InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Karel Herr: Jediným pozitivem sezony jsou junioři

PÍSEK - Písečtí hokejisté nemají za sebou zrovna povedenou sezonu. Před novým ročníkem 2. ligy odešlo nebo vypadlo ze sestavy mnoho hráčů. Vedení za ně nedokázalo najít adekvátní náhradu a tak se písečtí Králové sezonou spíše protrápili k předposlednímu místu. Trenér Karel Herr vidí jediné pozitivum ve vyhrání juniorů, kteří pravidelně v zápasech áčka nastupovali. Mladý kouč má za sebou u Otavy druhou sezonu. Kromě elitního týmu trénoval také mládež, která mu dělala jen samou radost. Co říká na uplynulý ročník, jak z jeho pohledu fungovala spolupráce s Radomyšlí nebo jestli bude v Písku pokračovat, prozradil Karel Herr v rozhovoru.

 

Jak komplexně zhodnotíte celou sezonu?

Nebudeme si nic nalhávat. Byl to obrovský neúspěch. Mysleli jsme si, že budeme schopni opakovat loňské dobré výkony, ale to se absolutně nestalo. Na druhou stranu si musíme říct, kolik hráčů nám od minulého roku odešlo, skončilo, nedohrálo a jak jsme na jejich odchody reagovali. Odešla nám téměř celá první lajna, zůstal akorát Vladimír Hanus. Kompletně skončila druhá lajna, zbyl akorát Aleš Suda, který ale v půlce sezony vypadl také. Navíc nezůstal ani excelentní gólman Hauser, který nám mnoho utkání minulý rok zachránil. Takže když si to shrneme – Hauser, Sýbek, Hučko, Parýzek, Polata, Koupal, Suda, Marcilis, Šuhaj, Šuhaj, Červinský. Bílek začal až od půlky sezony. V minulé sezoně jsme hráli většinu utkání na tři lajny a deset stabilních hráčů najednou bylo pryč.

Jak jste řešili nahrazení těchto pro vás klíčových hráčů?

Snažili jsme se tým doplnit, oslovili jsme spoustu hráčů, ale v naší skupině, kde jsou územními konkurenty Tábor, David Servis a hlavně Příbram, to bylo extrémně těžké, téměř nemožné. Každý hráč chce pro sebe vylobovat co nejlepší podmínky a my jsme z těchto čtyř celků nabízeli nejhorší. Na co sem potom ty hráče dostaneme? Máme tu parádní zázemí, krásné město, ale to je dojíždějícímu hráči úplně jedno. Zrovna v průběhu minulé sezony mi volal hráč z Příbrami a říkal mi, že se tam nedostává moc na led a že by chtěl jít k nám a že u nás bude hrát klidně zadarmo. Dohodli jsme se, že přijede další den na trénink, a ještě pak do telefonu se mě ptá, jestli počítáme s bydlením a stravováním pro něj zdarma. Tak jsem se zasmál, řekl mu, že by byl s velkým odstupem náš nejdražší hráč, a rozloučili jsme se.

Před sezonou jste věřil, že byste se mohli dostat do play off. Kdy vám začalo být jasné, že se to nejspíš nepodaří?

Věřil jsem do posledního momentu, kdy to bylo ještě matematicky možné, že se něco zlomí, že se dostaneme na vítěznou vlnu a podaří se to. Víru jsem ztratil při posledním utkání, kdy už bylo jasné, že se před David Servis nedostaneme. V mnoha utkáních jste byli po dvě třetiny vyrovnaným soupeřem, pak ale v té závěrečné přišel propadák.

Proč se vám nedařily třetí části, v čem byl podle vás problém?

Určitě by se nabízela odpověď, že jsme zanedbali letní přípravu. To se ale nestalo. Letní příprava probíhala jako minulý rok, účastnili se jí všichni domácí hráči. Dojíždějící hráči se připravovali individuálně a v době letní přípravy jsme teprve doplňovali kádr, takže jsme trénovali v celkem skromném počtu. A tahle charakteristika mi nepřijde úplně správná. Měli jsme dost takových utkání, ale měli jsme i dost zápasů, kdy jsme prohrávali v 5. minutě o dvě až tři branky. Ze svého pohledu jsem si to nedokázal vysvětlit. Připravovali jsme se na to, říkali jsme si to a nepomohlo nic. Jestli to bylo nezkušeností hráčů, nekoncentrovaností, fakt nevím. Každopádně nám určitě scházel trochu bič na hráče. Nemohli jsme téměř nikoho posadit, nikoho poslat na tribunu. Určitě chybělo konkurenční prostředí, kde by se někdo bál, že nebude hrát.

Letos byla soutěž jinak nalosovaná. Zdálo se vám, že loni byli soupeři jednodušší?

