Mladík, který shodil dívku do rokle, nesouhlasí s trestem. Podal ústavní stížnost

Lukáš Tuček, jenž shodil bývalou přítelkyni do rokle v Jičíně, podal ústavní stížnost. Justice mladíkovi vyměřila nejprve sedm let vězení za pokus o vraždu, poté v odvolacím řízení jen tři roky s pětiletým podmíněným odkladem. Podání stížnosti je patrné z justičních databází. Zatím o ní není rozhodnuto, řekla ČTK mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Incident, ze kterého dívka vyvázla se zlomeninami obratlů a zraněnou nohou, se stal v podvečer 19. září 2017. Studentka se s mladíkem předtím rozešla. Přesto si spolu vyšli ven. Podle rozsudku si stoupli na ochoz jičínské vyhlídky Milohlídka a mladík pak dívku shodil dolů a skočil za ní do osmimetrové hloubky - podle obžaloby proto, aby spáchal sebevraždu.

Mladík a dívka dopadli na různá místa. Našel je pár, který v tamním lesoparku hledal takzvané kešky. Svědci vypověděli, že nejprve slyšeli křik ve smyslu "nech mě být", poté další křik a zvuky pádu. Dívka později vypověděla, že ji chlapec shodil, a Tuček se k tomu policistům přiznal. Při soudním projednávání kauzy ale trval na tom, že si událost nepamatuje a že se cítí nevinný.

Za pokus o vraždu hrozilo pachateli deset až 18 let vězení. Krajský soud mu s přihlédnutím k věku uložil trest pod zákonnou sazbou a povinnost uhradit 130.000 korun jako nemajetkovou újmu a dalších 181.000 pojišťovnám jako náhradu škody. Podle Vrchního soudu v Praze má však Tuček hradit odškodné jen "podle svých možností". Soud stanovil také dohled probačního úředníka a povinnost absolvovat program psychologického poradenství.

Tuček se pak obrátil ještě na Nejvyšší soud. Zpochybňoval zejména provedené dokazování, avšak neuspěl.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Královéhradecký kraj Brno život

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy