InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vyhlašování Ceny města Český Krumlov se přesouvá na příští rok

ČESKÝ KRUMLOV - Další ze společenských akcí, která je kvůli pandemii koronaviru zrušena, je vyhlašování a předávání Ceny města Český Krumlov, jež se každoročně koná začátkem června v českokrumlovské Synagoze. O laureátech Ceny města za rok 2019 měli rozhodovat zastupitelé na dubnovém jednání. Návrhy na držitele mohli lidé zasílat do konce března. „Doručené nominace automaticky postoupí do příštího roku. Nechtěli jsme, aby laureáti přišli o slavnostní večer udílení cen, proto jsme letošní ročník úplně zrušili," vysvětluje starosta Dalibor Carda.

 

Cena města Český Krumlov se uděluje za mimořádné počiny, které přispívají k rozvoji města v kulturní, sociální, sportovní i podnikatelské oblasti. Poprvé byla udělena v roce 1994 za rok 1993.

Držitelé Ceny města Český Krumlov

Rok 2018
Cenu převzala Helena Braunová. Díky hlubokým znalostem historie Českého Krumlova dělala průvodkyni, pořádala přednášky a besedy. Shromáždila také obsáhlou sbírku pověstí a pohádek ze Šumavy a Krumlova, kterou postupně zpracovala a vydala v několika knihách. 

Další oceněnou dámou se ve čtvrtek stala dlouholetá ředitelka Mateřské školy Tavírna Jiřina Kučerová.

PRORADOST, otevřené neformální seskupení hrajících neherců získalo cenu za působení na krumlovské scéně, kdy více než dvacet let baví Krumlováky svým hravým a netradičním pojetím klasických děl. 

In memoriam byla cena udělena Ladislavu Michalíkovi za nezištnou permanentní pomoc stovkám až tisícům dětí nejen z Českého Krumlova. V rámci Centra pro pomoc dětem a mládeži přispěl svými nápady ke zkvalitňování volného času dětí, pořádal letní tábory pro děti z vyloučených lokalit. Svými aktivitami pomohl mnoha mladistvým v nelehkých podmínkách nalézt správnou cestu. Byl také zakladatelem festivalu Cihelna - Vystupovat.

Rok 2017
Libuše Kuchtová obdržela cenu za dlouholetou a nezištnou práci pro českokrumlovské občany v působení v Klubu českých turistů START Český Krumlov.

Jaroslav a Marie Markovi byli oceněni za provozování koloniálu Na Růžku, malého, rodinného obchod se širokým a nápaditým sortimentem kvalitních potravin, příjemným a ochotným personálem a vstřícnou provozní dobou. 

Nadační fond Festival komorní hudby Český Krumlov získal cenu za zachování tradice stejnojmenného festivalu, který svou vysokou uměleckou úrovní významně přispívá ke kulturnímu a společenskému životu ve městě.

Ocenění také získal Dětský folklórní soubor Jitřenka, který uchovává folklórní tradice českokrumlovského regionu.

In memoriam byla cena udělena Janu Cehákovi za celoživotní práci na Katastrálním úřadu v Českém Krumlově, 

Cena města in memoriam byla udělena Evě Filausové za dlouholetou činnost v oboru fotografie. 

 

Rok 2016
Helena Plachtová - za významný přínos ke kulturně společenskému životu ve městě. Záběr aktivit Heleny Plachtové je skutečně široký, organizuje festival Krumlovské podzimní recitály, pořádá koncerty věhlasných interpretů v synagoze a Vlašském dvoře, výstavy, společenská setkání, pečuje o nemovité kulturní památky, poskytuje služby v oblasti gastronomie a ubytování.

Centrum pro pomoc dětem a mládeži, o.p.s. - za dvacet let mimořádně užitečné a prospěšné činnosti v prevenci společensky patologických jevů u dětí a mládeže a pomoci sociálně znevýhodněným a zdravotně postiženým dětem. Obecně prospěšná společnost provozuje informační a poradenskou činnost, zajišťuje školení, kurzy, přednášky, kulturně výchovné projekty a další aktivity související s problematikou a zájmovými oblastmi dětí a mládeže.

Rok 2015
Ing. Jan Vondrouš - za klíčový podíl na směřování a rozvoji města po roce 1989 v roli prvního polistopadového starosty a za mimořádný osobní podíl na vzniku a realizaci nejvýznamnějšího novodobého projektu města - obnovy a znovuoživení komplexu českokrumlovských klášterů.

