Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boháči v Saint-Tropez se soukromě testovali na koronavirus, Francouzi zuří

  19:27
Za zdmi luxusního rezidenčního komplexu ve francouzském Saint-Tropez sídlí soukromá laboratoř, která tamním miliardářům poskytovala testy na koronavirus. Zpráva popudila sociální cítění Francouzů, kteří za testy musejí docházet na špatně zásobená odběrná místa. Ředitel komplexu však trvá na tom, že šlo o krevní testy, které zjišťují až přítomnost protilátek po prodělané nemoci covid-19.
Oblíbený cíl turistů ve Francii Saint-Tropez byl loni kvůli koronaviru...

Oblíbený cíl turistů ve Francii Saint-Tropez byl loni kvůli koronaviru vylidněný. (16. dubna 2020) | foto: Profimedia.cz

Zatímco obyčejní Francouzi se k testům na koronavirus skoro nedostanou, boháči v Saint-Tropez si užívají luxusu vlastní laboratoře. Přesně takový dojem získali lidé z oblíbeného letoviska na jihu Francie poté, co si na počátku minulého týdne přečetli zprávu serveru Var-Matin.

Podle té se v soukromém komplexu Les Parcs de Saint-Tropez trvale nacházejí lékař s laborantem a testují vzorky obyvatel komplexu a jejich přátel. Svou vilu tam má třeba nejbohatší Francouz Bernard Arnault, vlastník pařížského hotelu Ritz Mohamed al-Fayed či ocelářský magnát Lakšmí Mittal.

Vlastní odběrné místo jim zařídil zámožný farmaceut a ředitel asociace Les Parcs Jean-Louis Oger, kterému v jižní Francii patří několik klinik a laboratoří. „Pěkný příklad solidarity,“ komentují to lidé. Pocit nerovnosti je přitom ještě nedávno pravidelně vybízel k mohutným protestům pod vedením takzvaných žlutých vest, připomíná list The Washington Post.

Francie se v pondělí po Spojených státech, Itálii a Španělsku stala čtvrtou zemí, kde počet úmrtí spojovaných s nemocí covid-19 překonal 20 tisíc. „Dnes večer naše země překročila symbolický a obzvláště bolestivý milník,“ uvedl zástupce francouzského ministra zdravotnictví Jérôme Salomon.

Druhá vlna

Prestižní Pasteurův ústav v úterý zveřejnil studii, podle které je promořenost populace ve Francii příliš nízká na to, aby zabránila druhé vlně epidemie. Do 11. května se nakazí jen necelých 6 procent obyvatel, tedy skoro čtyři miliony lidí.

„Aby byla kolektivní imunita dostatečná a my se vyhnuli druhé vlně epidemie, bylo by potřeba, aby bylo imunizovaných 70 procent obyvatel,“ uvádí studie. Promořenost je podle autorů nízká i v nejpostiženějších oblastech Francie. 

Volají tak po zachování opatření i po 11. květnu. Premiér Édouard Philippe nicméně zdůraznil, že se země po tomto datu nevrátí okamžitě ke stavu před pandemií. Lidé zřejmě budou muset začít na veřejnosti nosit roušky.

Zobrazit více
Sbalit

Francouzské nemocnice a domovy důchodců od počátku epidemie do středečního večera ohlásily 21 340 úmrtí. Jen za středu mrtvých přibylo 544. Je to nepatrně více než v úterý, kdy úřady hlásily 531 obětí.

Ve vážném stavu stále zůstává skoro šest tisíc pacientů, více než 37 tisíc pacientů už se uzdravilo. Celkem se v zemi dosud potvrdilo přes 155 tisíc případů nákazy.

Salomon varoval, že se situace v nemocnicích sice zlepšuje, ale jen velmi pomalu. Upozornil, že počet vážných případů stále přesahuje běžné kapacity zdravotnického systému. 

„Není normální, že nemáme nic - žádné testy - a že je pro nás přímo noční můrou sehnat alespoň jeden,“ říká také pod podmínkou anonymity lékař z nemocnice v Saint-Tropez.

Farmaceut Oger nicméně tvrdí, že se v jeho laboratoři provádějí krevní testy, které na základě objevených protilátek umí zjistit, zda už dotyčný nemoc covid-19 prodělal. Říká, že testy slouží klinickému výzkumu jeho firmy, která zkoumá imunitu vyléčených pacientů. 

Slibuje také, že lidem z města nabídne možnost nechat se tímto způsobem vyšetřit ve chvíli, kdy vláda uvolní současná velmi přísná opatření. Mezi ta mimo jiné patří téměř absolutní zákaz vycházení. Pro obyvatele rezidence v Les Parcs však jako by neplatila, podotýká The Washington Post. 

Zatímco ulice světoznámé Riviéry jsou kvůli koronaviru vylidněné, uvnitř komplexu je stále živo. Zahradníci nebo čističi bazénů i nyní docházejí do práce, výstavba pokračuje podle plánu. A někteří vlastníci vil údajně oznámili, že pokud zaměstnanci nedorazí, nedostanou zaplaceno. Ani tento přístup se Francouzům nelíbí.

V pečlivě střeženém areálu se testům zatím podrobila asi šedesátka klientů, uvedl server Le Parisien. Neví se však, zda se nákaza u některého z nich potvrdila. Poté, co tyto informace vyšly najevo, se děním za zdmi komplexu nicméně začal zabývat regionální úřad pro veřejné zdraví.

„Máme normy, které je třeba respektovat. Dali jsme jim (laboratoři) podmínky, které by měli dodržovat. Ale je to soukromá rezidence, nevíme, co se tam děje,“ uvedla minulý týden mluvčí úřadu Brigitte Loprestiová.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08

Aktualizujeme Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...