22. 4. 2020

Novinka pod lupou: sKORO NA mizině (Youtube)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název sKORO NA mizině
Žánr komedie, webseriál
Stanice Youtube
Premiéra 22. 4. 2020
Vysílání
Délka pilotu 21 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Prázdné hlediště i pokladna. S tím se nyní potýká většina divadel nejen v České republice. Jak to ale herci a tvůrci prožívají? Jak se vypořádají s tím, že nemohou dělat to, co milují a co je živí? Na to vtipným způsobem odpoví seriál sKORO NA mizině, který vznikl v rekordním čase pod taktovkou tvůrců již legendárního online seriálu Lajna.

Tvůrci tímto projektem plánují podpořit herce a kulturní instituce, na které vládní opatření dopadlo také v plné síle. Pilotní epizoda proto divákům dává možnost přispět a finanční formou poděkovat za jejich práci. Na konci dílu je k dispozici číslo účtu, kam zájemci můžou své příspěvky posílat. Výtěžek bude rozdělen mezi herce. Za zbytek se natočí další epizody. Tady hezky uvidíme v praxi, jaké by to bylo platit dobrovolně za obsah a ukáže se, jestli to může ve skutečnosti fungovat.

Na celý první díl se můžete podívat přímo v profilu epizody

Trailer

A jaký je náš ortel?

Lajna se mi líbila, je to jeden z mála českých seriálů, které mám v plánu odsledovat celé. Tato novinka uteče rychle, pobaví a přispěje na dobrou věc, takže byste si ji rozhodně neměli nechat ujít.

Bylo jen otázkou času, než někdo využije aktuální situaci a rozhodne se o ní natočit nějakou formu audiovizuálního díla. Česká televize už připravuje vlastní pořad, ale sKORO NA mizině tu bylo dřív. Youtube je ideální prostředek, jak dostat projekt k širokým masám lidí a vytěžit z něj maximum. Rozhodně výborný nápad. Já doufám, že diváci budou souhlasit a rozhodnou se herce a tvůrce podpořit.

Na druhou stranu je to těžké, protože lidí, kteří kvůli koronaviru přišli o zdroj příjmů, je mnohem víc. Vždycky se najde někdo, kdo potřebuje pomocnou ruku víc než ostatní a neumí si o to dobře říct. Ale to sem nepatří.

Pilotní epizoda je vtipná, povedená, chytře vymyslená. Herci vytěžili z omezených možností maximum, celé to působí profesionálně vytvořené i zprostředkované. Kdybychom taky byli měsíc na chatě bez telefonu a internetu a nevěděli, která bije, docela věřím, že bychom se u seriálu výborně bavili a nenapadlo by nás, že vznikl z nouze. Hostování českých hereckých hvězd online je taky zakomponované hodně chytře. Chválím.

  • pro dobrou věc
  • chytře a šikovně těží z aktuální situace
  • hostující hvězdy
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Miluju seriály, kde herci hrají sami sebe. Vždycky mě baví to přemýšlení nad tím, jestli jsou to opravdu oni sami za sebe, nebo to je jen další role. A tady toho člověk dostane naloženo plnou dávku. Už trailer napověděl, že by to nemuselo být úplně špatné, samotná epizoda příjemně překvapila. Sice mě na začátku trochu vyděsila stopáž, přeci jen jsem čekal nějakou víc youtubovou okolo 5 minut, ale „plná“ délka je jen dobře a jsem rád, že se toho tvůrci nebojí a nerozsekali první epizodu na více malých částí.

Vlastně celé to působí jak nějaká větší produkce. Je vidět, že se natáčelo na kvalitní techniku a v podstatě dostáváme plnohodnotnou epku. Jediné slabé místo vidím ve scénáři, který evidentně vznikal na koleně a bohužel je to znát. Úplně špicové momenty střídají hluchá místa a kvalita osciluje celou dobu. V jednu chvíli se pomalu na hlas uchechtáváte a pak zase máte chuť to z nudy vypnout a pustit si raději něco jiného, přeci jen jste na Youtube a konkurenční obsah je vzdálený na jedno kliknutí.

Celkově ale počin hodnotím kladně. Sice to nedosahuje kvalit Zkázy Dejvického divadla, ale je je na tom vidět spousta práce a chuti udělat ve ztížených podmínkách to nejlepší, co jde. Proto tvůrcům přeji, aby vybrali víc jak těch nejspíš vysněných 700 000 Kč, o kterých se mluví na konci epizody, a my se dočkali dalších dílů, které by mohly být ještě lepší.

  • dobře nahláškováno, něco se určitě mezi lidmi uchytí
  • neuvěřitelně dobré technické zpracování i přes ztížené podmínky
  • herci hrající sami sebe
  • účet pro příspěvky mohl být transparentní
  • nekonzistentní kvalita v průběhu epizody
  • kdo ví, kdy a jestli bude další epizoda
80 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Salem

Salem

Jinak doporučím i jiný počin s divadlem Mír Tři Tygři Youtube Divadlo Mír Youtube
před 3 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Tak jsem na to mrkla, podle názorů to vypadalo fajn a třeba mi díky tomuhle už zmizí z watchlistu ten...
před 3 roky
IrmaVep

IrmaVep

No, drzim palce a fandim jim, ale me to moc nezaujalo. Konec, ten pobavil :)
před 3 roky
Další články k tématu