Momenty desetiletí – Čtyřicátník šampiónem

nabor

Druhé desetiletí dvacátého prvního století, druhého tisíciletí je minulostí a my vybrali 50+1 největších momentů za toto uplynulé období. Každou středu v 10:00 vám jeden z těchto momentů odhalíme a podíváme se společně na mýtické bitvy, výhry a příběhy, které dokáže napsat jen cyklistika.

15. září 2013 mu bylo 41 let a 327 dnů. Mnozí jezdci končí kariéry v daleko nižším věku a jen málo jich závodí, když jim je více než 40 let. Z nedávné minulosti to byli třeba Davide Rebellin nebo Francisco Mancebo, kteří se po silnici proháněli dlouho po čtyřicítce, ale už byli jen stíny své dávné slávy. Ale i na poli cyklistických seniorů se najdou výjimky. Třeba takový Alejandro Valverde, kterému bude tuto sobotu také 40 stále bojuje o výhry na velkých závodech, ale o nich tento článek nebude.

Jenže je tu ještě jeden muž, který stanovil rekord, který jen tak překonaný nebude. Jeho jméno je Chris Horner a tento holohlavý Američan vyhrál v necelých dvaačtyřiceti letech Vueltu. Stal se tak vůbec nejstarším jezdcem, který vyhrál některý ze závodů World Tour. Do té doby tento rekord držel Firmin Lambot. Belgičanovi bylo při výhře na Tour 36 let a 131 dní a nejstarším vítězem Grand Tour byl od roku 1922. Nejstarším poválečným vítězem byl Fiorenzo Magni, který Giro 1955 vyhrál, když mu bylo 34 let a 180 dní.

Všechny tyto rekordy smázl ze stolu, jak již bylo řečeno, Chris Horner. Jak se mu tento úctyhodný výkon povedl? Na to se podíváme v dalších Momentech desetiletí.

Vše začalo týmovou časovkou. Tu vyhrála Nibaliho Astana a prvním lídrem závodu se stal Janež Brajkovič. O 10 vteřin předčila Hornerův RadioShack a jak se později ukázalo, byly to tito dva jezdi, kteří utvořili Vueltu 2013. Na startu ale stálo mnohem víc favoritů. Byli zde Španělé Valverde, Sánchez, Moreno a Rodríguéz, Kolumbijci Betancur a Uran, mladí Francouzi Pinot a Barguil, Nizozemec Mollema, Italové Pozzovivo, Basso a Scarponi nebo Irové Martin a Roche.

Konkurence vskutku výtečná a k tomu všemu i početná česká enkláva tvořená Romanem Kreuzigerem, Zdeňkem Štybarem, Leopoldem Königem a Janem Bártou.

Hned druhý den přinesl klasikářský dojezd a vítězem se stal Nicolas Roche, čtvrtý finišoval Leopold König, ale hlavně, do červeného dresu lídra se oblékl Vincenzo Nibali. Třetí etapa a Chris Horner vrací úder vítězstvím v Mirador de Lobeira a navrch sebral Nibalimu vedení. Přetahovaná nekončí a další den se zase převléká. Balík se při dojezdu ve Finisteřře dělí na dvě půlky a Horner je v té druhé, zatímco Nibali na čele a znovu se vrací do vedení.

Česká radost

V celkovém pořadí se situace na pár etap ustálila, ale my si uděláme malou zastávku v sedmé etapě závodu z Almendraleja do Mairena de Aljafare. Únik dne vytvořili Marco Pinotti (BMC), Christian Knees (Sky) a Francisco Javier Aramendia (Caja Rural). Jenže peloton si je pohlídal a 16 kilometrů před cílem byli pohlceni.

9 kilometrů před cílem bylo kratičké stoupání Camas. Zde se zvedl mistr světa Philippe Gilbert (BMC) a odjel. Jediný, kdo na něj dokázal zareagovat byl Zdeněk Štybar (Omega Pharma-Quick-Step). Společně si vybudovali solidní náskok a do posledního kilometru přijížděli s 12 vteřinkami k dobru.