Rok 2014
Vlasta Wimmerová, dlouholetá členka klubu turistů START, za zásluhy o rozvoj turistiky.

Václav Novák za přínos k rozvoji Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Český Krumlov, jejímž velitelem byl v letech 2004 - 2014.

Jan Pils, člen FK Slavoj, dříve jako hráč a trenér, za přínos k rozvoji sportu v Českém Krumlově.

Josef Prokopec za celoživotní přínos v oblasti kultury a vytvoření jedinečného fotoarchivu zaznamenávajícího novodobou historii města Český Krumlov.

Rok 2013
Jiří Frendl - za rozkvět českokrumlovského badmintonu. Za jeho dlouholetého pusobení dosáhl klub SK badminton Český Krumlov vynikajících krajských, celostátních a dokonce i mezinárodních výsledku. Klub vedl bezmála 30 let. Jeho usilovná práce a vynikající výsledky jeho sveřenců pomáhaly šírit dobré jméno našeho města.

Josef Lovčík - za celoživotní práci pro rozvoj sportu a fotbalu v Českém Krumlově. Svým nezaměnitelným úsilím a pracovitostí prosadil výstavbu nových šaten pro kompletní zázemí celého klubu v areálu Chvalšinská. Organizační schopnost a vlastní nasazení při této výstavbě byli velkým príkladem pro všechny tehdejší členy fotbalového klubu.

Rok 2012
Mgr.Václav Dolanský se významně zasloužil o rozvoj občanské společnosti ve městě, především na poli ochrany přírody a environmentální výchovy a osvěty.

Ing. Josef Tůma je mezi lidmi znám zejména pro svou skromnou pova-hu, čestné jednání v duchu fair play a je za ním na poli sportu vidět hodně vykonané práce.

Ing. Karel Podruh - za jeho celoživotní pevné občanské postoje, za trvalý aktivní zájem o dění v Českém Krumlově a mnohaletou práci s mládeží v oblasti sportu.

Bohuslav Wimmer - za dlouhé roky práce s turisty, kterou vykonával vždy s dobrou náladou a dobrými nápady.

Rok 2011
Mgr. Inge Švandová-Koutecká - za celoživotní přínos v oblasti kultury.

MUDr. Marie Dragounová - za mnohaletou odpovědnou péči o chronicky nemocné.

Rok 2010

Lukáš Novosad - za sportovní úspěchy, reprezentaci města a celkový přínos pro rozvoj sportu a společnosti v Českém Krumlově.

Věra Pazderková - za dlouholetou nezištnou činnost pro široký okruh občanů města zejména v rámci aktivit Klubu českých turistů a v oblasti knihovnictví.

Rok 2009

Bohumil Novotný

za celoživotní činnost v oblasti kultury a pedagogické výchovy mládeže.

Rok 2008
MUDr. Alexandr Jegorov. CSc. za jeho profesní činnost v oboru chirurgie a traumatologie, ve které je uznávaným odborníkem a soudním znalcem, jakož i za hlubokou znalost dalších oborů (mykologie, astrofyzika, fytologie, stavba lodí a další), o kterou se prostřednictvím přednášek, besed a publikační činnosti dělí se spoluobčany. MUDr. Jegorov je zároveň dlouholetým instruktorem Vodní záchranné služby, která je začleněna jako zvláštní útvar Českého červeného kříže.

Rok 2007
Dezider Dunka - in memoriam

za dlouholetou spolupráci s městem, zejm amp;eacute;na příkladnou spolupráci při řešení spolužití majoritní společnosti a romské menšiny a řešení zaměstnanosti. Tato spolupráce svým významem a dopadem oslovila nejen města a obce České republiky, ale i řadu zahraničních subjektů a médií.

Městský pěvecký sbor Perchta

za dlouholetou úspěšnou prezentaci Českého Krumlova doma i v zahraničí, spoluúčast na každoroční vánoční mši J. J. Ryby a za více než desetileté obohacení kulturního života Českého Krumlova.

Rok 2006
Mgr. Ivan Slavík

za činnost v oboru historie regionu a města pro nejširší spektrum zájemců a badatelů z Čech i ze zahraničí.

Rok 2005
PhDr. Eva Davidová, CSc. - sociální počin

za celoživotní práci věnovanou romskému etniku a za odbornou spolupráci s městem Český Krumlov v oblasti mezilidských vztahů - řešení soužití s romskou menšinou.

Pěvecký sbor Medvíďata ZUŠ Český Krumlov - kultura

za významný přínos v kulturní oblasti a za úspěšnou reprezentaci města na soutěžích pořádaných v ČR a v zahraničí.

