Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Milan Kotlár: V romské restauraci v Krumlově nevaříme, není komu a finanční podpora nás nezachrání

21. dubna 2020
Čtení na 2 minuty

Přinášíme Vám rozhovor s romským podnikatelem Milanem Kotlárem z Českého Krumlova. Je majitel rodinné restaurace Cikánská jizba s více jak dvacetiletou tradicí. Jak ovlivnily opatření Vlády ČR majitele restaurace? Jaké má v tuto chvíli možnosti? Jaké jsou vyhlídky k udržení takového podnikání? O tom všem už dnes v rozhovoru Richarda Samka na ROMEA TV.

Milan Kotlár se domnívá, že si jeho rodina nemocí COVID-19 prošla. Říká, že vývoj nemoci byl jiný u každého z nich jiný. “My jsme si tím prošli, tím virem. Manželka onemocněla v prosinci já v lednu. Manželce to trvalo měsíc než se z toho dostala, mě to trvalo 14 dní. A náš syn, který je na vozíku, to měl týden,” sdělil pro ROMEA TV, podnikatel Milan Kotlár.

V restauraci Cikánská jizba se začalo dezinfikovat a prováděla se opatnění už v listopadu 2019, kdy média psala o prvních případech nemoci. Bohužel i přesto, musel podnikatel kvůli nařízením Vlády svou restauraci zavřít a co nejdříve řešit svou krizi

“My jsme hned začali jednat s bankami, protože mám dvě hypotéky. Ale hned z počátku nám řekli, že nám je nepozastaví, že nám pouze sníží poplatky. Musíme platit dál, jinak bychom se mohli dostat do seznamu dlužníků. Což jsem samozřejmně nechtěl. Takže jsem to vyřešil tak, že jsem musel vzít veškeré své finance a ještě jsem si půjčil od známého. A ještě v březnu jsme museli vyplatit obě hypotéky.” říká majitel restaurace Cikánská jizba v Krumlově.

Český Krumlov je známým turistickým místem pro cizince, ale i městem, které často navštěvují Češi. “Nevaříme, neměli jsme poptávku a není ani zájem, lidi jsou doma. Jsme závislí i na turistech, ale převážně na našich lidech. To znamená lidi z Krumlova, z blízkého okolí a lidé z celé České republiky. Jsou to lidé, kteří jezdili o víkendu do Krumlova, ti byli pro nás velmi důležití,” říká Milan Kotlár.

“Já doufám, že letos ti naši lidé budou trávit léto doma. Budou jezdit po těch regionech a utrácet peníze doma v Čechách. To je jediná naše záchrana,” říká majitel restaurace Cikánská jizba, Milan Kotlár v rozhovoru pro ROMEA TV.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon