Online mistrovství ČR v bleskovém šachu láká i velmistry v čele s Navarou

O sportovní události je v době pandemie nouze, šachy mají ale oproti ostatním odvětvím velkou výhodu. Oficiální soutěže lze uspořádat i na internetu, což se hojně děje už několik týdnů i v Česku. Vrcholem těchto aktivit je nadcházející otevřené MČR v online bleskovém šachu, jehož se v sobotu 25. dubna 2020 na virtuálních šachovnicích zúčastní i velmistři v čele s Davidem Navarou.

Jak říkám...



„Svoji účast na online šampionátu jsem zvažoval a nejprve si nebyl jistý, jestli je to pro mne vhodné. Vždycky si říkám, jak bude ošetřena regulérnost, když rozhodčí takto na dálku nemá možnost zasáhnout ohledně počítačové nápovědy. Přesvědčil mne ale polský velmistr Jan-Krzysztof Duda, jenž se zúčastnil podobného turnaje nedávno ve své zemi. Skončil sice až dvanáctý, ale jako důvod uvedl pouze to, že nehrál dobře,“ řekl se svou typickou nadsázkou David Navara.

Kromě něj se otevřeného MČR v online bleskovém šachu na herně chess.com zúčastní třeba ještě další velmistři Vojtěch Plát a Zbyněk Hráček, chybět nebude ani česká ženská jednička Joanna Worek. Průběžnou startovní listinu, která k pondělnímu večeru čítala už 190 jmen, naleznete zde.

Navarovy obavy o regulérnost turnaje by měla rozptýlit anti-cheatingová opatření, jimiž je herna chess.com zabezpečena. Zakázána je pochopitelně jakákoliv pomoc počítačových programů či dalších osob, případným podvodníkům nenahrává ani bleskové tempo hry.

Jak říkám...



„Bohužel si nemůžeme dovolit opatření, jaká má na svém online turnaji mistr světa Magnus Carlsen, kde každý z hráčů musí být u sebe doma snímán kamerami a mikrofony. Herna chess.com je ale na případné podvodníky připravena dobře, výsledky se oznamují do dvou dnů po skončení turnaje, a to až po nezávislé anti-cheatingové kontrole partií. Tu provádí provozovatel serveru pomocí speciálního softwaru,“ řekl  předseda Šachového svazu ČR Martin Petr.

Turnaj se na webu chess.com uskuteční v sobotu 25. dubna 2020 od 18 hodin. Jeho pořadatelem je Šachový svaz ČR ve spolupráci s velmistrem Vojtěchem Plátem, finanční i věcné ceny pro vítěze mají hodnotu více než 56 000 Kč. Zúčastnit se může každý člen ŠSČR, který pošle svou přihlášku na kontakty uvedené v propozicích a následně se zaregistruje do skupiny MČR v online bleskovém šachu. Turnajové propozice najdete zde.

Hraje se švýcarským systémem na 13 kol, časový limit byl stanoven na 3 minuty + 1 sekundu za každý provedený tah.


(rb, SportovníListy.cz, Šachový svaz ČR, foto: Petr Skála)