Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koncerty za doby koronaviru? Pražské kluby zvou návštěvníky k poslechu i na virtuální pivo

Autor: veef - 
21. dubna 2020
20:36

Dveře koncertních sálů i hudebních klubů jsou stále kvůli pandemii koronaviru uzavřené, to ale neznamená, že se za nimi nic neděje. Palác Akropolis připravil na tento pátek benefiční koncert Art Maraton. Diváci vše budou moci sledovat online a peníze ze zakoupené vstupenky se rozdělí mezi vystupující umělce. V podobném duchu se chci přiblížit svým posluchačům i Symfonický orchestr hl. m. Prahy. Ten bude každou středu na svém YouTube kanálu živě vysílat rozhovory dramaturga Martina Rudovského se zajímavými hosty a hudebními ukázkami. Online koncerty pořádá i Rock Cafe a další.

Současná situace vybízí k hledání nových způsobů, jak dostávat umění k lidem. V Paláci Akropolis se v pátek 24. dubna odehraje Art Maraton nabízející několik hodin živého přenosu koncertů a autorského čtení. Vše bude k vidění jako live stream na Facebooku nebo na YouTube kanálu klubu. „Oslovili jsme hudebníky, kteří v Paláci Akropolis již hráli a kteří jsou součástí její dramaturgie. A přidali jsme k nim sekci autorského čtení. Osobně se těším na působivou rozmanitost, jež vznikne,“ řekl ředitel Paláce Akropolis Petr Boháč. Sledovat živý přenos bude moci kdokoliv, umělce podpoří sledující koupí vstupenek skrze portál GoOut. Vstupenky jsou v prodeji už nyní.

Nu-metal, elektro a autorské čtení

Bude zajímavé sledovat, jak pojme komorní atmosféru vyprázdněného Paláce Akropolis pražská nu-metalová kapela Cocotte Minute, která se při každé návštěvě těchto prostor těší vyprodanému sálu. Energii skrze živé vysílání budou na diváky dále přenášet Bratři. A nebude chybět ani Sára Vondrášková alias Never Sol a další.

Koncertní část Art Maratonu bude prokládána autorským čtením, kdy do své tvorby nechá nahlédnout osm autorek. Z knihy Hornické vdovy, nominované v letošním ročníku Magnesie Litery, přečte její autorka Kamila Hladká. Další ženou, která bude na maratonu předčítat, je režisérka a tanečnice Miřenka Čechová, které je prostředí žižkovského paláce důvěrně známé z divadelních projektů Antiwords či Miss AmeriKa. Tentokrát v Akropoli představí svůj bestseller Baletky.

Klasika na YouTube FOK

Zkrátka ale nepřijdou ani milovníci klasické hudby. Pro ně si zase připravil program Symfonický orchestr hl. m. Prahy. Od 22. dubna bude každou středu od 18:15 hodin živě vysílat rozhovory dramaturga Martina Rudovského se zajímavými hosty a hudebními ukázkami. Čas vysílání není náhodný, navazuje na oblíbená setkání s umělci před koncerty. První vysílání je věnováno tématu Šéfdirigenti FOK. O živé hudební ukázky se postará harfistka orchestru Hana Müllerová se svou dcerou, také harfistkou, Hedvikou Mousa Bacha.

„Přemýšleli jsme, jak společně přečkat tento pro všechny těžký čas, až jsme došli k tomuto formátu. Ten bude vycházet z tradičních setkání s umělci před koncerty. Proto také bude v tradičním čase a bude rovněž interaktivní, jak se na besedy sluší. Nově však budeme povídat v Riegrově sálu a naslouchat živé hudbě. Moc se těším na všechny diváky, ohlasy a otázky,“ řekl dramaturg FOK Martin Rudovský.

Na koncert a virtuální pivo do Rock Café

Hudební koncerty online nabízí i legendární pražský klub Rock Café. „Už je tomu pár týdnů, co drží koronavirus kluby zavřené, a po nějakou dobu to tak bohužel ještě zůstane. A právě proto vznikl projekt Kultura do domu, který si klade za cíl přinést do vašich domácností alespoň trochu té koncertní atmosféry a třeba vás i roztancovat. Chceme podpořit kulturu jako celek – od interpretů až po dělníky kultury, jako jsou například zvukaři nebo osvětlovači,“ píše se na webu klubu. Nejbližší koncert je naplánovaný na 4. května, kdy proběhne Best of CZ Slam. V Rock Café kromě koncerů online nabízejí i virtuální pivo. „Není na tom nic složitého, na GoOutu si ke vstupence můžete koupit ještě pivko na osvěžení, na výběr je i několik druhů. Kolik kousků dáte, je už jenom na vás,“ uzavřela Šárka Hlaváčková, PR manažerka klubu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa