Hlavní obsah

Hackeři hledali slabiny systémů ministerstva vnitra

Cílem hackerů se minulý týden staly také informační systémy ministerstva vnitra. Hledali jejich zranitelnost, nešlo o útok, uvedl Jiří Korbel z tiskového oddělení ministerstva. Napsaly o tom ve středu Lidové noviny (LN). Kybernetické útoky na české nemocnice z minulého týdne prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), řekl deníku její mluvčí Jaroslav Ibehej.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vůči ministerstvu vnitra se nejednalo o útok, ale pouze o (...) hledání zranitelností,” uvedl Korbel. Ministerstvo podle něj dostalo varování od Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a také od NCOZ. „Útočili na vnější elektronickou poštu ministerstva vnitra. Celé to dělá dojem přípravy na něco opravdu velikého,” citují LN zdroj blízký vyšetřování série útoků na veřejné instituce z posledních dnů.

Incident na ministerstvu vnitra policie nevyšetřuje jako trestný čin, kybernetické útoky na nemocnice ano. „V současné době je jedna trestní věc dozorována Okresním státním zastupitelstvím v Ostravě (Fakultní nemocnice Ostrava). Další záznamy o zahájení úkonů trestního řízení jsou rozesílány. Můžeme jen uvést, že jde o tři případy,” uvedl Ibehej.

Hrozí kyberútoky na nemocnice a další cíle, varuje NÚKIB

Bezpečnost

Kriminalisté podle Ibeheje prověřují spáchání dvou nelegálních aktivit. „Jde o trestný čin neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací (FN Ostrava). V dalších případech bude taktéž řešen přečin opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému,” dodal. Podle zdroje LN jsou čeští vyšetřovatelé v úzkém kontaktu s kolegy ze zahraničí včetně amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Stopa vede do Ruska a do Číny

NÚKIB vydal varování před počítačovými útoky především na zdravotnická zařízení minulý čtvrtek. Napadení hlásily koncem týdne fakultní nemocnice v Ostravě i Olomouci, nemocnice v Karlovarském a Pardubickém kraji a také ministerstvo zdravotnictví. Kybernetické útoky zaznamenalo rovněž Letiště Praha a společnost ČEZ Distribuce.

Pražské letiště odvrátilo několik kybernetických útoků

Bezpečnost

Škodlivý program coviper, který v minulém týdnu útočil na některé české nemocnice, mohl být vytvořen za pomoci nástroje od ruských hackerů, uvedla v úterý antivirová společnost Eset. Jeho stopa vede podle firmy také na čínské IP adresy.

Reklama

Výběr článků

Načítám