To se mi strašně těžko hodnotí. Neznám konkrétně rozpočty týmů, to jsou asi jediná data, podle kterých lze hodnotit sílu mančaftu. Každopádně co vím, minulý rok jsme byli schopni porážet týmy s daleko větším rozpočtem, tento rok jsme měli problém i s Čínou. Zmínil jste čínský klub.

Co říkáte týmu China Golgen Dragon, který s vámi hrál druhou ligu? Byl to podle vás dobrý nápad a zpestřilo to soutěž?

My jsme s nimi odehráli vcelku vyrovnaná utkání, takže pro nás to přínos byl. Pro takovou Příbram, Kolín a týmy z horních pater to asi moc význam nemělo.

Bylo podle vás zrušení dvou nejvyšších soutěží správné rozhodnutí?

Zcela jistě ano. Zdraví je to nejdůležitější, co máme, a v takových případech by měl jít sport stranou. Věřím vládě a doktorům, že to společně všichni zvládneme, a rád bych před těmito lidmi, kteří stojí v první linii, vyjádřil úctu. Dělají neskutečnou práci.

Během sezony se v píseckém dresu objevilo hodně juniorů. Jak jste viděl jejich výkony v áčku a jsou určitou nadějí pro Písek v dalších sezonách?

To bylo jediné pozitivum této sezony. Že jsme ohráli tolik mladých hráčů, kteří pracovali výborně. Těm mladým klukům to dá hrozně moc a je to důležité i pro náš klub s malým rozpočtem pracovat takto koncepčně a spíš zabudovávat juniory, než přeplácet staré hráče. Takový koncept by se mi nelíbil.

Před letošním ročníkem odešli dva nejlepší střelci Hučko a Sýbek. Jak moc mužstvu chyběli?

Zaprvé to byli nejlepší střelci, ale také byli zadruhé spolu s Martinem Parýzkem velkým přínosem pro kabinu, což bylo mnohem důležitější než jejich produktivita. To mi chybělo v této sezoně asi nejvíc, to, jaké prostředí dělali na tréninku, v šatně a mimo šatnu. Byli to neskuteční lídři, kteří nikdy nikomu nedali nic zadarmo a většinou tím nakazili zbytek týmu.

Naopak kádr posílil Lukáš Bednařík, který určitě patřil k nejlepším hráčům. Jak jste s ním byl spokojený?

Asi bych tady nechtěl jmenovat jednotlivce, ale jeho příchod byl skutečně velkým přínosem. Jeden z mála lídrů, u koho jsem pociťoval soutěživost, chuť vítězit. Na to, že přišel z krajské ligy, se aklimatizoval velmi rychle a ihned se stal jedním z tahounů týmu.

Kdybyste měl jmenovat hráče, na které jste se v sezoně mohl stoprocentně spolehnout. Kteří by to byli a proč?

Zaprvé to byl brankář Kříž, kterého mi bylo trochu líto. Jakmile dostal šanci, chytil ji za pačesy a spoustu utkání odchytal výborně. Nakonec ale stejně dostal spoustu gólů, nechali jsme ho v tom často vykoupat. A pak určitě první lajna ve složení Bednařík, Arnošt, Matějka, Bílek a Hanus. Ti odehráli spoustu vyrovnaných miniutkání.

Kromě týmu mužů jste trénoval v Písku i mládež. O jaké ročníky se jednalo?

Trénoval jsem hráče ročníku 2007, 2008. Tento rok to pro mě byla skutečná radost. Zaznamenal jsem u nich neskutečný progres. Byl to tým všech hráčů na stejné úrovni, kde chtěl každý pracovat a zlepšovat se, a tomu taky odpovídalo postavení v tabulce, kde jsme se pohybovali dost nahoře.

Jak podle vás fungovala spolupráce s Radomyšlí?

No tady mě trochu zarazila slova trenéra Radomyšle Milana Tollingera. Těch vyjádření tam bylo víc, ale asi nejvíc mě dostalo tvrzení, že nás bylo na utkání osmnáct, tři hráči nám seděli a jim jsme odmítli dva hráče pustit. To bylo dost vtipné a je vidět, že na moc utkáních zřejmě nebyl. Každý, kdo se o náš hokej alespoň trochu zajímal, věděl, že tuto sezonu hrál každý, kdo měl ruce a nohy. A že by u nás tři hráči seděli? To tady nebylo snad ani minulou sezonu. Takže pokaždé, když Radomyšl někoho chtěla, snažili jsme se vyjít vstříc. My jsme z Radomyšle neměli ani jednoho hráče, i když bychom tam o dost zkušených hráčů stáli. Bohužel i kvůli rodinným povinnostem je to pro ně nemožné a časově moc náročné.

U Otavy máte za sebou dvě sezony. Budete na písecké lavičce pokračovat, na čem jste se dohodl s vedením?

Měl bych pokračovat, ale v této složitě situaci, co se teď děje, jsme zatím o konkrétních věcech nemluvili.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace