Hlavní obsah

Opera Moravského divadla míří za seniory, chystá koncert

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Před domovem seniorů v Olomouci-Slavoníně budou ve čtvrtek znít operní a operetní árie. Zazpívají je operní pěvci Moravského divadla během chystaného čtyřicetiminutového koncertu.

Článek

Kvůli bezpečnostním opatřením budou umělci zpívat seniorům v zahradě u domova, klienti je budou moci poslouchat z oken či terasy domova, sdělil dnes ČTK mluvčí divadla David Kresta.

Podnět vyšel přímo od zaměstnanců domova, kteří se snaží zpestřit seniorům izolaci v době nouzového stavu. „Opera je v našem domově mezi klienty velice oblíbená a všichni dobře víme, že hudba je balzám pro duši a dokáže vyléčit různé neduhy. V této nelehké době nás napadlo oslovit vedení opery a operety Moravského divadla, zda by pro naše klienty neuspořádali krátký koncert,“ uvedla pracovnice domova Lenka Bazgerová.

Operní pěvci podle uměleckého šéfa souboru Miloslava Oswalda připravili zhruba čtyřicetiminutový koncert složený ze známých operních a operetních árií. Ukázky z oper Rusalka, Lovci perel či Turandot a operet Země úsměvů, Na tý louce zelený či Perly panny Serafínky zazpívají Helena Beránková, Jakub Rousek a Vojtěch Pačák. Pro samotné umělce to bude po víc než měsíci možnost vystoupit naživo před posluchači. „Konečně živě pro posluchače, těším se moc,“ podotkl k tomu Jakub Rousek. „Bude to pro nás po delší odmlce příležitost zpívat před publikem a skutečně se na to těšíme,“ dodal Pačák. Zpěváky bude na klavír doprovázet korepetitorka Milada Jedličková.

Moravské divadlo Olomouc je stejně jako ostatní kulturní instituce v zemi zavřené kvůli opatřením v boji s pandemií již měsíc a půl. Za tu dobu ztráty přesáhly dva miliony korun, řekl ČTK ředitel divadla David Gerneš. Přesto divadlo žije dál, na své role se herci i členové baletu či opery připravují v domácích podmínkách. Divadlo také oznámilo, že se rozhodlo přesunout všechny naplánované premiéry z jara na druhou polovinu roku. Dohromady tak diváky čeká na podzim šest premiér, doplnil Gerneš. Pokud to podmínky umožní, chtějí se umělci s diváky však ještě setkat před koncem letošní divadelní sezony.

Reklama

Doporučované