Hlavní obsah

Filmy, které měly premiéru v roce 2000. Jaký byl ten váš?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Do kina teď nemůžete a ze současné filmové tvorby už jste během karantény viděli všechno? A co se trochu vrátit v čase a připomenout si, jaké pecky měly premiéru před dvaceti lety?

Článek

Také máte pocit, že vstup do roku 2000 jsme oslavovali teprve nedávno? A ono už je to dvacet let. Od začátku nového tisíciletí se hodně očekávalo. A čekalo se i na to, jaké bomby pustí do kin filmové společnosti. Byl to rok, kdy měl premiéru velkofilm Gladiátor, Julia Roberts se geniálně zhostila role Erin Brockovich a Musíme si pomáhat mělo nakročeno na Oscara. Byl to také rok, kdy Madonna (61) hrála ve filmu Příští správná věc tak děsně, že byla odměněna Zlatou malinou a Leonardo DiCaprio (45) byl na tuto anticenu nominován za roli ve filmu Pláž.

Jestli máte chuť na výlet do minulosti, pojďte si zavzpomínat, jaké zásadní filmy šly v roce 2000 do kin a nesmazatelně se zapsaly jak do historie, tak do paměti filmových fanoušků.

Gladiátor

Historický velkofilm Ridleyho Scotta (82) se stal hitem roku, vévodil i Oscarům a z Russella Crowa (56) a Joaquina Phoenixe (45) udělal hvězdy světového formátu. Ve filmu ztvárnili římského generála Maxima (R. Crow) a dědice římského trůnu Commoda (J. Phoenix), který na svého soka žárlí a nařídí jeho i jeho rodinu popravit. Maximus smrti o vlásek unikne a jak název filmu napovídá, stane se gladiátorem a žije jen pro to, aby pomstil vraždu ženy a syna. Filmu bývá někdy vyčítáno, že se nedrží historických faktů, ale to mu na popularitě rozhodně neubralo.

Foto: Profimedia.cz

Akademie udělala chybu, když neocenila Oscarem i hlavního záporáka Joaquina Phoenixe (vlevo) a sošku si odnesl jen Russell Crowe (vpravo)Foto: Profimedia.cz

Erin Brockovich

Jedním z nej snímků roku byl bezesporu film podle skutečné události, kde v hlavní roli excelovala Julia Roberts (52). Svérázná Erin je máma tří dětí, rozvedená a bez práce. Pak se vnutí na místo asistentky právníka a objeví obrovskou kauzu – elektrárenská společnost znečistila vodu v městečku a zničila tak místním obyvatelům zdraví. Drama bylo natočeno na motivy reálného případu a skutečná Erin Brockovich si ve filmu zahrála servírku jménem Julia. Pikantní, co říkáte?

Foto: Profimedia.cz

Role vynesla Julii Roberts Oscara a s honorářem 20 milionů dolarů se stala nejlépe placenou herečkou HollywooduFoto: Profimedia.cz

Traffic – Nadvláda gangů

Režisér Steven Soderbergh (57) měl v roce 2000 dvě želízka v ohni a oba snímky byly oscarové. Film Erin Brockovich si vysloužil jednoho pro Julii Roberts a Traffic – Nadvláda gangů proměnil dokonce čtyři nominace. Sošku si odnesl mimo jiné sám režisér a charismatický Benicio del Toro (53) za výkon ve vedlejší roli.

Jedná se o sondu do amerického světa drog z pohledu všech zainteresovaných: soudců a policistů, drogových mafiánů a feťáků – často v dětském věku. Michael Douglas (75) ztvárnil soudce, který netuší, že jeho dcera je závislá na heroinu. Catherine Zeta-Jones (50) hrála těhotnou ženu, která netuší, že je provdaná za drogového barona.