Českokrumlovský rozvojový fond spol. s r.o. - podnikatelský záměr

za přínos k rozvoji města a jeho prezentaci v oblasti cestovního ruchu.

Rok 2004
Smyčcový orchestr Český Krumlov - kultura

za více než 20 let působení v kulturním životě Českého Krumlova, za vznik Festivalu komorní hudby jako nejstaršího českokrumlovského hudebního festivalu, za prezentaci města v ČR i v zahraničí a za výchovu mladých hudebníků.

Rok 2003
Dr. Ing. Richard Tichý - sociální počin

udělení Ceny města in memoriam za významný osobní přínos pro město při rozvoji občanského sektoru a demokracie.

Pedagogicko-psychologická poradna Český Krumlov - sociální počin

ocenění za dlouholetou systematickou, kvalitní a invenční práci s dětmi a mládeží, jejich rodiči, pedagogy a veřejností.

Věra Hanzalíková - kultura

za mnohaletou činnost v oblasti kultury, založení a vedení dětského souboru Krumlovští pištci a souboru historických tanců Fioretto, za reprezentaci města a české kultury doma i v zahraničí.

Rok 2002
Josef Šafra - rekonstrukce památkových objektů

Jan Havelka - kultura

Jan Vobr - sport

Františka Kuncová - sociální počin

Kolektiv pracovníků Pekařství Nodes, spol. s r.o. - podnikatelský záměr

Rok 2001
firma Vidox - rekonstrukce památkových objektů

Miroslav Páral - kultura

hokejové družstvo žáků druhých tříd - sport

Jana Vejvodová - sociální počin

autorský kolektiv OIS města Český Krumlov - podnikatelský záměr

Rok 2000
Mgr. Lukáš Holec - kultura

učitel ZUŠ Č.Krumlov, za dlouholetou práci s dětskými pěveckými sbory

VSK Český Krumlov - sport

za dlouhodobé úspěchy mládežnických volejbalových družstev

Mgr. Jan Tůma - sociální počin

ředitel Střediska výchovné péče pro děti a mládež Spirála, především za obětavou práci s rizikovými skupinami mládeže

Jan Horal - podnikatelský záměr

majitel hotelů Růže a Měšťák, nejen za investice do rekonstrukce obou hotelů, ale především za vytvoření pracovních míst v městě.

Rok 1999
firma Památky & Fortel - rekonstrukce památkových objektů

kostel sv. Jošta

Vladimír Mařík - folklórní soubor Jitřenka

HC Slavoj Český Krumlov - sport

PhDr. Jiří Jankovský a centrum ARPIDA - sociální počin

Tenis Centrum s.r.o. - podnikatelský záměr

Rok 1998
pan Jiří Bloch a firma ARTECO s.r.o - rekonstrukce památkových objektů

Městské divadlo - kultura, za realizaci Slavností pětilisté růže

pan Josef Vlk - sport

Rotary Klub Český Krumlov - sociální počin

Pizzeria Nonna Gina - podnikatelský záměr

Rok 1997
pan Petr Zronek - rekonstrukce památkových objektů ;

za restaurátorské práce v letech 1991 - 1997

pan Jiří Záloha - kultura

za celoživotní činnost v oboru historie

Rok 1996
PhDr. Pavel Slavko a kolektiv Státního hradu a zámku Český Krumlov -
rekonstrukce památkových objektů

kolektiv ZUŠ Český Krumlov - kultura

Oddíl turistů Český Krumlov - sport

Odbor školství a sociální péče MÚ Český Krumlov - sociální počin

firma HOLID - paní Houdková - podnikatelský záměr

Rok 1995
firma VIDOX s.r.o. - rekonstrukce památkových objektů

Prof. Sabarski in memoriam - kultura

Mezinárodní kulturní centrum Egona Schieleho (dnes Egon Schiele Art Centrum)

sportovní klub Vltava - sport

MUDr. Václav Bedřich - sociální počin

Rádio Krumlov - podnikatelský záměr

Rok 1994
firma ANTICO s.r.o - rekonstrukce památkových objektů

Krumlovští Pištci - kultura

volejbalové třídy ZŠ Za Nádražím - sport

sociální nadace města Český Krumlov - sociální počin

Hotel a hospoda na Louži, pan Vlastimil Votřel - podnikatelský záměr

Rok 1993
firma Památky & Fortel - rekonstrukce památkových objektů

firma AUVIEX s.r.o. - kultura

oddíl BSC "74" Český Krumlov - sport

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace