Hlavní obsah

Zemřel bývalý ředitel britských atletů a mentor velkých hvězd

Londýn

Půl roku po své rezignaci zemřel bývalý ředitel Britského atletického svazu Neil Black. Bylo mu 60 let a více než tři desetiletí úzce spolupracoval s elitními ostrovními atlety včetně hvězdného běžce Mo Faraha. Z ředitelské funkce odstoupil vloni v říjnu kvůli dopingové aféře Farahova trenéra Alberta Salazara. Zemřel náhle o víkendu, oznámil bez bližších podrobností svaz.

Foto: Reuters Staff, Reuters

Bývalý ředitel Britského atletického svazu Neil Black na snímku z OH v Riu v roce 2016.

Článek

Black patřil k těm, kteří kontroverzního kouče elitních vytrvalců podporovali, mezi lety 2013 a 2017 s ním na svazu spolupracoval a v minulosti jej označil za génia. Rezignoval pár dní poté, co Salazar dostal od Americké antidopingové agentury (USADA) čtyřletý distanc. Vyšetřovatelé dokázali, že obchodoval se zakázaným testosteronem a pomáhal některým svěřencům ovlivňovat antidopingové kontroly.

Black svaz řídil od roku 2012. Vedle Faraha úzce spolupracoval na trenérské a poradenské bázi také s dalšími hvězdami britské atletiky Sally Gunnellovou, Linfordem Christiem, Colinem Jacksonem, Jonathanem Edwardsem či Jessicou Ennisovou.

Reklama