Certifikační zkouška z domova

Certifikační zkoušky pro získání titulu Microsoft Certified Professional lze složit i z domova nebo vaší kanceláře, bez nutnosti navštívit specializované školicí centrum. O této možnosti se moc nemluvilo ale v dnešní korona- situaci je to jediná možná varianta, jak složit certifikační pro všechny role-based a fundamentals zkoušky, které zajišťuje Pearson VUE.

O problematice certifikací a důvodu proč je mít jsem psal v minulém článku „Přehled Certifikací Microsoft“ a také o důvodu proč je pro mnoho partnerských firem z hlediska partnerských benefitů a licenčních výhod důležité mít ve svých řadách certifikovaného odborníka Microsoft.

Princip certifikační zkoušky z domova

Obecně musíte napodobit proces jakým procházíte v běžném „kamenném“ certifikačním centru a umožnit někomu na internetu aby vás kontroloval. Registrace na zkoušku je podobná jako do tradičního centra. Místo sekretářky co scanuje vaši občanku a pas si oskenujete sami, musíte fyzicky upravit místnost (taková samotka ve vězení zcela ideální:) i počítač aby odpovídal požadavkům a byla umožněna kontrola pomocí webové kamery a mikrofonu (že nepodvádíte) na dálku. Prakticky vše stejné nebo podobné jako v běžném kamenném certifikačním a školicím centru a to včetně ceny za zkoušku.

Popis jak to funguje

  • Pro složení jakékoli certifikační zkoušky je třeba mít personální Microsoft Learning Account = což vám vygeneruje unikátní MCP ID. Při zkoušce jsou informace ověřovány proti občance nebo pasu tak tam dejte pravdivé údaje.
  • Pomocí tohoto accountu se zaregistrujete na odpovídající zkoušku a to formou on-line, vyberete si vhodnou dobu.
  • Zaplatíte za zkoušku kreditkou nebo free voucherem, typicky kolem 110 USD, emailem pak přijdou další instrukce a potvrzení, faktura.
  • Připravíte si počítač a místnost dle návodu
  • Před zkouškou je třeba vše ještě jednou zkontrolovat, dejte si na to min. 30 minut předem, zajděte na WC, opouštět místnost není dovoleno, najděte klíč abyste se zamkli, jakmile někdo cizí vstoupí, zkouška bude neplatná, …
  • Připravte si telefon aby jste si mohli udělat fotku a aby vám mohl někdo z druhé strany zavolat.
  • V pruběhu zkoušky neotevírejte ústa, nepanikařte pokud vypadne spojení nebo internet, kdykoli můžete pinknout osobě co vše kontroluje.

Návody zde

Pěkný kompletní aktualizovaný detailní popis je na stránce About online exams. Stáhněte si také PDF prezentaci MSExam@Home, která názorně vysvětluje jak to vše funguje, zejména pro partnery, tzn. včetně asociace individuálního MCP ID s firemním Accountem v Microsoft Partner Center.

Příprava na certifikační zkoušky

Nezapomeňte na Microsoft Learn, kde jsou dostupné on-line školení vhodné jako příprava na certifikační zkoušky. Zkouška je v angličtině a tak studujte v angličtině, nikoli v češtině!

Free Vouchery z Microsoft Ignite

Nedávno byla v ČR uspořádána velká IT konference Microsoft Ignite The Tour Prague. Z ČR a Slovenska se jí účastnilo skoro 2000 odborníků. Mnozí z nich však neví, že v rámci účasti na konferenci Ignite Prague si mohou vyžádat free voucher na složení certifikační zkoušky.