Hlavní obsah

Nizozemsko vrátilo Indonésii špatnou dýku

Novinky, tcs

Pětačtyřicet let uběhlo od doby, kdy se Nizozemsko zavázalo navrátit Indonésii zlatem vykládanou dýku, která patřila rebelantskému princi a národnímu hrdinovi Diponegorovi. V březnu se tak konečně stalo, ovšem nyní indonéští experti tvrdí, že Nizozemci do Indonésie poslali špatnou dýku.

Foto: Profimedia.cz

Slavnostního předání dýky indonéského hrdiny se zúčastnili indonéský prezident Joko Widodo s manželkou Irianou a nizozemský král Vilém Alexandr s královnou Máximou.

Článek

Na počátku celého příběhu bylo nezdařilé povstání prince Diponegora proti nizozemským kolonizátorům na počátku 30. let 19. století. Zlatem vykládaná dýka s vlnitou čepelí, takzvaný kris, byla součástí princových drahocenností, které Nizozemci získali, když se princ vzdal. V roce 1975 holandská vláda přislíbila dýku vrátit, ta se ovšem ztratila.

Zatímco princovo sedlo, kopí a slunečník bylo navráceno ihned, po dýce jako by se slehla zem. Během let kolovala řada dohadů, kde by se dýka mohla nacházet. Po řadě neúspěšných pokusů byl kris nalezen a počátkem března, ještě před vypuknutím celosvětové pandemie, slavnostně vrácen a vystaven v Indonéském národním muzeu v Jakartě.

Foto: Profimedia.cz

Odborníci na dýky se zvlněnou čepelí zvané kris nyní zpochybnili, že se jedná o princovu zbraň.

Ovšem nyní experti na dýky kris prohlásili pro indonéský magazín Tempo, že se nemusí ve skutečnosti jednat o princovu dýku. Nejedná se prý totiž o kris Naga Siluman, kterou princ podle dobových pramenů používal, nýbrž o dýku Naga Sasra. Každá z těchto dýk má charakteristické zdobení a je prý vyloučeno, aby princ rozdíly nepoznal a mluvil o Naga Sasra jako o Naga Siluman.

V Indonésii vsadili na duchy: Maskovaní dobrovolníci straší lidi v ulicích, aby zůstali doma

Koktejl

Jak uvedl magazín Tempo, Indonéské národní muzeum nyní dá nizozemským a indonéským historikům, kteří tvrdí, že se jedná o princovu dýku, a expertům na krisy čas, aby svůj spor vyřešili. Dýka se zatím z expozice stěhovat nebude, koneckonců během pandemie ji stejně návštěvníci naživo vidět nemohou.

Jávský princ Diponegoro vedl neúspěšné povstání proti Nizozemcům od roku 1825 do roku 1830. Takzvaná Jávská válka skončila 28. března, kdy se princ uvolil k vyjednávání s nizozemským nepřítelem, byl na něm však zajat. Nizozemci však tvrdili, že se vzhledem k žalostnému stavu své vyčerpané armády vzdal sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám