Hlavní obsah

Národní divadlo otevírá streamované debaty o kultuře

Právo, Radmila Hrdinová

Pražské Národní divadlo se rozhodlo připojit k aktivitám, jež podporují přežití kultury a její potřebu v době koronavirové nákazy. Své postoje definovalo v manifestu nazvaném Kultura je národ a zároveň otevírá streamované debaty k aktuálním otázkám postavení kultury. První se odehraje již ve čtvrtek 23. dubna.

Foto: Jan Hromádko

Šéfdramaturgyně Činohry Národního divadla Marta Ljubková bude moderátorkou první online debaty o kultuře.

Článek

„Jako zástupci významné veřejné instituce cítíme v současné době povinnost zachovat se zodpovědně. Máme dokonce pocit, že dnešní situace je pro nás přímou pobídkou znovu definovat účel a smysl podobného typu institucí. Chceme být Národním divadlem, které je skutečným symbolem naší státnosti, ne pouze na papíře, nýbrž jako funkční složka společenského přediva. Proto hledáme způsoby, co by mohlo Národní divadlo v dané době pro českou kulturu a společnost udělat, aby jí pomohlo překonat pravděpodobně nejtěžší krizi, jíž musí za posledních několik desetiletí čelit,” píše se v manifestu.

„Otázka přežití kultury vypadá jako otázka v první řadě ekonomická, ale není to tak: jde o to, abychom jako vyspělá společnost pečovali o hodnoty, které přežijí a které nás, jako národ, drží pospolu. Živá kultura, živé umění je nenahraditelným prostředkem společenské sebereflexe – a není pochyb, že ji po skončení bezprostřední krize budeme potřebovat. Jsme ale přesvědčeni, že pokud chceme, aby naši potomci žili v sebevědomém, svobodném státě, nedokážeme se bez svobodné a sebevědomé kultury obejít ani dnes,“ stojí v něm dále.

Divadlo online nabízí legendární inscenace i novou hru Pavla Kohouta

Kultura

Zároveň Činohra ND otevírá pravidelné čtvrteční streamované debaty s názvem #kulturajenarod pod hlavičkou pravidelného cyklu ND Talks. V nich se budou setkávat dramaturgové činohry s divadelními profesionály a spolu s nimi odpovídat na kritické otázky vyvstávající v souvislosti se současnou mimořádnou situací divadel a kulturní scény. Cílem je apelovat na význam divadla i pojmenovat, v čem má pro společnost nezastupitelnou úlohu a jak může divadlo z dané chvíle těžit, a to jak jeho umělci, tak jeho diváci.

„Debaty jsou určené pro odbornou veřejnost i laiky, zároveň doufáme, že si našich aktivit všimnou i politici, jejichž hlas je pro existenční přežití umění nevyhnutelný,“ říká k projektu umělecký ředitel Činohry Daniel Špinar.

Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser: Kultura je investice do budoucnosti země

Kultura

První debata se odehraje ve čtvrtek 23. dubna od 18 hodin z jeviště Stavovského divadla na youtubovém kanálu Činohry ND. V průběhu debat diváci mohou po chatu zasílat své otázky na přítomné hosty. Setkají se v ní ředitelka pražského Divadla X10 Lenka Havlíková, ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser a ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek. Tématem debaty bude pokaranténní restart divadel a moderovat ji bude šéfdramaturgyně Činohry ND Marta Ljubková.

Další debata ve čtvrtek 30. dubna se pod vedením dramaturga Činohry ND Jana Tošovského bude věnovat tématu financování divadel z hlediska umělců a ředitelů: jaké jsou nedostatky stávajícího modelu a jaké změny by bylo třeba v něm do budoucna učinit. Hosty budou bývalá ředitelka Dejvického divadla Eva Kejkrtová-Měřičková, umělecký šéf brněnského HaDivadla Ivan Buraj, a ředitel holešovických Jatek78 Štěpán Kubišta.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám