„Vyčištěním šatníku dojde i k jakési psychické úlevě.“ říká módní stylistka Irena Vokrojová.

Publikace: 22.04.2020

Momentálně trávíme hodně času doma, a to je ta správná příležitost udělat si revizi v šatníku. Proč přesně je to důležité a jak postupovat? Na toto téma jsme vyzpovídali módní stylistku Irenu Vokrojovou.

Ireno, jak často bychom se do úklidu šatníku měli pouštět?

Ano, opravdu je tento čas ideální pro úklid a to nejen šatníku. Ten doporučuji udělat vždy 2× ročně, a to na konci zimní a letní sezóny.

Jaký přínos nám přinese revize šatníku? Co všechno tím, že zredukujeme skříně, můžeme získat? A proč bychom se do toho měli pustit?

Tím, že zredukujeme objem věcí ve skříni, se v ní mnohem lépe vyznáme. Donutí nás to více věci kombinovat a s méně si vytvoříme mnohem více variant outfitů. Často máme věci, které již dávno z různých důvodů nenosíme a jejich odstraněním se nám uleví. Platí zde pravidlo: sejde z očí, sejde z mysli. Vyčištěním šatníku dojde i k jakési psychické úlevě.

Jak začít, když stojím před přeplněnou skříní a přemýšlím, co si nechám a co ne? Jaký je k tomu klíč, podle čeho se mám rozhodovat?

Doporučuji nejdříve začít s botami. Ty často podceňujeme. Poté přejít na velké svršky jako jsou bundy, kabáty a saka. Následně přichází na řadu šaty, sukně a až naposledy různé topy, jako jsou trička, košile a svetříky. Většinou jich máme nejvíce, protože pořizovací cena takových kousků bývá nejnižší. Pryč by určitě měly odejít věci, které již mají dobu použití za sebou nebo nesedí velikostí, případně i střihem. Otázkou také jsou příliš trendy věci z předešlých sezón, které jsou již nyní mimo.

Čeho bych se naopak zbavovat neměla? Co by mělo v šatníku zůstat? Jaké kousky tvoří základ šatníku, bez kterých se neobejdu?

Kvalitní základní kousky jsou v podstatě nesmrtelné. Určitě bych se nezbavovala malých černý (LBD), pouzdrové sukně, tmavých cigaretových kalhot, bílé košile, kožené bundy, trenčkotu, jednoduchých světlých topů, vlněných svetrů a džín. Také klasické tělové a černé lodičky, bílé tenisky, mokasíny a baleríny jsou na nadcházející období nepostradatelné.

Jakou roli při rozhodování hrají barvy či materiály?

Materiály jsou při vytváření nadčasového šatníku tím nejdůležitějším. Kvalitní kožené boty, hedvábná blůza, vlněný kabát nebo kašmírový svetr jsou při správné péči téměř nesmrtelné. Funkční šatník je primárně sestaven z neutrálních barev, jako je bílá, béžová, šedá, černá, modrá a tmavě zelená. Snadněji v něm poté kombinujete. S dalšími sezónami vždy přijdou barevné trendy. Ty by ale měly mít jen menšinové zastoupení.

Jak by měl být šatník ideálně seřazen - co pověsit, co by mělo naopak ležet?

Základním pravidlem je, že vše může viset, pokud je místo, kromě pletáže. Svetrům svědčí naopak to, když složené leží na polici, aby se vahou nevytahovaly. Vyzkoušené mám, že ideální je řadit věci podle charakteru: kalhoty ke kalhotám, šaty k šatům. Navíc u jednotlivých druhů řadit do barev, protože při výběru řešíme barvu a tak snáz najdeme, co hledáme.

Irena Vokrojová

A co když se nemohu s některými kousky rozloučit, třeba z nějakého nostalgického důvodu. Kam je uložit?

Tento sentiment vnímám upřímně víc u mužů než u žen. Potvrdilo se mi, že je možné některé věci využít jako skvělou bytovou dekoraci: šátky jako obrazy v rámu, zarámovaná trička z cest ….

Co bychom měli udělat s vytříděným oblečením?

Vytříděné oblečení je dobré dát rovnou do pytlů s jejich místem určení. Pokud to neuděláte hned, zbytečně si přiděláte práci a znovu vyvoláte pocity, zda opravdu máte dané kousky dát pryč. Občas jde jen o unáhlenou koupi a daný kousek může kamarádce velmi slušet. Velké oblibě se v poslední době těší tzv. swapy, které se více a více vzmáhají. Také můžete věci věnovat do Armády spásy a podobných institucí. Poslední variantou jsou tříděné kontejnery na textil.

Jak správně pečovat o to, co nám v šatníku zbylo?

Po vytřídění šatníku byste si měli vytvořit seznam, co vám chybí, aby pro vás fungoval. Následné nákupy by měly být opravdu systematické podle něj. Pak už jen zbývá se o věci řádně starat a udržovat v šatníku pořádek. A pokud se některé oblíbené kousky nenávratně zničí, tak je nahraďte. Tím si udržíte i zdravý objem věcí.

Do šatníku patří i obuv, i ta by měla projít „jarní očistou“ ?

Jak jsem zmínila, u bot bych rozhodně začala. Boty jsou jednou z nejdůležitějších částí outfitu. Nejdůležitější u nich je neustálá čistota a průběžná péče. Pokud je třeba, nechte si opravit podpatky a podrážky. U třídění postupujte úplně stejně jako u oblečení.

Bývá zvykem si s novou jarní sezónou pořídit něco nového – co by to podle vás letos mohlo být, co by mělo náš šatník obohatit?

Kdybyste se mě zeptala před měsícem, určitě bych zmínila něco z jarních trendů, jako jsou puntíky nebo barva královské modré. Aktuálně vnímám mnohem větší důležitost nežli to, co si pořídíme, koho svou koupí podpoříme. Zkuste proto více dbát na kvalitu materiálů, nadčasovost v šatníku a podporu lokálních menších podnikatelů.

Autor článku