Štybar to udělal skvěle, když nechal Gilberta na první pozici a sám vyrazil k útoku. Belgičan se za něj zavěsil a v posledních metrech etapy ještě zkusil Štybara přespurtovat, ale marně. Zdeněk Štybar tak vybojoval svoji první etapovou výhru na podniku Grand Tour.

Nejen sestřih z této etapy se dá najít na serveru ivysílání od České televize:

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10637091820-vuelta-2013/213471291093007

Česká radost podruhé

Hned další den peloton vyrazil z Jerezu na Alto de Peñas Blancas. Etapa začala zprávou, že ze závodu odstoupil Dan Martin, lídr Garminu, po pádu v předchozí etapě. Třináctičlenný únik se vytvořil až po 30 kilometrech etapy a odskočil o 4 minuty.

Zbytek úniku byl pohlcen až v závěrečném stoupání. V čelní skupině už byli jen nejsilnější vrchaři, bohužel bez Romana Kreuzigera (Saxo-Tinkoff), který si musel vystoupit z tempa hned v úvodu etapy. Zato se zde stále držel Leopold König (Netapp-Endura).

První se zvedl Igor Anton (Euskaltel-Euskadi). Na stíhací jízdu se vydal Warren Barguil (Argos – Shimano). Další, kdo se zvedl, byl Chris Horner, ale Nibali ho nenechal ujet a skupina byla znovu pohromadě.

Na metě dvou kilometrů před cílem se ke stíhání vedoucího Antona vydal König. Za ním se pustil Pinot, ale s českým vrchařem se neudržel. Plány mu chtěl překazit ještě Ivan Basso, který udával vysoké tempo, ale ani zkušený Ital nedokázal Königa dojet. Ten naopak letěl a půl kilometru před cílem dojel už unaveného Antona.

Přehnal se kolem něj a mířil k cíli. Zezadu se nikdo nedokázal přiblížit a Leopold König přivezl pro Českou republiku druhou etapovou výhru ve dvou dnech. Druhý byl v cíli Dani Moreno z Katushy a třetí nový lídr Saxo-Tinkoff Nicolas Roche. Ir se navíc dostal do čela závodu, když se Horner s Nibalim hlídali. König se díky svému výkonu vyšvihl na páté místo průběžného pořadí.

Další převlékání

Hned v další etapě se z etapového vítězství radoval Dani Moreno a lídrem závodu se stal on. Dolu celkovým pořadím šel po etapě König i Horner, který nově ztrácel 8 vteřin na Nibaliho a 28 na Morena.

Desátá etapa zavedla závodníky na Alto de Hazallanas a Chris Horner převrátil pořadí naruby. Etapu vyhrál o 48 vteřin před Nibalim a vrátil se do červeného dresu o 43 vteřin. Leopold König znovu ztratil a vypadl z Top 10.

11. etapa byla časovka v Tarazoně a znovu se převlékalo. Tentokrát to byl Vincenzo Nibali, který se ujal vedení, zatímco Horner se propadl na čtvrté místo (+ 0:46) za Roche a Valverdeho.

Další změny v celkovém pořadí přinesla etapa s pořadovým číslem 14. Vrchařská zkouška v Andoře s finišem na Collada de la Gallina. Zde se definitivně ukázalo, že Vuelta 2013 bude souboj vítěze Gira toho roku a Vuelty 2010 Vincenza Nibaliho a překvapení závodu jedenačtyřicetiletého Američana Chrise Hornera. Oba společně porazili všechny ostatní a až v závěru Nibali připsal dvě vteřinky (a další dvě díky bonusu) na své konto. Horner po této etapě zaostával o 50 sekund a třetí Valverde o 1:42. Leopold König zase našel ztracenou formu a vyhoupl se na 8. místo.

