Hackeři hledali zranitelná místa v systémech ministerstva vnitra, píší Lidové noviny

Cílem hackerů se minulý týden staly také informační systémy ministerstva vnitra. Hledali jejich zranitelnost, nešlo o útok, uvedl Jiří Korbel z tiskového oddělení resortu. Napsaly to ve středu Lidové noviny (LN). Kybernetické útoky na české nemocnice z minulého týdne prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), řekl deníku její mluvčí Jaroslav Ibehej.

„Vůči ministerstvu vnitra se nejednalo o útok, ale pouze o (…) hledání zranitelností,“ uvedl Korbel. Resort podle něj dostal varování od Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a také od NCOZ. „Útočili na vnější elektronickou poštu ministerstva vnitra. Celé to dělá dojem přípravy na něco opravdu velikého,“ citují LN zdroj blízký vyšetřování série útoků na veřejné instituce z posledních dnů.

Incident na ministerstvu vnitra policie nevyšetřuje jako trestný čin, kybernetické útoky na nemocnice ano. „V současné době je jedna trestní věc dozorována Okresním státním zastupitelstvím v Ostravě (Fakultní nemocnice Ostrava). Další záznamy o zahájení úkonů trestního řízení jsou rozesílány. Můžeme jen uvést, že jde o tři případy,“ uvedl Ibehej.

Kriminalisté podle Ibeheje prověřují spáchání dvou nelegálních aktivit. „Jde o trestný čin neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací (FN Ostrava). V dalších případech bude taktéž řešen přečin opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému,“ dodal. Podle zdroje LN jsou čeští vyšetřovatelé v úzkém kontaktu s kolegy ze zahraničí včetně amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Cílem útoku se staly nemocnice

NÚKIB vydal varování před počítačovými útoky především na zdravotnická zařízení minulý čtvrtek. Napadení hlásily koncem týdne fakultní nemocnice v Ostravě i Olomouci, nemocnice v Karlovarském a Pardubickém kraji a také ministerstvo zdravotnictví. Kybernetické útoky zaznamenalo rovněž Letiště Praha a společnost ČEZ Distribuce.

Škodlivý program coviper, který v minulém týdnu útočil na některé české nemocnice, mohl být vytvořen za pomoci nástroje od ruských hackerů, uvedla v úterý antivirová společnost Eset. Jeho stopa vede podle firmy také na čínské IP adresy.