárním pracovníkům a zranitelným lidem v nouzi můžete pomoci i vy na www.darujme.cz