Následující den se končilo na Peyragudes a boj Nibali – Horner skončil tentokrát remízou. To neplatilo v etapě 16. s cílem na Formigalu. Karta se obrátila, Chris Horner udolal Nibaliho a snížil svoji ztrátu na 28 vteřin.

Horner pokračoval v útocích a po konci 18. etapy na Peña Cabarga už ztrácel jen 3 vteřiny na červený dres. Blížil se i Valverde, který zaostával o 1:09 a v další. Další den v Narancu zvrátil Horner celkové pořadí ve svůj prospěch. Do rozhodující etapy, která zavedla peloton na nejslavnější stoupání ve Španělsku, Alto de l´Angliru, šel Horner s třísekundovým náskokem na Nibaliho. Leopold König poskočil na průběžné sedmé místo.

Zamračené Angliru rozhoduje Vueltu

Jak už bylo napsáno, první dva jezdce dělily nicotné tři vteřinky a schylovalo se k úchvatné bitvě. Astana dostala do početného úniku hned tři jezdce – Grivka, Fuglsanga a Tiralonga. Byl to zkušený Ital Tiralongo, který zaútočil na předposledním kopci dne – Alto del Cordal. Odjel s ním mladý Francouz Kenny Elissonde (FDJ).

Společně dorazili pod Angliru s pětiminutovým náskokem na skupinu favoritů, kterou Movistar, Euskaltel a Katusha značně očesaly. Na posledních deseti kilometrech se tempa ujal Dani Moreno a ještě více protřídil skupinu kolem Chrise Hornera.

7 kilometrů pod vrcholem to přišlo. Vincenzo Nibali zaútočil. Povedlo se mu ujet, ale za půl kilometru už byl na jeho zadním kole Chris Horner. Teď byla řada na Američanovi, ale Ital zareagoval a oba pokračovali spolu.

Astana k Nibalimu stahovala své závodníky, čímž na čele nechali samotného Elissonda. Ital zaútočil znovu, bez úspěchu a na metě tří kilometrů znovu. Horner se i potřetí dokázal vrátit. Nibali zvýšil tempo počtvrté, ale znovu za ním supěl červený expres z USA.

Pokračovali spolu, vjeli do mlhy a dostihli další dva muže z původního úniku. Následovala serpentina a Chris Horner ucítil šanci. Za zatáčkou se zvedl a okamžitě zlomil Nibaliho odpor. Horner na vrchol dojel o 28 vteřin dřív než Nibali, uhájil svůj červený dres a stal se nejstarším vítězem závodu Grand Tour ve 41 letech a 327 dnech.

Chris Horner a Vincenzo Nibali
Je po boji. Chris Horner a Vincenzo Nibali v cíli na Angliru, kde se mezi nimi odehrála epická bitva (Cyclingnews; 2020)

Chris Horner ovládl jeden z nejdramatičtějších ročníků Vuelty, zároveň je jediným vítězem z USA Vuelty a prvním vítězem některé Grand Tour ze Spojených států od Grega LeMonda. Druhý skončil Ital Vincenzo Nibali se ztrátou 37 sekund. Třetí místo vybojoval Alejandro Valverde, když zaostal o minutu a 36 vteřin. Leopold König zakončil Vueltu na skvělém 9. místě (+10:11) a do cíle se dostal i jeho týmový kolega z NetAppu Jan Bárta jako 96.

Vincenzo Nibali, Chris Horner, Alejandro Valverde
Vincenzo Nibali, Chris Horner, Alejandro Valverde na pódiu v Madridu po Vueltě 2013 (Cyclingnews; 2020)

Zdroj obrázků:
Cyclingnews (©2020): Elissonde wins stage 20 of Vuelta a Espana, https://www.cyclingnews.com/races/vuelta-a-espana-2013/stage-20/results/ (16. 4. 2020)
Cyclingnews (©2020): Chris Horner wins 2013 Vuelta a Espana, https://www.cyclingnews.com/races/vuelta-a-espana-2013/stage-21/results/ (16. 4. 2020)