Foto: Profimedia.cz

Catherine Zeta-Jones neměla tušení, že její muž je drogový boss (na foto s Dennisem Quaidem) Foto: Profimedia.cz

Tygr a drak

Epický příběh ze staré Číny o lásce, zradě a tajemství se stal na přelomu tisíciletí obrovským hitem a nastartoval vlnu zájmu o asijskou filmovou tvorbu. Akademie film zhodnotila jako nejlepší cizojazyčný film roku a jednalo se opravdu o výpravný zážitek. Těžko přiblížit děj, ale vězte, že hrdinové při boji opravdu létají, Nefritovou lišku lze jen velmi těžko porazit, když nechcete ze strany dobra přejít ke zlým, a dostat legendární meč Zelený osud do správných rukou může stát život.

Foto: Profimedia.cz

Film získal Oscary za nejlepší cizojazyčný film, kameru, hudbu a výpravuFoto: Profimedia.cz

Mission: Impossible II

Nejvýdělečnější film roku byl druhý díl agentské série s Tomem Cruisem (57) v hlavní roli. Ten málokdy využívá kaskadéry a dvojníky a ve filmu absolvoval i krkolomné horolezecké scény. Rozpočet byl 125 milionů, celosvětové tržby ale přesáhly půl miliardy. Agent Ethan Hunt se specializuje na nemožné a nesplnitelné akce – neptejte se proč, prostě to má rád. A tentokrát má za úkol získat preparát, který může vyhubit lidstvo. Toho se zmocnil jeho bývalý kolega a současný terorista Sean. A Ethanovou parťačkou se pro změnu stane Seanova bývalá milenka...

Foto: Profimedia.cz

Tom Cruise byl jištěn lanem, které bylo posléze počítačově odstraněnoFoto: Profimedia.cz

Dinosaurus

Nejdražším snímkem roku a 39. animovaným filmem z Disneyho dílny a zároveň filmem, na který do kin proudily davy, byl příběh o dinosaurovi Aladarovi, který vyrůstá mezi lemury. Pak se ale planeta srazí s meteority a oni musí jít hledat nový domov. Přidají se ke skupince mírumilovných dinosaurů a Aladar poprvé v životě poznává, jaké je to žít se stejnými tvory jako je on sám a stává se nakonec vůdcem a zachráncem.

Foto: Profimedia.cz

Na filmu se pracovalo od roku 1994 a byla to dost piplačka – na jeden lemuří kožíšek bylo počítačově poskládáno přes milion chloupkůFoto: Profimedia.cz

Samotáři

Málokterý český film je tak bohatý na bláznivé postavy, kuriózní situace a kultovní hlášky, jako Samotáři Davida Ondříčka (50). Dramatické rozchody, stalking, hovory s prostitutkami i taxikáři, spousta marihuany a diskusí o životě nebo UFO. Epické výkony Jiřího Macháčka (53), Saši Rašilova (47), Jitky Schneiderové (47) a Ivana Trojana (55) udělaly ze Samotářů film, na který se dá dívat znovu a znovu.

Pamatujete si?

„Každá holka někoho má, dokud není s tebou. Nebo spíš se mnou.“

„To je dobrý, co je to za muziku?“  „To je státní hymna, ty vole.“

Foto: Profimedia.cz

Když se Petr rozejde s Hankou, osud mu postaví do cesty prostitutku (Tatiana Dyková, 41) a vedou hovor o cenách za služby v Česku a v Thajsku Foto: Profimedia.cz

Musíme si pomáhat

Jan Hřebejk (52) je záruka silného příběhu a většinou točí adepty minimálně na České lvy. Snímkem Musíme si pomáhat překonal i ta nejnáročnější očekávání a oscarová nominace toho byla důkazem. V hlavních rolích bezdětných manželů Čížkových zářili Anna Šišková (59) a Bolek Polívka (70). Ti u sebe sice hrdinsky během druhé světové války ukrývají židovského uprchlíka, ale zároveň mají hrozný strach a musí čelit jak Němcům, tak „poctivým“ sousedům.

Foto: Profimedia.cz

Předobrazem pro roli Josefa Čížka byl prý Bolku Polívkovi jeho otecFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám